ΛΑΡΙΣΑ

Κουντουρά σε εκδήλωση στη Λάρισα: Ζήτημα ισχυρής πολιτικής βούλησης η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενδυνάμωση των γυναικών και το έργο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και της ενδοοικογενειακής βίας, παρουσίασε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Έλενα Κουντουρά, στο πλαίσιο εκδήλωσης που έλαβε χώρα αργά το απόγευμα του Σαββάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας με τίτλο «Δίνουμε στην πράξη το λόγο στις γυναίκες» και με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σχέση της φτώχειας με την έμφυλη βία και όσον αφορά την Ελλάδα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη κοινωνικών πολιτικών και επαρκών πόρων στήριξης των γυναικών και παιδιών θυμάτων έμφυλης βίας.

«Πολλές μελέτες, είπε χαρακτηριστικά, συνδέουν άμεσα την έμφυλη βία με την οικονομική ανέχεια. Σε περιόδους κρίσεων οι κοινωνικές και οι έμφυλες ανισότητες διογκώνονται. Και στην Ελλάδα, την πατρίδα μας που μαστίζεται από την πολυετή και παρατεταμένη κρίση ήδη από το 2010, με τις ασφυκτικές τότε πιέσεις των μνημονίων, και σήμερα, με την βαθιά οικονομική και ενεργειακή κρίση και τη σαρωτική ακρίβεια, με τους χαμηλούς μισθούς και την απώλεια έως και 40% της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, η φτώχεια μεγαλώνει και η απειλή της έμφυλης βίας είναι οξύτατη. Δυστυχώς, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και επιλογές της σημερινής κυβέρνησης στη πράξη δεν έχουν προτεραιότητα την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και της φτώχειας. Με επιλογή και ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, οι κρίσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο εθνικό μας σχέδιο για την ανάκαμψη, δεν έχουν δυστυχώς κατευθυνθεί σε κοινωνικές πολιτικές και σε επενδύσεις σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που θα στηρίξουν τους ευάλωτους, τη γυναίκα και το παιδί. Και η επιλογή αυτή έχει ολέθριες συνέπειες, με αύξηση και ένταση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, που συγκλονίζουν την κοινωνία μας καθημερινά».

Τόνισε ακόμη ότι η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας είναι στην πραγματικότητα ζήτημα ισχυρής πολιτικής βούλησης, η οποία δυστυχώς λείπει από τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

«Οι ανάγκες των γυναικών και παιδιών θυμάτων έμφυλης βίας, εξήγησε η κ. Κουντουρά, δεν στηρίζονται με επαρκείς πολιτικές και πόρους. Δεν υπάρχουν επαρκείς δομές και υπηρεσίες υποστήριξης γυναικών και παιδιών θυμάτων, η στήριξη στις μονογονεϊκές οικογένειες είναι ελλιπής, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αποσπασματικά, και απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά η  χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τον εθνικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία επαρκών κοινωνικών δομών για την στήριξη και προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και πολιτών, στους οποίους συγκαταλέγονται και τα θύματα βίας. Είναι σημαντικό οι πολιτικές να είναι ανθρωποκεντρικές, να στηρίζουν την κοινωνία, τους ευάλωτους και τους πολλούς, αντί να ενισχύουν τους λίγους και ισχυρούς όπως συμβαίνει σήμερα.

Η  Πολιτεία πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση και να συνδέσει την έμφυλη διάσταση συντονισμένα και οριζόντια  με όλες τις υπόλοιπες πολιτικές, για την οικονομία, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, το περιβάλλον, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Και είναι χρέος της να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, για την ενδυνάμωση των γυναικών» κατέληξε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: «ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ»

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βασίλης Κόκκαλης τόνισε μεταξύ άλλων πως «η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια ενός απολογιστικού έργου της δικής μου θητείας στην αξιωματική αντιπολίτευση και στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και της συνδιαμόρφωσης ενός οράματος, ενός σχεδίου, που έχει στο επίκεντρο του την πολιτική για την γυναίκα.

Τέσσερα χρόνια τώρα βιώνουμε ως χώρα, επώδυνες καταστάσεις και συνθήκες, οι οποίες δοκιμάζουν τις αντοχές της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, του Κράτους Πρόνοιας, της δημόσιας Υγείας, της δημόσιας Παιδείας, της εργασίας, της οικονομικής επιβίωσης των μικρών και όχι μόνο επιχειρήσεων, της οικογένειας, των νοικοκυριών.

Μέσα σε αυτές τις κοινωνικές δοκιμασίες και παθογένειες, και αναφέρομαι, στην κρίση της πανδημίας, στην ενεργειακή κρίση, στην κρίση ακρίβειας, έρευνες αλλά και η ίδια η πραγματικότητα, καταδεικνύει ότι μέσα σε αυτές η γυναίκα, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης βίωσε και ήταν αποδέκτης των συνεπειών των κρίσεων στο μεγαλύτερο βαθμό, ποσοτικά και ποιοτικά.

Ενδεικτικά σας αναφέρω μόνο ότι η γυναίκα βίωσε τον πλέον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, δηλαδή στις εργασιακές της σχέσεις, γεγονός που επέδρασε στην οικονομική κατάσταση και στην μείωση του ατομικού εισοδήματος εργαζόμενων γυναικών, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη σοβαρή αύξηση που διαπιστώθηκε στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών.

Στην Ελλάδα, πάνω από το 60% των εργαζόμενων γυναικών είχε αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημά τους, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το 77% των γυναικών στην ΕΕ κατά την πανδημία έχει οδηγήσει σε αύξηση της σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών στη χώρα τους – και τα ποσοστά αυτά στην Ελλάδα έφτασαν μέχρι 93%).

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες επηρεάστηκαν σε όλους τους τομείς αρνητικά από τις πολλαπλές κρίσεις, εντούτοις, οι γυναίκες είναι εκείνες οι οποίες βρέθηκαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή συμβάλλοντας τα μέγιστα στην διαχείριση των καταστάσεων και των κοινωνικών κρίσεων.

Αυτό φάνηκε έντονα στην πανδημία, καθώς η πλειοψηφία των γυναικών εργαζομένων, από τον τομέα της υγείας στα νοσοκομεία, μέχρι τον τομέα της καθαριότητας σε κρατικούς φορείς κλπ, ήταν πολλαπλάσιες των ανδρών. Αυτό δείχνει ότι οι γυναίκες δεν το βάζουν κάτω!

Και πλέον οι πολιτικοί οφείλουμε να επικροτούμε και να επιβεβαιώνουμε το ρόλο της γυναίκας. Οφείλουμε να συνάψουμε ένα συμβόλαιο ειδικής πρόνοιας και μέριμνας για την γυναίκα, να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό δίχτυ προστασίας για τις γυναίκες.

Να δημιουργηθούν συνθήκες ανάκαμψης με τις γυναίκες στο επίκεντρο των λύσεων, τις οποίες προωθούμε και εμείς μέσα από το έργο μας.

Για να γίνει όμως αυτό, χρήσιμο είναι να ακούμε τις γυναίκες, να αφουγκραζόμαστε τις γυναίκες. Και ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι ακριβώς αυτός.

Να σας ακούσουμε και μέσα από τις προτάσεις σας, το γόνιμο διάλογο να συνδιαμορφώσουμε την κοινωνία με την γυναίκα στο  επίκεντρο και στο κέντρο των εξελίξεων. Να διαμορφώσουμε τις πολιτικές του μέλλοντος, μέσα από τη δική σας, γυναικεία ματιά.

Με ιδιαίτερη τιμή βέβαια, υποδεχόμαστε και αναμένουμε με αγωνία να ακούσουμε και να δούμε τα ζητήματα υπό την ματιά μιας γυναίκας που καθημερινά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνει έναν αγώνα συλλογικό και ατομικό, δίνοντας και το δικό της στίγμα, για την προώθηση της γυναίκας, για την καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων, για την εξασφάλιση της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις.

Ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεσμευόμαστε για δικαιοσύνη παντού! Υπάρχει όμως δικαιοσύνη χωρίς ουσιαστική ισότητα, χωρίς προστασία της μητρότητας, της οικογένειας, χωρίς μέτρα ισορροπίας ώστε η γυναίκα να εναρμονίζει με ισορροπία την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή;»

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κ. Άννυ Ψάρα και η δικηγόρος και επιστημονικός συνεργάτης της Βουλής κ. Νικολέττα Μπουρνόβα. Χαιρετισμό απέστειλε και η πρώην υφυπουργός, αρμόδια για τα θέματα Ισότητας Φύλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2018-2019 κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν επίσης το μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Σταυρούλα Δάσσιου, η αγροτοκτηνοτρόφος, φοιτήτρια Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας ΤΟΥ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σοφία Κατσίκα και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Κυριακή Σπανού. Την εκδήλωση συντόνισε η εκπαιδευτικός – συγγραφέας κ. Ελένη Αναστασοπούλου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες