ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο υποψήφιος βουλευτής Λάρισας λίγο πριν την κάλπη: «Γιατί να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ και Παναγιώτη Νταή»

Τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες πρέπει να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την υποψηφιότητά του, εξηγεί σε συνέντευξή του στο onlarissa.gr ο υποψήφιος βουλευτής κ. Παναγιώτης Νταής.

Δικαιοσύνη παντού. Μεγάλη κουβέντα κ. Νταή. Ξεκινώντας από που όμως;

Απ’ όπου θέλετε. Αλλά κυρίως από την δικαιοσύνη της ενεργειακής κρίσης. Είναι δυνατόν η μέση ελληνική οικογένεια να δαπανά το 40% των εισοδημάτων της για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, το κράτος να μοιράζει επιδοτήσεις που προκύπτουν από τον «μνημονιακό» ΦΠΑ και την ίδια στιγμή οι παραγωγοί ενέργειας να ανακοινώνουν κερδοφορίες δισεκατομμυρίων; Δηλαδή κάθε ελληνική οικογένεια στερείται τα βασικά για να αισχροκερδούν τέσσερις ολιγάρχες και τα golden boys του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΗ. Εκεί χρειάζεται δικαιοσύνη. Χρειάζεται δικαιοσύνη επίσης στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και στη δυνατότητα των δανειοληπτών να ρυθμίσουν τα χρέη τους μ’ ένα βιώσιμο τρόπο, αντί να τους κλέβουν το μόχθο μιας ζωής οι διάφοροι «πάτσηδες». Δικαιοσύνη στην υγεία, στην παιδεία, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών με τα 10 δις απευθείας αναθέσεις ή κλειστούς διαγωνισμούς. Στην κατανομή των κονδυλίων του Προγράμματος Ανάκαμψης. Δικαιοσύνη παντού!

Είμαστε στην τελική ευθεία πριν την Κυριακή. Τι εισπράττετε από την κοινωνία στις επαφές σας

Απόγνωση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, οι αγρότες, οι μισθωτοί. Όλοι βρίσκονται σε καθεστώς απόγνωσης. Οι επιχειρήσεις τους και ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός «δεν βγαίνει» όχι από τα δικά τους λάθη ή τις σπατάλες, αλλά από τα δυσβάσταχτα «φέσια» που τους έχει φορτώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ακρίβεια, επιτόκια, πληθωρισμός. Μισθοί που φτάνουν για δύο έως τρεις εβδομάδες, επιχειρήσεις που «μπαίνουν μέσα» δάνεια που καταβροχθίζουν το εισόδημα, σούπερ μάρκετ φωτιά. Και να ακούμε κάθε μέρα για την ελληνική οικονομία που παρουσιάζει ανάπτυξη. Ανάπτυξη για ποιον; Γι’ αυτόν που πρέπει να επιλέξει αν θα πληρώσει το ρεύμα ή θα σπουδάσει το παιδί του; Ή για εκείνον που αυξάνει την κερδοφορία του μέσα σε περιβάλλον κρίσης λειτουργώντας ως καρτέλ και φεσώνοντας τον ελληνικό λαό;

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα από τη Ν.Δ. για το κόστος του προγράμματός σας. Τι απαντάτε;

Κατ’ αρχάς ακούγεται οξύμωρο να κάνει κριτική για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η Ν.Δ. που εκτόξευσε το χρέος της χώρας πάνω από τα 400 δις ευρώ. Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που φεύγοντας από την κυβέρνηση άφησε – για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας – 37 δις απόθεμα. Θα ήταν αστεία η σύγκριση αν δεν απειλούσε τη χώρα με νέα χρεωκοπία. Αλλά σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι κοστολογημένο. Και επίσης είναι δυναμικό! Αν δηλαδή μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας, των τραπεζών και των εισπρακτικών κορακιών, τότε θα απελευθερωθούν πόροι που μπορούν να στηρίξουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων.

Φέρατε την απλή αναλογική δηλώνοντας θιασώτες των συνεργασιών. Το κλίμα όμως είναι πολωμένο και η κουλτούρα στο πολιτικό προσωπικό της χώρας αγνοείται ως προς τις συνέργειες…

Για τα κόμματα της αριστεράς η απλή αναλογική είναι ζητούμενο εδώ και δεκαετίες. Από την μεταπολίτευση. Και στην καρδιά της απλής αναλογικής είναι η αναζήτηση ευρύτερων συνεργασιών για να υπάρχει συνεννόηση και σύγκλιση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Προσωπικά αρνούμαι να πιστέψω ότι τα κόμματα της αριστεράς και ευρύτερα του προοδευτικού χώρου απώλεσαν την ψυχή τους αρνούμενοι την απλή αναλογική. Ότι θυσιάζουν ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πολιτικής τους φυσιογνωμίας στο βωμό κάποιων πρόσκαιρων εκλογικών στόχων. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι την επομένη των εκλογών και απαλλαγμένοι από τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της κάλπης, θα ξαναβρούμε το δρόμο για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

Γιατί να σας επιλέξει την Κυριακή κάποιος πολίτης με την ψήφο του;

Κατ’ αρχάς να επιλέξει την κάλπη. Να πάει να ψηφίσει. Να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για να δώσει στην αριστερά την ευκαιρία να κυβερνήσει για πρώτη φορά με βάση το δικό της πρόγραμμα κι όχι τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν για να μείνει η χώρα όρθια. Και τέλος να επιλέξει Παναγιώτη Νταή γιατί η διαδρομή μου όλα αυτά τα χρόνια έδειξε ότι έχω μια σταθερή δέσμευση στις συνέργειες που δίνουν αποτελέσματα και εξασφαλίζουν την συναίνεση ευρύτερων ομάδων μέσα στην κοινωνία: Από την αυτοδιοίκηση, τα κινήματα, το συνδικαλισμό, αλλά και τους απλούς ανθρώπους που νοιάζονται για το σήμερα και το αύριο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες