ΛΑΡΙΣΑ

Ρογγανάκη για παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος: Απλά το δανειστήκαμε

Σε δήλωση της αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κας Λίας Ρογγανάκη για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος επισημαίνονται τα εξής:

«Μόνο όταν το τελευταίο δέντρο έχει πεθάνει και το τελευταίο ποτάμι έχει δηλητηριαστεί. Μόνο όταν το τελευταίο ψάρι έχει αλιευθεί, θα συνειδητοποιήσουμε πως τα λεφτά δεν τρώγονται.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σκοπό έχει την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό που αποτελούσε πριν χρόνια απλά ένα σύνθημα, τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη για την ίδια τη ζωή μας.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, 9.2 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών και 3.0 εκατομμύρια τόνοι μικροπλαστικών καταλήγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο.Με αυτά τα δεδομένα τα πλαστικά βρίσκονται παντού στο περιβάλλον έως και τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Αρκτικής,με καταστροφικές συνέπειες.

Συμπληρωματικά κλιματικές αλλαγές, αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης, ακραία καιρικά φαινόμενα, καταιγίδες που εμφανίζονται μία φορά στα 400 χρόνια, πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες, αποτελούν τις καθημερινές ειδήσεις των ΜΜΕ παγκοσμίως. Πλέον η νέα μας πραγματικότητα αποδεικνύει πόσο κακό έχουμε κάνει στη Γη αλλά και τον εαυτό μας καταστρέφοντας το περιβάλλον. Η εμπειρία μας από την πανδημία, έδειξε με τον πιο τρομακτικό τρόπο πως η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση σχετίζεται με τη διασπορά ιών και την εξάπλωση επιδημιών. Μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας είναι ικανή να επεκτείνει την περίοδο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Παράλληλα οι διάφορες παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση τείνουν να εξαφανίσουν τα είδη που βοηθούν στη μείωση της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Η επαφή των άγριων ζώων με τον άνθρωπο και πολύ περισσότερο το εμπόριο αυτών των ζώων συντελεί στην εμφάνιση νέων ιών όπως ο κορωνοϊός. Επιπλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής, γίνεται όλο και πιο πιθανό οι ιοί και τα βακτήρια που έχουν εγκλωβιστεί στους παγετώνες να «ξυπνήσουν» και να μολύνουν την κοντινή άγρια πανίδα.

Εάν δεν δράσουμε σύντομα προληπτικά, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των πράξεών μας θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των επόμενων γενεών. Είναι καιρός να επιταχυνθούν οι δράσεις για την πλαστική ρύπανση και η μετάβαση στη κυκλική οικονομία. Είναι υπόθεση όλων μας να προστατέψουμε το περιβάλλον.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποιεί έργα με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αποκτώντας μια συλλογή βραβείων και «πράσινων» διακρίσεων πανευρωπαικά. Καταγράφει τη μεγαλύτερη πρόοδο, μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ενώ ανήκει στις εκατό κλιματικά ουδέτερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ας μην ξεχνάμε, δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες