ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ισχυρό σενάριο εκλογής από την πρώτη Κυριακή στον Δήμο Λαρισαίων φέρνει το νέο εκλογικό σύστημα

Μετά τη… Βαβέλ της απλής αναλογικής που ήρθε να μπαχαλοποιήσει την ήδη προβληματική – σε πολλά επίπεδα – αυτοδιοίκηση, ο νέος εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές του Φθινοπώρου, επιβεβαιώνει τη ρήση του θυμόσοφου λαού «κάηκε στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι».

Τούτο διότι οι δικλείδες ασφαλείας εστιάζουν στην ανάγκη κυβερνησιμότητας, δηλαδή μίας ικανής πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο για να λειτουργήσει εύρυθμα ένας δήμος, αλλά και να εξαλειφθεί το επίσης προβληματικό φαινόμενο της δημιουργίας ενός επιπρόσθετου… «βαθμού αυτοδιοίκησης», με την ξεχωριστή κάλπη για τις Κοινότητες.

Συνυπολογίζοντας πως πέραν του ορίου του 3% για την είσοδο μίας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο, ο νομοθέτης πλέον είναι περισσότερο απαιτητικός και ως προς τον ελάχιστον αριθμό υποψηφίων που μπορεί να έχει ένας συνδυασμός για να συμμετάσχει στις εκλογές.

Έτσι, το όλο πλαίσιο φαίνεται επί του πρακτέου να λειτουργεί αποθαρρυντικά στη συμμετοχή πολλών συνδυασμών, κάτι που φαίνεται από τις μέχρι τώρα κινήσεις στον Δήμο Λαρισαίων, όπου αυτή τη στιγμή οι δεδομένοι υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι τέσσερις: Ο απερχόμενος Απόστολος Καλογιάννης, ο Θανάσης Μαμάκος, ο Πέτρος Κρίκκης και ο Κώστας Βαϊούλης (ανακοινώνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα).

Με δεδομένη την πρόβλεψη ορίου εκλογής από τον πρώτο γύρο της τάξης του 43%, αλλά και με μία «πρόχειρη» προσέγγιση των ενδεχόμενων επιδόσεων των μικρότερων σε δυναμική παρατάξεων (λαμβάνοντας υπόψη πρότερα εκλογικά αποτελέσματα), εύλογα κατανοεί κανείς πως το ποσοστό που θα διεκδικηθεί από τους κ.κ. Καλογιάννη και Μαμάκο ενδέχεται να είναι ικανό, όχι μόνον να εκλέξει Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή, αλλά να λάβουν και οι δύο παρατάξεις άνω του 43%!

Υπό πολλές προϋποθέσεις βέβαια το παραπάνω σενάριο, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη και μία έντονη ζύμωση στο χώρο της κεντροαριστεράς, με ΠΑΣΟΚογενή στελέχη που βρίσκονται απέναντι από την υποψηφιότητα του απερχόμενου Δημάρχου. Γιατί εύκολα κατανοεί κανείς, πως όσο περισσότεροι «μπουν στο παιχνίδι» τόσο πιο κοντά θα έλθει η δεύτερη Κυριακή τον Οκτώβρη.

Προς το παρόν όμως, τα πάντα αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου…

Α.Ρ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες