ΛΑΡΙΣΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας για τη διάνοιξη της Τ. Τσιόγκα και το ΣΒΑΚ

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας αναφορικά με τη διάνοιξη της Τ. Τσιόγκα και το ΣΒΑΚ, αναφέρει τα εξής:

Η χθεσινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της διάνοιξης της οδού Τ. Τσιόγκα ως κομμάτι του εσωτερικού δακτυλίου, ανέδειξε για άλλη μια φορά την στόχευση του. Η διοίκηση Καλογιάννη υλοποιεί ένα σχέδιο που στόχο έχει να απαλλάξει το εμπορικό κέντρο της πόλης από την κίνηση των οχημάτων, μεταφέροντας το στις όμορες συνοικίες, διαμορφώνοντας μια ασφυκτική κατάσταση. Μάλιστα έχει το θράσος αυτό να το εμφανίζει ότι θα αποτελέσει λύση για την ΄΄ήρεμη κυκλοφοριακή ανάπτυξη της πόλης΄΄.

Το σχέδιο της διάνοιξης και της ολοκλήρωσης του εσωτερικού δακτυλίου στο συγκεκριμένο σημείο μήκους 4 χιλιομέτρων, θα αποκόψει ένα πολύ σημαντικό μέρος της συνοικίας του Αγ. Αθανασίου από το ποτάμι και θα οδηγήσει χιλιάδες οχήματα να περνάνε ακόμη και έξω από τις πόρτες των σπιτιών.

Επιπλέον το συγκεκριμένο σχέδιο θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο ήδη επιβαρυμένο και υποβαθμισμένο από πλευράς χώρων 8ο Γυμνάσιο (απέναντι από τη ΔΕΥΑΛ), καθώς θα καταστρέψει το γήπεδο 5Χ5 που βρίσκεται όπισθεν του σχολείου, περικυκλώνοντάς το από οδικές αρτηρίες και δυο νέους κυκλικούς κόμβους, στην οδό Λαγού και στη ΔΕΥΑΛ, όπου προβλέπει ότι θα κουμπώσει ο εσωτερικός δακτύλιος.

Το σχέδιο έκτρωμα πραγματικά, όχι μόνο δεν θα μετατρέψει σε περιοχή ήπιας κυκλοφορίας τη συνοικία του Αγ. Αθανασίου στην Κρανώνος, αλλά θα καταστρέψει ένα φυσικό ΚΧ χώρο, ένα πάρκο, προσθέτοντας ένα τεράστιο εμπόδιο για την πρόσβαση στην παρόχθια ζώνη του Πηνειού ποταμού.

Με το περιβόητο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ο κ. Καλογιάννης και η δημοτική του αρχή διαφημίζουν ότι μετατρέπουν την πόλη σε σύγχρονη Ευρωπαϊκή μεσαίου μεγέθους πόλη. Όμως ποιον ωφελεί το συγκεκριμένο εγχείρημα; Βεβαίως αυτές οι παρεμβάσεις και τα έργα δεν εξυπηρετούν γενικά και αόριστα την «κοινωνία», αλλά στοχευμένα τις επιδιώξεις μερίδων του κεφαλαίου σε διάφορους κλάδους.

Γιατί και από τη χθεσινή συζήτηση αποδείχθηκε ότι στις προτεραιότητες της παρούσας δημοτικής αρχής των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. δεν είναι η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των Λαρισαίων, αλλά η με κάθε κόστος αναβάθμιση του κέντρου, ώστε να γίνει ακόμη πιο θελκτικό στα  επιχειρηματικά συμφέροντα του τουρισμού, της εστίασης κα της ψυχαγωγίας με ντεκόρ τις αρχαιότητες.

Ενώ με την ελεγχόμενη στάθμευση 1200 θέσεων που έρχεται από Σεπτέμβριο και την οποία ψήφισαν μαζί οι κκ. Καλογιάννης και Μαμάκος και οι υπόλοιποι στο δημοτικό συμβούλιο, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, θα προσθέσει άλλη μια καθημερινή ταλαιπωρία στους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους μη έχοντας άλλη διέξοδο μετακίνησης. Ταυτόχρονα θα επιβάλει με αντίτιμο βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας στάθμευσης νέα χαράτσια στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης.

Η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν κατασκευάζει δημοτικούς σταθμούς αυτοκινήτων ικανής δυναμικότητας με δωρεάν πρόσβαση για να περιορίσει το πρόβλημα, αλλά στον αντίποδα το προηγούμενο διάστημα αποχαρακτήριζε ΚΦ χώρους που προορίζονταν για πάρκινγκ  πχ. στην οδό Ολύμπου.

Να επισημάνουμε εδώ ότι είναι αστείο να λέει η δημοτική αρχή ότι με μία μελέτη έστω και με ορίζοντα 15ετίας θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ΙΧ σε ένα ελληνικό αστικό κέντρο έστω και σε μία μεσαία πόλη όπως είναι η Λάρισα, με μερικές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και ορισμένες αστικές αναπλάσεις.

Η μέχρι τώρα εξέλιξη του ΣΒΑΚ μάλλον διαψεύδει τους στόχους της διοίκησης Καλογιάννη, καθώς έχουν διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση στο σύνολο του κέντρου, όπως και στις όμορες συνοικίες του. Όχι μόνο δεν έχει λυθεί το πρόβλημα στον Αγ. Κωνσταντίνο, το Φρούριο, την Ηπείρου, κ.α.

Αντίθετα για τους μόνιμους κατοίκους η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης θα αποτελεί έναν «Γολγοθά», και μάλιστα με αυστηρά πρόστιμα. Γιατί στην πράξη οι θέσεις αυτές δεν θα είναι εξασφαλισμένες καθώς θα χρησιμοποιούνται από επισκέπτες και μη δικαιούχους και η Δημοτική Αστυνομία θα μοιράζει κλήσεις. Στόχος η ένταση της καταστολής και της φορομπηχτικής πολιτικής.

Η ολοκλήρωση του ΣΒΑΚ θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, και πρόσθετες δυσκολίες για τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Επίσης επιδεινώνει την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα ΙΧ οχήματά τους καθώς απουσιάζουν δημόσιες και φθηνές αστικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες μετακίνησης τους εντός της πόλης και πέριξ αυτής στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Δεν είμαστε γενικώς αντίθετοι στην ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου, αλλά διαφωνούμε να ολοκληρωθεί κατά αυτό τον τρόπο στο κομμάτι που αφορά τις διανοίξεις στις οδούς Τ. Τσιόγκα και Κρανώνος. Η θέσης μας είναι να παρακάμπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων μέσω της Γεωργιάδου και της γέφυρας του Αλκαζάρ στην  Γρ. Λαμπράκη, και  να κουμπώνει στον μοναδικό ουσιαστικά δακτύλιο της πόλης, στον κυκλικό κόμβο της ΔΕΥΑΛ. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στις οδούς ‘’Τ. Τσιόγκα’’ και ‘’Κρανώνος’’ δεν διαφωνούμε να γίνουν αναπλάσεις και να πέσουν ορισμένα κτίσματα ώστε για να γίνει διαπλάτυνση του δρόμου και των πεζοδρομίων,  ώστε να παραμείνουν ως αρτηρίες διπλής κατεύθυνσης, να μην καταστραφεί το πάρκο που υπάρχει, να αναβαθμιστεί η παιδική χαρά και φυσικά να ανακατασκευαστεί και να βελτιωθεί το γήπεδο 5Χ5 όπισθεν του 8ου Γυμνασίου, ώστε να είναι απόλυτα λειτουργικό για τις ανάγκες του σχολείου και των κατοίκων της συνοικίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας καλεί τους κατοίκους της περιοχής να παλέψουν στην πράξη να αναθεωρηθεί το σχέδιο του ΣΒΑΚ και όσα αυτό προβλέπει για την συγκεκριμένη περιοχή της πόλης. Εξάλλου το ΣΒΑΚ δεν είναι «ευαγγέλιο» αλλά ένας μηχανισμός κυκλοφοριακής μελέτης της πόλης που τις προτεραιότητές  του μπορεί να τις θέτει κάθε φορά εκείνος που το παραγγέλνει.  Και εδώ ακριβώς ο λαός της συνοικίας και όλης της πόλης μπορεί να έχει λόγο, βάζοντας ο ίδιος τις δικές του ανάγκες στο προσκήνιο, ενισχύοντας αποφασιστικά την Λαϊκή Συσπείρωση στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες