ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Όλο το πλάνο για τις νέες θέσεις στάθμευσης στη Λάρισα – Οι εφαρμογές στο κινητό και το πάρκινγκ για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες

Ολόκληρο το πλάνο των θέσεων στάθμευσης στη Λάρισα που τόσο ταλαιπωρεί τους Λαρισαίους ανέλυσε ο δήμαρχος κ. Απόστολος Καλογιάννης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί της Τρίτης στο δημαρχείο, ένα πλάνο που θα αρχίσει να υλοποιείται ουσιαστικά σε περίπτωση νέας θητείας της υπάρχουσας δημοτικής αρχής.

Ουσιαστικά θα υπάρξουν 1355 θέσεις πάρκινγκ στην λεγόμενη παρόδια ελεγχόμενη στάθμευση, 938 θέσεις σε δημοτικούς υπαίθριους χώρους, 250 θέσεις στο οικόπεδο όπου στεγαζόταν παλιότερα το ΙΚΑ στην Ασκληπιού (δημοτικός τριόροφος υπόγειος χώρος) και 625 θέσεις οι χώροι που είναι με σύμβαση παραχώρησης που στο τέλος της επόμενης θητείας λήγουν και έρχονται στην παραχώρηση του δήμου.

Οι θέσεις των μονίμων κατοίκων ξεπερνούν τις 5.000 και τέλος άλλες 1100 θέσεις καλύπτουν οι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης.

Η στάθμευση για τους κατοίκους εκτός της Λάρισας, δηλαδή των επισκεπτών, αλλά και για τους δημότες της πόλης, σε κεντρικούς δρόμους, θα γίνεται μέσω εφαρμογής και με πληρωμή, με το τίμημα να εκτιμάται πως θα είναι τα 0,60 λεπτά. Ο τρόπος πληρωμής θα γίνεται μέσω κινητού ή με 32 τερματικά όπου ο καθένας θα μπορεί να πληρώσει με μετρητά ή κάρτα.

Οι ζώνες στάθμευσης

Επίσης, θα υπάρχουν οι Α’ και Β΄ ζώνες στάθμευσης, ενώ για τους μόνιμους κατοίκους θα υπάρχουν 7 ζώνες και εκείνοι δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν. Οι μόνιμοι κάτοικοι όμως δεν θα έχουν συγκεκριμένες θέσεις καθώς δεν θα είναι προσωπικές, αλλά θα γνωρίζουν τις ζώνες τους και θα βρίσκουν τους χώρους στάθμευσης μέσω εφαρμογής. Η τιμή των 60 λεπτών του ευρώ εκτιμάται ότι θα αφορά τρεις ώρες για στάθμευση στην Α’ ζώνη και από εκεί και πέρα ίσως και να διπλασιάζεται η τιμή και για την Β’ ζώνη το ωράριο θα υπερβαίνει τις 8 ώρες και ίσως να πλησιάζει και τις δέκα έτσι ώστε να είναι μέσα στα ωράρια των εργαζόμενων.

Θα υπάρχει δε, ειδικό μηχάνημα με όχημα που θα καταγράφει και θα σκανάρει πινακίδες έτσι ώστε να αναγνωρίζει το σύστημα αν ο οδηγός πλήρωσε ή όχι και αυτόματα να ειδοποιεί το αντίστοιχο δημοτικό σύστημα.

Όσο για τα δημοτικά πάρκινγκ, αυτά που θα δημιουργηθούν είναι: αυτό στην οδό Καλλιθέας, αυτό πίσω από τα ΚΤΕΛ (σταδιακά και υπόγειο), στο Αλκαζάρ και τη Νεάπολη (σκεπαστή). Επίσης θα δημιουργηθεί το υπόγειο πάρκινγκ, χώρος πρασίνου, παιδική χαρά και info point στο οικόπεδο του παλιού ΙΚΑ.

Από τους εν λόγω χώρους στάθμευσης θα μεταφέρονται οι επισκέπτες (κάτοικοι από τα χωριά) με εξπρές δρομολόγια ανά μισή ή μία ώρα κατά περίπτωση, στην Κεντρική πλατεία, με ειδικά οχήματα.

Αναλυτικότερα ο δήμαρχος σημείωσε για τον χώρο του παλαιού ΙΚΑ που πέρασε στα χέρια του δήμου πως: «Είναι ένας σημαντικός χώρος και το πρώτο καθαρά δημοτικό υπόγειο παρκινγκ. Σήμερα, είμαστε στην φάση απόκτησης αυτού του χώρου, με το ΙΚΑ υπάρχουν οι συμφωνίες και οδεύει την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Πρόκειται για χώρο 2000 τετραγωνικών μέτρων. Θα δημιουργηθεί το υπόγειο πάρκινγκ, από πάνω χώρος πρασίνου με παιδική χαρά και ένα μικρό info point. Ευχαριστώ όλους όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση».

Η καινοτομία

Το καινοτόμο σε όλο το σύστημα της στάθμευσης σύμφωνα με τον δήμαρχο το οποίο δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα είναι πως αν κάποιος κλείσει μια θέση πχ για δύο ώρες και την χρειαστεί μόνο για μία, τότε θα του επιστραφούν αυτόματα μέσω του συστήματος, τα χρήματα για τις ώρες που δεν χρησιμοποίησε το πάρκινγκ.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας, κ. Ντίνος Διαμάντος υπογράμμισε την σημαντικότητα του χώρου του παλιού ΙΚΑ το οποίο θα αξιοποιηθεί με τον παραπάνω τρόπο από τον δήμο: «Υπάρχει κάτι πρωτόγνωρο αποκτάμε περιουσιακό στοιχείο ως δήμος».

Αθανασία Παύλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες