ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Μαμάκος: Ως πότε η πόλη θα έχει γυρισμένη την πλάτη της στο ποτάμι; Θέλουμε τη Λάρισα μια ευρωπαϊκή παραποτάμια πόλη!
Στην ενσωμάτωση του Πηνειού ποταμού στη ζωή της πόλης στοχεύει η προγραμματική θέση της «Λάρισας που μας αξίζει!» και του επικεφαλής, υποψηφίου δημάρχου Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκου.
«Ενσωματώνουμε τον Πηνειό στη ζωή των κατοίκων. Καταθέτουμε την πρόταση όλες οι παρόχθιες οδοί να γίνουν ένα με την κοίτη. Να αγκαλιάσουμε το ποτάμι μας, να επωφεληθούμε από αυτά που έχει να μας προσφέρει. Θέλουμε τη Λάρισα μια ευρωπαϊκή παραποτάμια πόλη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ.Μαμάκος.
Στη σχετική ενημερωτική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζονται επιγραμματικά οι επιμέρους προτάσεις για να γίνει ο Πηνειός ποταμός το νέο κέντρο της πόλης. Μέσα από μία ολιστική μελέτη ενσωμάτωσης του Πηνειού στη ζωή των κατοίκων, μέσα από μια μελέτη ανάπλασης όλου του παρόχθιου μετώπου προτείνεται η δημιουργία Πράσινου Δακτυλίου και Παραποτάμιας Εσπλανάδας, καθώς και η δημιουργία Οικολογικού Πάρκου Πηνειού.
Πράσινος Δακτύλιος
«Σήμερα η πόλη έχει γυρίσει την πλάτη της στο ποτάμι. Δεν το έχει εντάξει στη ζωή της. Παρότι θα έπρεπε όλοι οι δρόμοι, πεζόδρομοι και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας να καταλήγουν εκεί, αυτό δεν συμβαίνει. Καταθέτουμε την πρόταση όλες οι παρόχθιες οδοί να γίνουν ένα με την κοίτη. Να αγκαλιάσουμε το ποτάμι μας, να επωφεληθούμε από αυτά που έχει να μας προσφέρει και να κάνουμε τη Λάρισα μια ευρωπαϊκή παραποτάμια πόλη. Χωρίς μπαλώματα και αποσπασματικές λύσεις αλλά με μία ολιστική μελέτη ενσωμάτωσης του Πηνειού στην πόλη μας, με μια μελέτη ανάπλασης όλου του παρόχθιου μετώπου. Ο προτεινόμενος Πράσινος Δακτύλιος είναι αυτός που θα ενώνει την παλιά κοίτη του Πηνειού από την οδό Σωκράτους, την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, το πάρκο Χατζηχαλάρ», σημειώνει ο υποψήφιος δήμαρχος.
Εσπλανάδα στον Πηνειό
Από την οδό Αεροδρομίου μέχρι την οδό Τ.Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας) σχεδιάζεται μια συνολική ανάπλαση για την δημιουργία μιας παραποτάμιας εσπλανάδας, που θα περιλαμβάνει χρήσεις αναψυχής και θα αποτελέσει το νέο κέντρο της πόλης. Με τον τρόπο αυτό η κάτω κοίτη μένει ανέπαφη με ήπιες διαμορφώσεις -πράσινος δακτύλιος, ενώ στο επίπεδο της πόλης λειτουργεί ένας μεγάλος παραποτάμιος περίπατος με εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις.
Οικολογικό Πάρκο
Ο Πηνειός αποτελεί πνεύμονα της Λάρισας και θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως μοχλός πράσινου τουρισμού με τη σωστή αξιοποίηση. Η παράταξη «η Λάρισα που μας αξίζει!» προτείνει την κατασκευή Οικολογικού Πάρκου. Μουσεία, κέντρα και αίθουσες διαλέξεων, πάρκο νερού, με χώρους αναψυχής και στάθμευσης, αλλά και φορείς προστασίας και διαχείρισης του ποταμού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην πρόταση. Προτείνονται, επίσης, πυρήνες υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, προσαρμοσμένοι σε ηλικιακές ομάδες, ώστε να μπορούν όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης στο φυσικό περιβάλλον.
Στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών οικολογικών πάρκων, το Οικολογικό Πάρκο του δήμου θα μπορούσε να είναι εν μέρει πλωτό. Αποτελούμενο από φιδωτές ξύλινες διαδρομές και πλούσια βλάστηση, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δημόσιος χώρος που προωθεί εκπαίδευση, διασκέδαση και ισχυρότερους δεσμούς στους κόλπους της κοινότητας. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν ξεναγήσεις με καγιάκ στον ποταμό.
Κοινωνικά προγράμματα
Πέραν της οικολογικής λειτουργίας του, το Οικολογικό Πάρκο μπορεί να λειτουργήσει και ως κινητήριος μοχλός για την οργάνωση ενός ευρέως κοινωνικού προγράμματος στις συνοικίες. Αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό την εγγύτητά του με σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα, μπορεί να ενσωματώνει πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα για την κοινότητα. Σε αυτό περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των οποίων θα επιστρατεύονται “επιστήμονες”, οι οποίοι θα μπορούν να είναι παιδιά – μαθητές, να καταγράφουν και να δίνουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα αναφορές για τα φυτά και την άγρια ζωή που θα επανεισαχθεί στον φυσικό βιότοπο.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις