ΛΑΡΙΣΑ

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας: Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης του νερού στα πλημμυρισμένα – Αυτές οι ασθένειες μπορούν να προκληθούν

«Η ποιότητα και η ασφάλεια του νερού βασικές προϋποθέσεις για να συνεχίζουμε να ζούμε ομαλά» τονίζει σε δήλωσή του πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κ. Γιαννακόπουλος ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μόλυνση νερού στα πλημμυρισμένα.

Δελίε αναλυτικά:

«Στις πλημμυρισμένες περιοχές υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης του νερού. Οι ασθένειες που μπορούν να προκληθούν είναι: οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, οξείες ηπατίτιδες (κυρίως η Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και η Ε΄ στις έγκυες), λεπτοσπείρωση λόγω αύξησης του πληθυσμού των τρωκτικών, που μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και σε ενδημική μορφή, αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, από μολυσμένα κουνούπια λόγω του μεγάλου αριθμού νεκρών ζώων και πτηνών, δερματοπάθειες, λοιμώξεις τραύματος και νοσήματα του αναπνευστικού.

Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να διενεργηθεί άμεσα υγειονομικός έλεγχος στα συστήματα ύδρευσης, δηλαδή θα πρέπει να γίνει λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση και διερεύνηση των αιτίων των προβλημάτων καθώς και εργαστηριακός έλεγχος (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μετά από κατάλληλη δειγματοληψία. Τα δείγματα νερού θα πρέπει να ληφθούν από κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης, όπως στις γεωτρήσεις ή πηγές υδροληψίας, δεξαμενές τροφοδοσίας νερού και σε διάφορα σημεία του δικτύου. Εφόσον υφίστανται βάσιμες ενδείξεις υπέρβασης τιμών ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού θα πρέπει σε συνεργασία με τους υπευθύνους φορείς ύδρευσης να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, περιοδικοί έλεγχοι (ανά εβδομάδα) μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αν εμφανισθούν κρούσματα γαστρεντερίτιδας θα πρέπει να διερευνηθεί η συσχέτιση τους με την πρόκληση βλαβών και την εκτέλεση έργων στο δίκτυο ύδρευσης, γι αυτό απαιτείται περιοδικός εργαστηριακός έλεγχος ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ισχυρή σύσταση μας αποτελεί η χρήση εμφιαλωμένου νερού (πόσιμου, βούρτσισμα δοντιών, πλύσιμο φρούτων και λαχανικών) στις περιοχές όπου δεν έχει ελεγχθεί η ποιότητα και η ασφάλεια του νερού από τις αρμόδιες  υπηρεσίες.

Τέλος ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να πορευτεί από δω και πέρα με το τρίπτυχο ποιότητα – ασφάλεια νερού και τροφίμων, ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιδημιών και ψυχολογική στήριξη των πλημμυροπαθών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες