ΛΑΡΙΣΑ

Στο αυριανό συλλαλητήριο για τις πλημμύρες συμμετέχει το Παράρτημα Λάρισας του Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Κάλεσμα συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο, στην Κεντρική πλατεία Λάρισας, με αφορμή τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση/Παράρτημα Λάρισας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εδώ και σχεδόν δυο εβδομάδες ζούμε την ολοκληρωτική καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου, που έχει πλέον μετατραπεί σε έναν απέραντο βάλτο. Στο τόπο μας μετράμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφή εκατοντάδων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης και κτηνοτροφικών μονάδων, ολόκληρα νοικοκυριά πνιγμένα στη λάσπη και νεκρά ζώα παντού. Όλη η περιοχή αποτελεί μια υγειονομική βόμβα ενώ τα αποτύπωμα της καταστροφής αναμένεται να προκαλέσει επισιτιστική κρίση και στην υπόλοιπη χώρα. Η καταστροφή που συνεχίζει να εξελίσσεται με το συνεχές «φούσκωμα» του Πηνειού- στον Θεσσαλικό κάμπο, δεν αποτελεί «ακραίο φυσικό φαινόμενο» το οποίο είναι «ανθρωπίνως αδύνατο» να αποτραπεί. Η προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων δεν χωράει στη λογική του σύγχρονου καπιταλισμού, που προτάσσει έργα διαρκούς «ανταπόδοσης» έναντι έργων πρόληψης και προστασίας, τα οποία δεν έχουν κάποιο άμεσο οικονομικό όφελος. Προηγείται ένας μεγάλος οδικός άξονας που γρήγορα και συνεχώς θα δίνει κέρδη μετά την ολοκλήρωσή του, από ένα αντιπλημμυρικό έργο μεγάλης έκτασης. Το τελευταίο είναι πολυτέλεια που κανένας ιδιώτης και κανένα αστικό κράτος δε θα στηρίξει.

Αποτελεί πρόκληση να φορτώνει τα πάντα η κυβέρνηση στην κλιματική αλλαγή. Η ΝΔ, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, δεν θυμούνται την κλιματική καταστροφή όταν σχεδιάζουν νέες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων ή όταν ξεριζώνουν χιλιάδες εκτάσεις παρθένων δασών για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Οι κεντρικές κατευθύνσεις της ΕΕ άλλωστε, που ακολουθούνται κατά γράμμα από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και κατ’ επέκταση και από την τοπική αυτοδιοίκηση, στηρίζονται σε ένα μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης όπου στο βωμό της σχέσης «κόστους-οφέλους» καταστρέφουν την φύση αδιαφορώντας για της συνέπειες που αυτό προκαλεί (πχ. πόλεις χτισμένες πάνω σε μπαζωμένα ρέματα ή σε δασικές εκτάσεις). Προφανώς, δεν στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά στην εμπορική εκμετάλλευση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Δεν είναι δηλαδή ανικανότητα ούτε ανεπάρκεια αλλά επιλογή: Στον βωμό του άμεσου κέρδους καταστρέφουμε άνθρωπο και φύση.

Η κακοκαιρία άφησε πίσω της επίσης ένα κατεστραμμένο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κυρίως στις εγκαταστάσεις του Βόλου. Σχολές, λέσχες και βιβλιοθήκες κλειστές, πλημμυρισμένες και εργαστήρια που δεν έχει γίνει ακόμα η εκτίμηση των καταστροφών. Το κτήριο του ΕΛΚΕ στον Βόλο, όπου στεγάζονται όλα τα τμήματα οικονομικής διαχείρισης του Πανεπιστήμιου, βρίσκεται ολόκληρο μέσα στο νερό. Αποτέλεσμα είναι η διακοπή πληρωμών του ΕΛΚΕ προς τους ερευνητές/ριες και άλλων εργαζόμενων του Π.Θ. δεδουλευμένων μηνών, λόγω της πλήρους καταστροφής των διοικητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου. Αν και η πρυτανεία διαμηνύει ότι οι καταστροφές θα αποκατασταθούν, κανένας δεν δεσμεύεται σε ένα σχεδιασμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε αυτό θα υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να ζούμε στην ανασφάλεια της καθημερινής επιβίωσης, βλέποντας τα χρήματα να τελειώνουν. Ως ΣΕΡΕΤΕ Λάρισας καλούμε τις πρυτανικές αρχές του ΠΘ να δώσουν αποκαταστήσουν άμεσα το πρόβλημα με τις μισθοδοσίες, καθώς αποτελεί κομβικό ζήτημα επιβίωσης των εργαζομένων στο ίδρυμα, ειδικότερα των χαμηλόμισθων συναδέλφους μας (υπότροφοι, συμβασιούχοι κτλ)

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω και πριν καν προλάβουν να «στραγγίξουν» τα νερά από τον «βούρκο» της Θεσσαλίας η κυβέρνηση της ΝΔ απάντησε στην αυθόρμητη λαϊκή οργή με ξύλο και χημικά. Τόσο τη Κυριακή 10/09 κατά την διάρκεια των δηλώσεων του Πρωθυπουργού στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, όσο και την Τρίτη 12/09 στην διαδήλωση για τις πλημμύρες στο κέντρο της Λάρισας, ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε την «ετοιμότητα» του δέρνοντας και πνίγοντας στα χημικά τον δοκιμαζόμενο λαό της Θεσσαλίας. Ο λόγος προφανής: Οι διαδηλωτές στοχοποίησαν την κυβέρνηση αλλά και τις διοικήσεις του τοπικού κράτους ως υπαίτιους αυτής της καταστροφής στο Θεσσαλικό κάμπο. Γι’ αυτό ακριβώς και το θεατρικό των εξαγγελιών συμπλήρωνε η ωμή και δολοφονική κρατική βία.

Τους απαντάμε όμως ότι μόνο ο λαός μόνο μπορεί να σώσει το λαό!

Τα μέλη του παραρτήματος Λάρισας του Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στεκόμαστε μαζί με όλους τους εργαζόμενους/ες στο ΠΘ, καθώς και με όλους κατοίκους της Θεσσαλίας στην καθημερινή τους μάχη για επιβίωση. Είμαστε από την πρώτη μέρα μέσα στη μάχη της αλληλεγγύης και του αγώνα στηρίζοντας και συμμετέχοντας σε όλες τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης καθώς και σε όλες της αγωνιστικές δράσεις της πόλης (Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα, κτλ).

Γι’ αυτό τον λόγο απαιτούμε:

  • Άμεση και 100% αποζημίωση όλων των πληγέντων
  • Εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πλημμυροπαθών για όσο χρόνο χρειαστεί (επίταξη ξενοδοχείων, εκμετάλλευση κλειστών κατοικιών, επιδότηση ενοικίου κ.α. )
  • Άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των άλλων υποδομών
  • Άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση αντιπλημμυρικής θωράκισης
  • Άμεση αποκατάσταση των καταστροφών του ΠΘ, κανένας/καμία φοιτητής/φοιτήτρια χωρίς στέγαση και σίτιση
  • Άμεση αποκατάσταση της οικονομικής λειτουργίας του ΕΛΚΕ, κανένας/καμία συνάδελφος/ισσα χωρίς χρηματοδότηση»
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες