ΛΑΡΙΣΑ
Κακοκαιρία «Daniel»: Πέφτει η στάθμη των υδάτων, άνοιξε η εθνική οδός, αγωνία για τους υγειονομικούς κινδύνους (βίντε)
Με το βλέμμα στις κατεστραμμένες υποδομές και το μυαλό στους υγειονομικούς κινδύνους της επόμενης μέρας παραμένουν κάτοικοι και Αρχές στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας. Ο στρατός συνεχίζει την αποκομιδή των νεκρών ζώων, ενώ το υπουργείο Υγείας προσφέρει εξοπλισμό ασφαλείας και δίνει οδηγίες ακόμη και για τις διαδικασίας προετοιμασίας του φαγητού.
Ανοικτή η εθνική οδός
Από τις 5 το απόγευμα χθες αποδόθηκε στην κυκλοφορία η νέα εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης: άνοιξε μόνο η αριστερή λωρίδα κυκλοφορία, τόσο στο ρεύμα προς Αθήνα, όσο και στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη και μόνο για οχήματα έως 3,5 τόνους. Μετά την πλήρη αποχώρηση των υδάτων από τα πρανή του Αυτοκινητοδρόμου και σχετική επιθεώρηση θα δοθεί σε κυκλοφορία και για βαρέα οχήματα.
Κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα τα σχολεία
Κλειστά και την επόμενη εβδομάδα θα παραμείνουν τα σχολεία στη Θεσσαλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της διαρκούς χαρτογράφησης της κατάστασης που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ το υπουργείο συνεκτίμησε τις υγειονομικές παραμέτρους και την ανάγκη ολοκλήρωσης του ελέγχου για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση στα σχολεία.
Αισθητή πτώση της στάθμης των υδάτων μεταξύ των Δήμων Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου
Αισθητή μείωση των υδάτων στην πύλη εισόδου στο Ελευθέριο του Δήμου Κιλελέρ που οδηγεί τα νερά στη παραλίμνια περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, διαπιστώνει με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας. «Όλες αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε συνεχώς το πλημμυρικό φαινόμενο και ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να δίνουμε στους Δημότες όσο γίνεται περισσότερο ολοκληρωμένη ενημέρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θεσσαλία: Κίνδυνος έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου μετά τις πλημμύρες
Ο κίνδυνος ανάπτυξης λοιμωδών ασθενειών στη Θεσσαλία, περιλαμβάνει και τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πληθυσμός των κουνουπιών αυξάνεται αρκετά εξαιτίας του μεγάλου όγκου στάσιμου νερού. Ο όγκος του νερού που παραμένει στις πλημμυρικές περιοχές είναι ιδανικό περιβάλλον για την επώαση και τον πολλαπλασιασμό του κοινού κουνουπιού, που μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Η εκτίμηση υψηλού κινδύνου αφορά μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας όπως η Λάρισα, περιοχές κοντά στο Βόλο και τις κωμοπόλεις, Ελασσώνα, Τύρναβος, πόλεις οι οποίες πριν την πλημμύρα αντιμετώπιζαν χαμηλό κίνδυνο από υπερπληθυσμό κουνουπιών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χάρτες κινδύνου εκδίδονται από το πρόγραμμα EYWA του Αστεροσκοπείου Αθηνών εδώ και δύο χρόνια και κοινοποιούνται στις υγειονομικές περιφέρειες και στις τοπικές αρχές, προκειμένου να προχωρήσουν εγκαίρως σε λήψη μέτρων όπως είναι οι ψεκασμοί. Αλλά και προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, να λάβουν και αυτοί ατομικά προστατευτικά μέτρα, όπως το να φορούν μακριά ρούχα και να κάνουν χρήση εντομαπωθητικών.
Οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την προετοιμασία συσσιτίων στις πληγείσες περιοχές
Το υπουργείο Υγείας με αφορμή τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας, εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινομένων, υπενθυμίζει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τους γενικούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται κατά την προετοιμασία και παροχή γευμάτων από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των φορέων διάθεσης συσσιτίων και των Κοινωνικών Παντοπωλείων σε περιπτώσεις εκτεταμένων πλημμυρών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών ή/και την πρόκληση ατυχημάτων.
Γενικές οδηγίες υγιεινής
Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν εισχωρήσει νερά της πλημμύρας συστήνεται καλός αερισμός για την αφύγρανση των χώρων. Στις περιπτώσεις που είναι εφικτό συστήνεται επιβοηθητικά η χρήση θερμαντικών σωμάτων ή αφυγραντήρων. Εάν το κατάστημα έχει πλημυρίσει και είναι κλειστό για μέρες είναι πιθανό να έχει μολυνθεί από μύκητες μούχλας. Η μούχλα αποτελείται από βιοτοξίνες που δεν μπορεί να επεξεργαστεί ο οργανισμός. Όταν αυτές οι τοξίνες μπουν στον οργανισμό, ενδέχεται να τον βλάψουν, προκαλώντας πολλά συμπτώματα. Η μούχλα στα κτίρια αφαιρείται κυρίως με ζεστό νερό και απορρυπαντικό με χλώριο, ενώ για τις πιο δύσκολες καταστάσεις είναι πιθανό να χρειαστεί καθαρισμός από ειδικό συνεργείο.
Κατά τον καθαρισμό των χώρων που έχουν πλημμυρίσει συστήνεται η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας (αδιάβροχα γάντια, μάσκα, γαλότσες, προστατευτικά ρούχα και γυαλιά). Άτομο που κατά την διάρκεια του καθαρισμού βραχεί από νερό το οποίο είναι δυνητικά μολυσμένο, πρέπει να πλυθεί με εμφιαλωμένο νερό, ενώ συστήνεται η απομάκρυνση ζώων και παιδιών από τα μολυσμένα νερά.
Το νερό του δικτύου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μέχρι να ελεγχθεί για την ποιότητα του, και έως τότε συστήνεται η κατανάλωση και χρήση μόνο εμφιαλωμένου νερού, τόσο για την ατομική υγιεινή, όσο και για τις υπόλοιπες εργασίες. Καίριας σημασίας είναι το επιμελές πλύσιμο των χεριών τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και πριν την κατανάλωση του φαγητού.
Καλό είναι να διενεργείται έλεγχος των οικιακών συσκευών (ηλεκτρικών ή φυσικού αερίου) από ειδικό επαγγελματία πριν την επαναχρησιμοποίησή τους. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά τις διακοπές ρεύματος στη χρήση εναλλακτικών πηγών καυσίμου για θέρμανση, ψύξη και μαγείρεμα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν συγκέντρωση ποσότητας μονοξειδίου του άνθρακα και να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση των ανθρώπων και των ζώων σε εσωτερικούς χώρους.
Όλα τα προϊόντα εντός των ψυγείων-καταψύκτες πρέπει να απορρίπτονται ως ακατάλληλα λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στα συσκευασμένα τρόφιμα με βιδωτά καπάκια, χάρτινες συσκευασίες και κονσερβοποιημένα τρόφιμα που τυχόν έχουν διογκωθεί ή οξειδωθεί. Σε κάθε περίπτωση για τα ανωτέρω προϊόντα συνιστάται η πλύση των συσκευασιών εξωτερικά πριν τη χρήση.
Ρούχα που έχουν έρθει σε επαφή με δυνητικά μολυσμένο νερό με ζεστό νερό πρέπει να πλένονται με απορρυπαντικό σε θερμοκρασία 60°C.
Υπουργείο Υγείας και ΕΛ.ΑΣ. μοίρασαν εξοπλισμό προστασίας στους κατοίκους
Εξοπλισμό προστασίας μοίρασαν χθες στους κατοίκους των χωριών Υπουργείο Υγείας και Ελληνική Αστυνομία. Σημειώνεται πως πρόκειται για την τρίτη μαζική διανομή που πραγματοποιήθηκε από την αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη που βρίσκεται στην περιοχή με τη συνδρομή κλιμακίου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πιο συγκεκριμένα το υλικό περιλαμβάνει υποδήματα (γαλότσες) και ειδικά σετ αδιάβροχα που αντέχουν στη λάσπη, παντελόνι και σακάκι. Τονίζεται δε πως παράλληλα συνεχώς διανέμονται μάσκες για την προστασία των πολιτών. Ας σημειωθεί πως τις πρώτες μέρες της κακοκαιρίας δεν επιτρεπόταν η διανομή, καθώς είχε εκδοθεί οδηγία ο κόσμος να μην πλησιάζει τις πληγείσες περιοχές.
Συνεχίζεται η αποκομιδή των νεκρών ζώων
Στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζωών από τις πλημμυρισμένες περιοχές συμμετέχουν από την Πέμπτη, και οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά από εντολή του πρωθυπουργού.
Το ΓΕΕΘΑ έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα και βίντεο με την αποκομιδή νεκρών ζώων από τον Παλαμά της Καρδίτσας που, όπως φαίνεται, γίνεται με όλα τα μέτρα ασφαλείας καθώς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που συνδράμει φέρει τον προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό προστασίας έναντι μολυσματικών βιολογικών παραγόντων.
Στο ίδιο βίντεο, μάλιστα, καταγράφεται και η σχολαστική απολύμανση του εμπλεκόμενου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε Σταθμό Απολύμανσης του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας.
protothema.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις