ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Η Λάρισα στο επίκεντρο της χειρουργικής επιστήμης

Το τέταρτο συνέδριο της ελληνικής εταιρείας ήπατος, παγκρέατος και χοληφόρων πόλος έλξεως για επιστήμονες από την Ελλάδα και πολλές ξένες χώρες

Η ανακήρυξη ενός χειρουργού «που άλλαξε τον ρου της χειρουργικής επιστήμης» σε επίτιμο διδάκτορα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ένα συνέδριο το οποίο λειτούργησε ως πόλος συγκέντρωσης διακεκριμένων και καταξιωμένων επιστημόνων στη Λάρισα,βρεθηκαν στο κέντρο του ενδιαφέροντος του ιατρικού κόσμου το διήμερο που μας πέρασε.

Ο καθηγητής χειρουργικής στο Imperial College London and Hammersmith Hospital Νάγκι Χαμπίμπ ένας σταρ της χειρουργικής επιστήμης, τιμήθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τους συναδέλφους του στην Λάρισα και ανακηρύχθηκε σε ειδική τελετή, επίτιμος διδάκτορας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Και το επόμενο διήμερο επιστήμονες από την Ελλάδα και πολλές ξένες χώρες συμμετείχαν στο 4ο συνέδριο της Ελληνικης Εταιρείας Ήπατος,Παγκρεατος και Χοληφορων. Ένα συνέδριο που ο εμπνευστής και προεδρος του, καθηγητής της Ιατρικης Δημητρης Ζαχαρούλης χρειάστηκε να παλέψει πολύ με την συνείδηση του πριν δώσει το οκ για την διοργάνωση του, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που δημιούργησε στη Λάρισα η καταστροφική κακοκαιρία.

Ένα συνέδριο που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και αποτέλεσε όπως ο ίδιος ο εμπνευστής του τόνισε στην ομιλία του, μια θαυμάσια ευκαιρία για την παρουσίαση των πλέον σύγχρονων εξελίξεων και την μεταλαμπαδευση εξειδικευμένων γνώσεων σε όσους χειρουργούς επιθυμούν να ασχοληθούν με την χειρουργική του ήπατος του παγκρέατος και των χοληφόρων.

Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή χειρουργική κλινική του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στην εναρκτήρια εκδήλωση του ,το απόγευμα της Παρασκευής την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο καθηγητής χειρουργικής, διευθυντής χειρουργικής ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος του νοσοκομείο Metropolitan και διδάκτορας του τμήματος ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Δερβένης με τίτλο «αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις στην υγεία».

Σύντομους χαιρετισμούς νωρίτερα είχαν απευθύνει ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής εταιρείας ήπατος, παγκρέατος, χοληφόρων Α. Καραγιαννάκης, εκ μέρους του ιατρικού συλλόγου Λάρισας η καθηγήτρια ορθοπεδικής Ζωη Νταλιάνα, ο Πρόεδρος της ιατρικής σχολής καθηγητής Θ. Καραχάλιος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χ. Μπιλίνης και ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης ο οποίος τίμησε με την παρουσία του το συνέδριο.

Τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στους καθηγητές Κων. Σιμόπουλο, Χρήστο Δερβενη και Θεοδωρο Λιακακο ενώ τιμήθηκαν και οι θανόντες Βασίλειος Κεκκης και Γαβρήλος Καραντζάς.
Η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΧΑΜΠΙΜΠ

Των εργασιών του συνεδρίου προηγήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η ανακήρυξη σε ειδική τελετή του καθηγητή Νάγκι Χαμπίμπ ως επίτιμου διδάκτορα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τον τιμώμενο καθηγητή προσφώνησε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Στεφανίδης και ακολούθησε ο έπαινος από τον καθηγητή Δημήτριο Ζαχαρούλη.

«Η αναγόρευση επίτιμων διδακτόρων του τμήματος μας, προσωπικοτήτων που διαπρέπουν στο διεθνή χώρο»τόνισε ο κύριος Ζαχαρούλης,»εκπέμπει ένα ιδιαίτερο μήνυμα αισιοδοξίας για τους καιρούς που διανύουμε και για αυτούς που έρχονται. Η δε σχεση τους και το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για το τμημα μας ως κριτήριο της αναγόρευσης τους, αναντίρρητα μας γεμίζει ελπίδα και υπερηφάνια».

Σήμερα,συνέχισε ο κ.Ζαχαρουλης « ο τιμώμενος είναι ένας χειρουργός που άλλαξε τον ρου της χειρουργικής επιστήμης. Δεν είναι αυτή η πρώτη διάκριση παγκοσμίως που απονέμεται στον καθηγητή Χαμπίμπ. Είναι όμως η πρώτη στο ελληνικό πανεπιστημιακό γιγνεσθαι και μάλιστα από το τμήμα μας,από την Ιπποκράτειο ιατρική μας σχολή ας μου επιτραπεί ο τολμηρός αλλά περιεκτικός και ιστορικά ορθώς χαρακτηρισμός της».

Ο Νάγκι Χαμπίμπ κατέληξε ο κύριος Ζαχαρούλης επέλεξε όχι τυχαία να συνεργαστεί με το τμήμα μας και να πραγματοποιήσει μαζί μας όλα τα πειράματα που απαιτούνταν για τον σχεδιασμό των νέων χειρουργικών Εργαλείων που φέρουν την υπογραφή του. Και όχι μόνο αυτό αλλά και να σχεδιάσει μαζί μας μία σειρά ερευνών πάνω στην γονιδιακή θεραπεία καθώς και στην ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων και χειρουργικών μεθόδων. Η συμβολή του στην ανάπτυξη της έρευνας στην κλινική μας την τελευταία εικοσαετία υπήρξε καθοριστική. Επιπλέον, μας τιμά με συνεχή ετήσια μαθήματα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών παγκρεατικός καρκίνος από το Α έως το Ω

Ο πρόεδρος του τμήματος ιατρικής καθηγητής Θεόφιλος Καραχάλιος ανέγνωσε την εισήγηση ανακήρυξης, το ψήφισμα και την αναγόρευση και επέδωσε τους τίτλους και το επιτηβεννιο στον καθηγητη Χαμπίμπ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του επίτιμου διδάκτορα με θέμα την εξέλιξη των θεραπευτικών σχημάτων στην χειρουργική ήπατος, χοληφόρων και παγκρέατος.

Δείτε φωτογραφίες:

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες