ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

«Συμπαράταξη Λαρισαίων»: Ο Νταής τόλμησε να πει όσα συζητά η κοινωνία για το εκλογικό «ναυάγιο» του Καλογιάννη

Η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον απερχόμενο Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη το βράδυ της Δευτέρας, έκρυβε μεν μία (αναμενόμενη) είδηση, την αποχώρησή του από την αυτοδιοικητική σκηνή, αλλά επιφύλασσε και μία απογοήτευση: Την επίμονη άρνηση του κ. Καλογιάννη να ζητήσει μία τυπική «συγνώμη» και να παραδεχθεί την αλαζονική συμπεριφορά όχι μόνον του ιδίου, αλλά και του στενού κύκλου των συνεργατών του, αντιδημάρχων και μη, που πληρώθηκε πολύ ακριβά στο ταμείο της κάλπης.

Η απουσία έστω και ικμάδας σοβαρής αυτοκριτικής ακόμη και σήμερα, που η σκέψη είναι απελευθερωμένη από τα πάθη της προεκλογικής περιόδου και από την ανάγκης ωραιοποίησης των πάντων υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ψήφου, ενόχλησε πολλούς εντός της «Συμπαράταξης», οι οποίοι αμέσως μετά τη συγκέντρωση των στελεχών της, σχολίαζαν πως «χωρίς να παραδεχθούμε τα λάθη μας, χωρίς αυτογνωσία, πώς να εντοπίσουμε το πρόβλημα, πώς θα το διορθώσουμε και πώς θα προχωρήσουμε;»

Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο ζητούμενο για την παράταξη που διοίκησε τη Λάρισα για εννέα συνεχόμενα χρόνια: Να αλλάξει όχι μόνον επικεφαλής, αλλά να φέρει τον αέρα της επιβεβλημένης ανανέωσης και μέσα από μία διαδικασία ειλικρινούς μεταμέλειας. Με την αποβολή αλαζονικών συμπεριφορών που διχάζουν την κοινωνία, τη διαχωρίζουν σε «δημοκράτες» και μη, και που εμποτίζουν με τοξικότητα τον δημόσιο διάλογο προς άγαν εντυπωσιασμού.

Το παραπάνω προφανώς είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που οφείλει να λύσει η κεντροαριστερή παράταξη στον Δήμο Λαρισαίων, κάτι που όμως επί των παρουσών συνθηκών φαντάζει ουτοπικό, όταν πρώτοι στη σειρά των δελφίνων παρατάσσονται εκείνοι που με τη συμπεριφορά τους, έσυραν τον Απόστολο Καλογιάννη στην ιστορικά βαρύτατη πολιτική ήττα.

Ο μοναδικός που δημόσια τόλμησε να ασκήσει αυτοκριτική, ήταν ο πρώην αντιδήμαρχος Παναγιώτης Νταής ο οποίος σε μία λιτή – πλην δηκτικότατη – δήλωσή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «παρ’ όλο το σημαντικό έργο που κάναμε, για την πόλη και το οποίο τελικά δεν αναδείχθηκε, η απομάκρυνσή μας από την κοινωνία, οι σημαντικές καθυστερήσεις στην εξεύρεση λύσεων για την στάθμευση, οι αλαζονικές συμπεριφορές στελεχών μας, συνέτειναν στη φθορά και την απώλεια του Δήμου».

Η μοναξιά του κ. Νταή ωστόσο είναι απελπιστική, απέναντι στο απερχόμενο σύστημα που – όπως διεφάνη από τις τοποθετήσεις το βράδυ της Δευτέρας – συνεχίζει να πορεύεται στη λογική πως «ο λαός πρέπει να διορθώσει την ψήφο του».

Εκ των πραγμάτων κατανοεί κανείς πως η επόμενη ημέρα στη «Συμπαράταξη» δε θα αφορά μόνον τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την καρέκλα του κ. Καλογιάννη, αλλά κυρίως το κατά πόσο θα μπορέσουν αυτά να συγκροτήσουν μία πρόταση που θα αποτάξει από πάνω της αλαζονικές συμπεριφορές, τοξικούς λόγους και θα πείσει την κοινωνία της Λάρισας. Ο τοκετός θα είναι μακρύς, δύσκολος και επώδυνος…

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες