ΛΑΡΙΣΑ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας

Για 9η συνεχόμενη χρονιά, 2000 και πλέον εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και όλων των ειδικοτήτων από κάθε γωνιά της χώρας, από την Κύπρο, αλλά και διεθνώς, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία καθώς συμμετείχαν δια ζώσης ή διαδικτυακά στις εργασίες του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας που διοργάνωσε η ΕΕΠΕΚ στη Λάρισα.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν -καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου Συνεδρίου- στις 3 παράλληλες αίθουσες συνεδριών, στα 5 στρογγυλά τραπέζια, και στα 14 βιωματικά εργαστήρια, καθώς επίσης και χιλιάδες διαδικτυακοί επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά ή μέσω διαδικτύου (με ζωντανή εικόνα & ήχο), 650 και πλέον εργασίες (πλήρεις εργασίες, e-posters, εκπαιδευτικά σενάρια, καινοτόμα προγράμματα, κ.λπ.). καθώς επίσης και περισσότερες από 40 προσκεκλημένες ομιλίες από Επιστήμονες & Ακαδημαϊκούς αναγνωρισμένης αξίας Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων! Οι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί ομιλητές καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους με τις προσκεκλημένες τους ομιλίες, και έδωσαν τα ερεθίσματα για καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές, γόνιμη επιστημονική συζήτηση και δημιουργικό προβληματισμό.

Το επίπεδο των εργασιών που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες ως αρκετά υψηλό και συνεχώς βελτιούμενο, γεγονός που χαρακτηρίζεται αναμενόμενο, αντίστοιχο με το υψηλότατο επίπεδο των 900 κριτών με αυξημένα προσόντα, οι οποίοι κατάφεραν και έφεραν εις πέρας το δύσκολο έργο της αξιολόγησης του όγκου των εργασιών, στηριζόμενοι σε επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια.

Τα 14 δίωρα βιωματικά διαδικτυακά εργαστήρια αποδείχθηκαν λίγα για να χωρέσουν τους 450 συνέδρους που τα παρακολούθησαν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν πρωτότυπες

ιδέες, καινούριες εκπαιδευτικές τεχνικές και καινοτόμα διδακτικά σενάρια. Οι Τεχνολογίες Εμβύθισης, η βιωματική μάθηση, η Εικονική Πραγματικότητα, η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους παρευρισκόμενους, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής είχαν μεριμνήσει ακόμη και για την τελευταία λεπτομέρεια, προκειμένου να είναι εφικτή και ανεμπόδιστη η εξυπηρέτηση των εκατοντάδων συνέδρων και εισηγητών. Μόνο τυχαία, λοιπόν, δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα κολακευτικότατα σχόλια όλων των παρευρισκόμενων για την υποδειγματική οργάνωση και την προετοιμασία του Συνεδρίου. Και φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει και το ευχάριστο διάλειμμα από την πνευματική εργασία των συνέδρων, καθώς κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκλεκτό καφέ και νόστιμα εδέσματα. Στα πηγαδάκια που στήθηκαν στο Φουαγιέ του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (οι χώροι του οποίου φιλοξένησαν τις εργασίες του Συνεδρίου & εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες) δόθηκε η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να γνωριστούν μεταξύ τους, και να ανταλλάξουν ενδιαφέρουσες απόψεις. Οι συζητήσεις κατέληγαν -συνήθως- στην επικρότηση της όλης προσπάθειας και στην ευχή Να ανταμώσουμε σύντομα», καθώς το συνέδριο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους εκπαιδευτικούς να παρουσιάσουν το –πραγματικά εντυπωσιακό τους- έργο.

Το συνέδριο διοργάνωσε η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ. – www.eepek.gr ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας – Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, του Συλλόγου Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Λάρισας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής ν. Λάρισας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.

Όλες οι εργασίες αξιολογήθηκαν κατόπιν τυφλής κρίσης από 2 τουλάχιστον κριτές, και στις καλύτερες –σύμφωνα με τη βαθμολογία των κριτών- εργασίες, απονεμήθηκαν τα παρακάτω βραβεία – Best Paper Awards- (στις περιπτώσεις ισοβαθμίας, βραβεύθηκαν όλες οι ισοβαθμήσασες εργασίες):

 

1ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στην: ΦΟΙΒΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΒΑΚΑ, για την εργασία της με τίτλο: «Βλέποντας με τα μάτια της αφής – Μουσείο Αφής».

1ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στην: ΒΑΪΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, για την εργασία της με τίτλο: «”Το Σάββατο του Λαζάρου”. Η ζωή μετά τον θάνατο».

2ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στην: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΛΚΗ, για την εργασία της με τίτλο: «Η διδασκαλία της παραβολής του καλού Σαμαρείτη».

2ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στους: ΧΑΡΑ ΚΟΤΤΑΡΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΚΗ & ΦΩΤΙΟΣ ΠΥΡΟΜΑΛΗΣ για την εργασία τους με τίτλο: «Μικτά περιβάλλοντα μάθησης, σε μαθήματα Λογιστικής Εκπαίδευσης και οι επιρροές του φύλου».

2ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στις: ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΜΑΤΕΝΤΣΙΔΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΑ ΨΕΥΤΟΓΙΑΝΝΗ, για την εργασία τους με τίτλο: «”There and Back Again: A Space Tale” – Ένα έργο eTwinning για τη σύγχρονη διαστημική εξερεύνηση, με συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό της ESA “Moon Camp Challenge 2022 – 2023″».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στις: ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΛΕΚΑΡΑΚΟΥ, για την εργασία τους με τίτλο: «Όσο ζω ασκούμαι…».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στις: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΜΑΡΙΑ ΦΡΟΥΝΤΑ, για την εργασία τους με τίτλο: «Ψηφιακός Γραμματισμός Υγείας και Πανεπιστήμιο».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στους: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ & ΜΑΡΙΑ ΜΠΙΡΜΠΑ, για την εργασία τους με τίτλο: «Δυο σειρές μαργαριτάρια, σε δυο κόκκινα ντουβάρια».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στις: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ & ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ, για την εργασία τους με τίτλο: «Ένα πρόγραμμα ERASMUS: SHEHAP “Πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στους: ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΟΥΡΑΤΗ & ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ, για την εργασία τους με τίτλο: «Η Αξιοποίηση της Ψηφιακής Αφήγησης στην Εκπαίδευση «Ιστορίες που τις είπε η πόλη»».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στους: ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΡΜΠΑ & ΕΦΗ ΤΣΙΑΤΗΡΑ, για την εργασία τους με τίτλο: «Επαγγελματική Εξουθένωση Διευθυντών/-ντριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

3ο Βραβείο Καλύτερης Εργασίας: Απονεμήθηκε Τιμητικά στην: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΚΟΥΛΟΓΕΩΡΓΑ, για την εργασία της με τίτλο: «Παιχνίδι με Ευέλικτα Υλικά σε Πρώιμα Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα εμπνευσμένα από την Παιδαγωγική της Reggio Emilia».

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως το 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας αποτελεί –αναμφίβολα- τη μεγαλύτερη γιορτή της εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το πολύ υψηλό εκπαιδευτικό δυναμικό της Ελλάδας, που φαίνεται να πρωτοπορεί και να στέκεται αντάξιο των προσδοκιών κάθε Έλληνα πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, οι διαβεβαιώσεις της Οργανωτικής Επιτροπής, δια στόματος του Προέδρου της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.ΕΠ.Ε.Κ.) Δρ. Δημήτρη Κολοκοτρώνη, για τη συνεχή βελτίωση και την ενδεχόμενη διεύρυνση του Συνεδρίου σε Ευρωπαϊκό ή και Διεθνές επίπεδο, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον και τις προσδοκίες του εκπαιδευτικού κόσμου!

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες