ΛΑΡΙΣΑ
Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας αύριο
Στάση εργασίας αποφάσισε, στη Γενική συνέλευση, να πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας στις 9 Νοεμβρίου 2023.
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:
«Σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ.13 του Ν. 3852/10 το οποίο αναφέρει «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από αίτηση του οικείου δημοτικού συμβουλίου που υποβάλλεται έως την 15η.11.2023 και συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, δύναται να εξαιρεθούν από την κατάργηση των άρθρων 27 και 29 νομικά πρόσωπα, των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης δικαιολογεί την ανωτέρω εξαίρεση».
Θα πρέπει λοιπόν να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, (το οποίο πραγματοποιείται την Πέμπτη 9/11/23 και ώρα 19.00),με εγκεκριμένη πλειοψηφία των μελών του και κατόπιν αποδοχή του αιτήματος από το ΥΠΕΣ.
Με αφορμή τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19.00 στο Δημαρχείο της Λάρισας, προκειμένου να ψηφιστεί η πρόταση που έχουμε καταθέσει για την παραμονή μας ως Ν.Π.Δ.Δ., ο Σύλλογος Καθηγητών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας μετά από τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε χτες 7/11/23 αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ 2ωρης ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ το απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου στις 19.00-21.00, στην οποία συμμετέχει και η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ.
Επίσης ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ θα πραγματοποιήσουν και οι Υπηρεσίες Διοίκησης του Ωδείου το πρωί της ίδιας ημέρας μεταξύ 12.00-14.00.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή μπορούμε να θυμηθούμε τα εξής:
Τον Νοέμβριο του 2023, το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας, συμπληρώνει τα 93 χρόνια δημιουργικής πορείας.
Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ιδρύθηκε επίσημα ως δημοτικό ίδρυμα με προεδρικό διάταγμα στις 17 Νοεμβρίου του 1930.
Σήμερα στεγάζεται σε ένα σύγχρονο διδακτήριο, με άνετους και κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους. Το σύγχρονο κτίριο του ΔΩΛ περιλαμβάνει 34 αίθουσες διδασκαλίας με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό, μία σύγχρονη αίθουσα συναυλιών χωρητικότητας 500 ατόμων, καθώς και μία μικρότερη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για σεμινάρια και συναυλίες μουσικής δωματίου.
Το Δ.Ω.Λ. είναι μουσικό ίδρυμα απολύτως εξειδικευμένο στη διδασκαλία της Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης, ελεγχόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό αφορά στα προσόντα του προσωπικού, (απόφοιτοι ωδείων και πανεπιστημίων με σαφή εξειδίκευση στο αντικείμενο που διδάσκουν) στη διδασκόμενη ύλη, στα επίπεδα σπουδών και στους τίτλους που λαμβάνουν οι απόφοιτοι. Αποστολή του είναι η προσφορά μουσικής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, έχοντας καταφέρει να έχει στο ενεργητικό του σημαντικές διακρίσεις των σπουδαστών/τριών του τόσο στην Ελλάδα, όσο και εκτός των συνόρων της.
Σήμερα ως το μεγαλύτερο Δημοτικό Ωδείο όλης της Χώρας (σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού), με πάνω από 1000 σπουδαστές, διατηρεί αίθουσες διδασκαλίας, εκτός του κεντρικού κτιρίου, στην Σκαρλάτου Σούτσου όπου στεγάζεται η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής και η σχολή Λαϊκών Οργάνων, καθώς και στα Δημοτικά δια-μερίσματα του Δήμου Λαρισαίων της Φαλάνης και της Γιάννουλης.
Όλα τα χρόνια λειτουργίας του, το έργο που επιτελεί το Ωδείο είναι εκπαιδευτικό και πολιτιστικό, παραμένοντας ένας πολύτιμος παράγοντας προόδου στη ζωή της πόλης μας.
Εκπαιδεύει παιδιά από τα πρώτα στάδια μέχρι το πέρας των μουσικών σπουδών τους, χορηγεί πτυχία και διπλώματα αναγνωρισμένα από το κράτος.
Σε όλη την πορεία του από την ίδρυσή του είχε αξιοθαύμαστη εκπαιδευτική αλλά και καλλιτεχνική δραστηριότητα.
Η 93χρονη πορεία του ήταν συνεχώς ανοδική. Έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο μουσικό σχολείο, μοναδικό στο είδος του. Η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, εκτιμώντας τη σημασία του έργου του Δ.Ω.Λ., έδινε μεγάλη βαρύτητα και προώθησε σημαντικά με κάθε τρόπο το έργο του σε όλους τους τομείς έκφρασής του. Ανταποκρινόμενη, λοιπόν, και η σημερινή Δημοτική Αρχή στις απαιτήσεις της πόλης για μουσική παιδεία, έδωσε έμφαση στην εκπαιδευτική του πορεία και λειτούργησε τάξεις για όργανα, που πριν δεν είχε.
Το έτος 2012 το Δ.Ω.Λ. αντιμετώπισε ξανά το ίδιο πρόβλημα με την κατάργηση του ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του Δήμου Λαρισαίων και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Δήμο. Το τότε Δημοτικό Συμβούλιο με την 107/12.03.2012 (ΑΔΑ Β44ΥΩΛΞ-ΨΥ3) Ομόφωνη απόφασή του, πρότεινε στο Υπουργείο Εσωτερικών την διατήρηση του ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου, σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 3 του Ν. 3852/10.
Την 14η Σεπτεμβρίου 2012 στο ΦΕΚ 2523 τεύχος Β’ δημοσιεύτηκε η Υπουργική Α-πόφαση 19104, αφού έλαβε υπόψη την ανωτέρω ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Λαρισαίων και το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση του δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των οικείων Δήμων, δεδομένου ότι οι σχετικές δαπάνες λειτουργίας των εν λόγω Ν.Π.Δ.Δ. έχουν προβλεφθεί στις συστατικές τους πράξεις, με την οποία αποφασίζεται η διατήρηση του ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του οικείου δήμου, λόγω της δραστηριότητας, της ευρύτερης αναγνώρισης, του εξειδικευμένου αντικειμένου, της μακροχρόνιας απόδοσης έργου και της γενικότερης καταξίωσης και προσφοράς του.
Σήμερα στο Ωδείο λειτουργούν σχολές πιάνου, βιολιού, βιολοντσέλου, κοντραμπάσου, ξύλινων πνευστών, χάλκινων πνευστών, κιθάρας, κρουστών, ανωτέρων θεωρητικών, μονωδίας, βυζαντινής μουσικής, ακορντεόν, αρμονίου, παραδοσιακής μουσικής, μπουζουκιού, λαϊκής κιθάρας, τμήμα σύγχρονης μουσικής, σύγχρονου τραγουδιού, μαθήματα μουσικού θεάτρου, προωδειακής και μουσικής προπαιδείας. Στις ανωτέρω σχολές διδάσκουν καταξιωμένοι δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα με τη γνώση και την εμπειρία τους στη μουσική κατάρτιση των μαθητών τους. Σημειώνεται ότι για μικρά παιδιά ηλικίας 5-6 χρόνων λειτουργεί μουσικό τμήμα νηπίων, στο οποίο ο τρόπος διδασκαλίας και η διδακτέα ύλη είναι εναρμονισμένα πλήρως με την ηλικία τους. Το τμήμα αυτό λειτουργεί δωρεάν με στόχο να έχουν τα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν από τόσο μικρή ηλικία τον κόσμο της μουσικής. Ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής, ένταξε στα προσφερόμενα μαθήματα και το μάθημα της Μουσικής Τεχνολογίας με μεγάλη ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους/ες. Από το 2017 διά μέσου των φεστιβάλ του, διοργανώνει εργαστήρια απευθυνόμενα σε άτομα με αναπηρία, ενώ από τον Ιανουάριο 2024, προετοιμάζει την ένταξη ειδικού μαθήματος διδασκαλίας μουσικής για τα παιδιά με αναπηρία επεκτείνοντας την κοινωνική προσφορά του.
Σήμερα το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με πάνω από 1000 σπουδαστές, 50 καθηγητές μουσικής, 3 μαέστρους 27 μουσικούς εκτελεστές της Φιλαρμονικής και 12 υπαλλήλους, συνεχίζει να αποτελεί ένα κύτταρο μάθησης και πολιτισμού, που αντιστέκεται σθεναρά σε ό,τι μπορεί να κυοφορεί στοιχεία αισθητικής αλλοίωσης σε μια εποχή που το «κλασικό» φαντάζει και ξεπερασμένο.
Στο Ωδείο Ανήκουν τα μουσικά σχήματα:
– Η Φιλαρμονική, το αρχαιότερο μουσικό σύνολο της πόλης.Στη Φιλαρμονική σήμερα απασχολούνται με πλήρες ωράριο 27 μουσικοί εκτελεστές.
– Η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας πρωτοστατώντας στο χώρο της ορχηστρικής συμφωνικής μουσικής έχει να επιδείξει σημαντικό έργο από τη δεκαετία του 1980 όπου η προσπάθειά της είναι να κάνει τη συμφωνική Μουσική, κοινή γλώσσα των Λαρισαίων μουσικόφιλων και παρουσιάζει προγράμματα πλούσια σε έργα και μουσικές παρουσίες.
– Οι Ορχήστρες των σπουδαστών/τριών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας «Δημήτρης Μητρόπουλος» και «Μανόλης Καλομοίρης», έχει ως στόχο, οι σπουδαστές/τριες που συμμετέχουν, να εκπαιδεύονται στην ομαδική μουσική αναδημιουργία, η οποία συντελεί στην από κάθε άποψη ολοκληρωμένη εκπαίδευσή τους.
– Η Παιδική Χορωδία η οποία ιδρύθηκε το 1977 στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΔΩΛ και που έχει παρουσιάσει ένα πολύ μεγάλο και αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο.
– Η Μικτή Χορωδία, με έτος ίδρυσης το 1995.
– Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «InDONNAtiόn» το οποίο εντάχτηκε στο Ωδείο, δημιουργήθηκε το 2016 απαρτίζεται από μονωδούς και επαγγελματίες μουσικούς.
– Η Χορωδία Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής «Χορός Αγγελικός» με έτος ίδρυσης το 2016.
– Η Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής ιδρύθηκε το 1987 και είναι η πρώτη Σχολή της Ελλάδας με προγραμματισμένη διδασκαλία βάση ωρολογίου προγράμματος, με ει-δικούς καθηγητές στις τάξεις τραγουδιού, οργάνων και θεωρίας. Σήμερα υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και ακολουθεί τις αρχές και διατάξεις που ορίζονται από αυτό.
– «Ὁ Ἦχος ὡς Ἔχει», κουαρτέτο με αξιοσημείωτη καλλιτεχνική παρουσία.
– Η «Ορχήστρα Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής» ιδρύθηκε το 2013 και ανήκει στο δυναμικό των συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς με αξιόλογες σπουδές και καλλιτεχνική δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ευρεία γκάμα ρεπερτορίου (κλασική μουσική, τζαζ, βραζιλιάνικη, λαϊκή και παραδοσιακή μουσική).
Στο Δ.Ω.Λ. κάθε χρόνο διοργανώνονται Φεστιβάλ με μεγάλη επισκεψιμότητα από όλη την Ελλάδα και με κομβικό ρόλο τη διάδοση της μουσικής τέχνης. Η διοργάνωση των μεγάλων αυτών φεστιβάλ που στόχο έχουν τη διάδραση των μουσικών της πόλης με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, είναι το «φεστιβάλ Μουσικότροπο», το
«φεστιβάλ Σαξοφώνου», η «Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών Κιθάρας», το «φεστιβάλ σύγχρονης σύνθεσης “outHEAR New Music Week”» που υποστηρίζεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, του Μουσικού Πανεπιστημίου του Γκρατς Αυστρίας, του διεθνούς μουσικού συνόλου της Βιέννης “Klangforum Wien” και την Αυστριακή πρεσβεία Αθηνών κ.ά.
Στόχοι του Ωδείου
Το Δ.Ω.Λ. έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτά που έγιναν στην περιφέρειά μας και όχι μόνο, σε όλο το διάστημα της λειτουργίας του. Υπήρξε ο φάρος πολιτισμού που έδωσε το φως και τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό νέων να διεισδύσουν στον υπέροχο κόσμο της μουσικής, να καλλιεργηθούν και σε αρκετούς να χτίσουν την καριέ-ρα τους.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, πολλά πρόσωπα (δάσκαλοι μουσικής, καλλιτέχνες, διοικούντες σύμβουλοι) πέρασαν από το ωδείο, επηρεάζοντας λιγότερο ή περισσότερο το ρυθμό της εξέλιξής του.
Σήμερα, εξακολουθεί να ηγείται στα μουσικά δρώμενα της περιφέρειας, ενώ η ποικιλία των γνωστικών αντικειμένων που διδάσκουμε στο ωδείο μας έχει διευρυνθεί σε τέτοιο βαθμό που θεωρείται το μεγαλύτερο Δημοτικό Ωδείο της Χώρας.
Διδάσκουμε παλαιότερη αλλά και σύγχρονη μουσική. Ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποιούμε είναι σύγχρονα σε όλες τις περιπτώσεις. Για να μπορούμε να εκ-συγχρονιζόμαστε συνεχώς, συνεργαζόμαστε με άλλα σημαντικά εκπαιδευτήρια της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού, ώστε να προσαρμοζόμαστε διαρκώς στις εξελίξεις.
Ένα άλλο πολύ μεγάλο ζήτημα είναι η ιδιομορφία της σχέσης μας με την πόλη. Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί μπαίνουν και αντικειμενικοί παράγοντες. Ζούμε σε μια εποχή που ούτε την αισθητική προάγει ούτε τις σχέσεις των ανθρώπων καλλιεργεί και δυστυχώς η τέχνη βασίζεται πάνω σε αυτές.
Παρ’ όλα αυτά, είναι χρέος μας να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να δια-τηρούμε κοντά μας με πολύ συστηματικό τρόπο όλους τους συμπολίτες μας που αγαπούν τη μουσική.
Για το λόγο αυτό, επιδιώκουμε σε χώρους του ωδείου που μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις μικρότερου βεληνεκούς, να προσκαλούμε σπουδαίους καλλιτέχνες, δίνοντας με την παρουσία τους το δικό τους καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό στίγμα, προάγοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων με τους καθηγητές/τριες και σπουδαστές/τριές μας.
Επίσης, υπάρχουν πολλοί ενεργοί καλλιτέχνες που αναζητούν ευκαιρίες για να εμφανίσουν τη δουλειά τους, και πολλοί απ’ αυτούς έχουν αποφοιτήσει από το ωδείο μας. Εμείς έχουμε τη μεγάλη υποχρέωση να τους δώσουμε αυτό το βήμα και από την άλλη πλευρά να δημιουργήσουμε και το ακροατήριό τους, με την βοήθεια πάντα των συμπολιτών μας.
Το Ωδείο εργάζεται σαν μια ζωντανή κυψέλη όπου δέχεται πολύ νέους ανθρώπους, τους οποίους καλλιεργεί αισθητικά και πνευματικά, δημιουργώντας μικρούς και με-γάλους καλλιτέχνες.
Μετά τα παραπάνω, γίνεται πιστεύουμε, απόλυτα κατανοητό ότι το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις να παραμείνει ως Ν.Π.Δ.Δ.»
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις