ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δίνουν την ψαριά τους μέσω… FB! Σε Μεγάλη απελπισία οι αλιείς στον Βόλο

Ολική αποστροφή από τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά παρατηρείται στη Μαγνησία, μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή και τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με τον Παγασητικό.

Ερημη αγορά και κλειστά μαγαζιά, κόσμος που κοιτάει, αλλά δεν αγοράζει. Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς στα φημισμένα ψαράδικα του Βόλου, στην περιοχή του Τελωνείου. Παρόμοιο σκηνικό και στην παραλία του Βόλου, όπου καθημερινά μικρά και μεγαλύτερα καΐκια «δένουν» στην προβλήτα και περιμένουν με γεμάτα ψάρια τα τελάρα τους να προσεγγίσουν τον κόσμο. Αλλά μάταια. Το ενδιαφέρον των Βολιωτών να αγοράσουν φρέσκο ψάρι παραμένει ισχνό.

Δύο και πλέον μήνες μετά την πρώτη πλημμύρα, και παρά τις ενημερώσεις από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και την ΕΛΓΟ – Δήμητρα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το καταναλωτικό κοινό παραμένει διστακτικό απέναντι στα ψάρια του Παγασητικού.

Οι αλιείς βρίσκονται σε απόγνωση. Εδώ και δύο μήνες, οπότε και ξεκίνησε αυτή η κατάσταση, πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα μειώνοντας την τιμή του εμπορεύματός τους, αλλά και αναζητώντας νέες –όχι συνηθισμένες μέχρι σήμερα- μεθόδους να πουλήσουν, ακόμη και μέσω… Facebook.

«Υπάρχει πληθώρα ψαριών στον Παγασητικό, αλλά και εμείς που βγαίνουμε από την πρώτη στιγμή για ψάρεμα, δεν έχουμε σε ποιον να τα πουλήσουμε», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ΑποστολίαΧαστούκη, που χθες το πρωί ήταν στο καΐκι της και προσπαθούσε να πουλήσει το εμπόρευμά της στους λιγοστούς πελάτες που περνούσαν από την παραλία.

«Δεν απαγορεύτηκε ποτέ να ψαρεύουμε εντός Παγασητικού. Ο κόσμος, όμως, φοβήθηκε. Υπάρχει μία παραπληροφόρηση ή μάλλον μία ελλιπής ενημέρωση γύρω από το ζήτημα και μόνοι αποδέκτες των συνεπειών είμαστε εμείς, αλλά και οι έμποροι που προμηθεύονται από εμάς» εξηγεί η κ. Χαστούκη.

«Είναι αυτή εικόνα αγοράς Σάββατο πρωί;» διερωτάται ο ΔημήτρηςΑρβανίτης που διατηρεί ιχθυοπωλείο στα ψαράδικα του Τελωνείου. «Δεν κυκλοφορεί ψυχή. Ιχθυοπωλεία αναγκάστηκαν να κλείσουν, τρία μαγαζιά μείναμε όλα και όλα» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανίτης.

Μεγάλο πλήγμα για τους αλιείς, αλλά και τους ιχθυοπώλες αποτέλεσε και το γεγονός ότι τα μαγαζιά, τα οποία προμήθευαν, μείωσαν αναγκαστικά τις ποσότητες, λόγω του μικρού ενδιαφέροντος από το καταναλωτικό κοινό.

«Μειώθηκαν περίπου στο 70% οι ποσότητες των ψαριών που αγόραζαν από εμάς οι επιχειρήσεις» αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ΓιώργοςΜπρισμπέος, επαγγελματίας ψαράς, ενώ από την πλευρά του ο Ιωάννης Φιλίππου, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου στην περιοχή του Τελωνείου, αναφέρει ότι όσες επιχειρήσεις δούλευαν αποκλειστικά και μόνο με ψάρια, συνέχισαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. «Επιχειρήσεις, όμως, που είχαν τη δυνατότητα, πέρα από ψάρια, να δώσουν στους πελάτες τους και άλλα είδη, όπως τα τσιπουράδικα, μείωσαν σημαντικά τις ποσότητες θαλασσινών» επισημαίνει ο ίδιος.

Παραμένει η δυσπιστία

Τσιπούρες, λιθρίνια, τόνοι, παλαμίδες, μαγιάτικα, προσφυγάκια και κολιοί. Αυτά ήταν χθες, μερικά από τα ψάρια που βρίσκονταν στα τελάρα των αλιέων, αλλά και στους πάγκους των καταστημάτων, που με… ντελάλη και εκπτώσεις προσπαθούσαν να πουλήσουν.

Περαστικοί κοιτούσαν τα τελάρα, ρωτούσαν τις τιμές, αλλά δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου κοντοστέκονταν. «Είναι από τον Παγασητικό;» ρωτούσαν και αν η απάντηση ήταν θετική, πολλές φορές, έφευγαν. Ακόμη, όμως, και όταν το εμπόρευμα ήταν από το Αιγαίο Πέλαγος η δυσπιστία στα μάτια των καταναλωτών ήταν εμφανής.

«Δουλεύαμε ανέκαθεν μόνο με ψάρια από το Αιγαίο, από μεγάλες ανεμότρατες που δεν επιτρέπεται να μπουν στον Παγασητικό. Παρόλα αυτά, τώρα με τις πλημμύρες, πελάτες χρόνων δεν μας πίστευαν ότι τα φέρναμε από το Αιγαίο Πέλαγος», περιγράφει ο Ιωάννης Φιλίππου.

Ο «φόβος» από Παγασητικό, έφτασε …Θερμαϊκό

Μείωση στην κατανάλωση ψαριών παρατηρήθηκε όμως και στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, με τους αλιείς να ανησυχούν για τον περιορισμό της αγοραστικής κίνησης.

Oπως αναφέρουν, οι καταναλωτές φοβούνται ότι τα ψάρια μπορεί να έχουν αλιευθεί σε θαλάσσιες περιοχές του Παγασητικού κόλπου όπου κατέληξαν τα λασπόνερα από τους χειμάρρους μαζί με φερτά υλικά και νεκρά ζώα.

Μάλιστα, κάποιοι καταναλωτές εκφράζουν φόβους ότι αυτά τα φερτά υλικά μπορεί να επηρέασαν τις θάλασσες της Χαλκιδικής αλλά και του Θερμαϊκού κόλπου με συνέπεια να μην αγοράζουν ψάρια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου Γρι Γρι «Άγιος Νικόλαος» Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Παγώνη, ο κάμπος της Θεσσαλίας κατανάλωνε περίπου 10 τόνους ψάρια την ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή και μετά από όλη αυτή την καταστροφή φεύγουν με το ζόρι 2,5 τόνοι, γεγονός που επηρεάζει συνολικά τον κλάδο μας», τονίζει.

Επιστροφή στην… κανονικότητα

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Χαστούκη, τις τελευταίες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις από το ΙΝΑΛΕ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι καταναλωτές ξεκίνησαν, έστω και δειλά – δειλά, να αναζητούν τα ψάρια και τα θαλασσινά για το τραπέζι τους.

«Ξεκίνησε και πάλι να χτυπάει το τηλέφωνό μας και να μας ρωτούν αν έχουμε ψάρια. Θα αργήσει να επανέλθει στα επίπεδα προ των πλημμυρών, αλλά είναι θετική η εξέλιξη ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου ανακτάται σταδιακά», μας λέει η ίδια.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αλιείς και ιχθυοπώλες έχουν να αντιμετωπίσουν τη γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί.

«Τα έξοδα για τη συντήρηση του μαγαζιού δεν βγαίνουν. Είμαστε δύο άτομα, χωρίς υπάλληλο, και πάλι «βγαίνουμε» ζόρικα», εξηγεί ο κ. Αρβανίτης. Για τον ίδιο η κατάσταση αποτελεί ένα συνονθύλευμα πολλών παραγόντων.

«Από τη μία έχουμε τις πλημμύρες και το γεγονός ότι ο κόσμος τρομοκρατήθηκε. Από την άλλη έχουμε το γεγονός ότι οι Βολιώτες έπαθαν ζημιές στις περιουσίες τους και περιμένουν αποζημιώσεις. Πώς να βγουν να ξοδέψουν σε ψάρια και θαλασσινά; Εμείς κάνουμε συνεχώς «ψαλίδια» στις τιμές» αναφέρει.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπρισμπέος αναφέρει ότι τα καΐκια του Βόλου είχαν κυρίως συνταξιούχους πελάτες που αναζητούσαν το φτηνό ψάρι, όμως οι συνεχόμενες ανατιμήσεις και τα μειωμένα εισοδήματά τους έχουν επηρεάσει και τις αγορές τους.

Πωλήσεις μέσω Facebook

«Καθημερινά κάνω αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα τα ψάρια που έχουμε και τις τιμές. Με παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν. Πολλοί έρχονται και από εδώ και μου λένε ότι είδαν τις φωτογραφίες» επισημαίνει η κ. Χαστούκη που όπως λέει προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες