ΛΑΡΙΣΑ

Καραγιώργου: Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές φορείς των δημοκρατικών αξιών

Σε μήνυμά της για την επέτειο του Πολυτεχνείου η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου επισημαίνει:

«Τιμούμε και φέτος την επέτειο της εξέγερσης που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 και τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην πατρίδα μας. Το δικτατορικό καθεστώς που είχε επιβληθεί σχεδόν επτά χρόνια πριν, στερούσε θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και δεν είχε θέση στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Το δίκαιο του αγώνα της διεκδίκησης της ελευθερίας και της προόδου, έδωσε θάρρος στη νεολαία της εποχής, αλλά και σε πολίτες όλων των ηλικιών, ώστε να αψηφήσουν τον κίνδυνο ακόμα και της απώλειας της ζωής τους και να ενώσουν τις φωνές τους, βροντοφωνάζοντας προς κάθε κατεύθυνση, τo σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία».

Ο αγώνας εκείνης της γενιάς, εξακολουθεί μισό αιώνα μετά να αποτελεί ορόσημο, καθώς η διατήρηση της δημοκρατίας, αποτελεί διαρκές ζητούμενο. Η ελευθερία, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η ισότητα των πολιτών, δεν κατοχυρώνονται μόνο με το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο εξασφαλίζουν οι δημοκρατικές χώρες, αλλά γίνονται πραγματικότητα, όταν υπηρετούνται από ενεργούς πολίτες με ιδανικά και όραμα. Η Παιδεία έχει καταλυτικό ρόλο και συνεισφορά στην έμπνευση και καλλιέργεια της πολιτότητας και των δημοκρατικών αξιών. Για τον λόγο αυτό, εναπόκειται σε εμάς, εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, να γινόμαστε φορείς των ιδανικών αυτών, ώστε να παραμένουν τα σχολεία μας βασικός πυλώνας της δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες