ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος: «Κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι νέοι τη Θεσσαλία»

«Εντολή των πολιτών είναι να είμαστε χρήσιμοι και ας είμαστε ενίοτε δυσάρεστοι σε κάποιους υπουργούς»

«Ο κίνδυνος αυτή την ώρα, είναι νέος κόσμος να τα εγκαταλείψει και να φύγει. Αυτό το δυναμικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού του θεσσαλικού κάμπου να εγκαταλείψει τη Θεσσαλία, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης. Και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι πιο γρήγορα τα αντανακλαστικά όλων, και ας γινόμαστε εμείς δυσάρεστοι, και ας υπάρχει η αίσθηση αυτή σε κάποιους υπουργούς. Το ζητούμενο είναι ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκριθεί τάχιστα στις προσδοκίες των πολιτών, να ξεπεραστούν τα εμπόδια, να υπάρξει γρήγορα η παραγωγική ανασυγκρότηση, να νιώσουν οι πολίτες ότι το ενδιαφέρον μας δεν ήταν όσο τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στη Θεσσαλία, αλλά θα συνεχίσει το ενδιαφέρον, το ίδιο και ακόμη μεγαλύτερο, μέχρι να αποκατασταθεί και η τελευταία υποδομή, μέχρι να αποζημιωθεί ο τελευταίος παραγωγός, μέχρι να διευθετηθεί και η τελευταία εκκρεμότητα στη Θεσσαλία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV και τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Κολλάτο.

“Είμαστε νοικοκυραίοι!”

Ο Θεσσαλός πολιτικός, απαντώντας στην ερώτηση για τα αποτελέσματα της σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «το πρώτο θετικό είναι ότι τουλάχιστον έγινε κατανοητό ότι τα νερά θα πρέπει να φύγουν και να μην αναμένουμε την φυσική εξέλιξη με την υφιστάμενη παλαιά σήραγγα του ‘62, με τις δυνατότητες που έχει αυτή να αποστραγγίσουν σε έναν χρονικό ορίζοντα, ενδεχομένως, και 2 ετών. Νομίζω ότι έγινε κατανοητό και αυτό είναι το πρώτο θετικό, γιατί στη σύσκεψη συμμετείχε και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο παλιός συνάδελφος, ο Μιχάλης Μπεκίρης. Και είναι, θετικό ότι θα μεταφερθεί το μήνυμα αυτό και παραπάνω. Επίκειται, άλλωστε, η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, σε επίπεδο αρχηγών, της Βουλής για τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, για τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Το πρώτο, λοιπόν, που ετέθη στη σύσκεψη ήταν αυτή η αγωνία για την επόμενη μέρα και όπως είπε χαρακτηριστικά ένας αγρότης, ο Άρης Τανός από το Καλαμάκι -που πρωτοστάτησε και στην πρωτοβουλία αυτή- “δεν μας ενδιαφέρουν τόσο οι αποζημιώσεις όσο πώς μπορούμε να ξανακαλλιεργήσουμε τη γη μας. Είμαστε νοικοκυραίοι άνθρωποι”, αυτό τόνισαν με κάθε αφορμή όσοι έλαβαν τον λόγο, “εμάς μας ενδιαφέρει να μπορούμε το βιός μας να καλλιεργήσουμε, να παράγουμε, έτσι ώστε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας και να ξαναμπεί η ζωή μας σε μια κανονικότητα”».

Το ύψος της τελικής αποζημίωσης

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο ακούει στο όνομα συνολική αποζημίωση, ποιο θα είναι το τελικό ποσό της αποζημίωσης. Διότι πράγματι, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ως προκαταβολή ήταν γενναίες. Το ερώτημα που ετέθη είναι ποιο θα είναι το τελικό ύψος της αποζημίωσης; Διότι με βάση τα ισχύοντα για την καλλιέργεια βαμβακιού, που είναι η βασικότερη στην περιοχή μας, η ανώτατη τιμή συνολικής αποζημίωσης είναι 200 ευρώ το στρέμμα, όταν οι παραγωγοί αναλυτικά, με στοιχεία, επιμένουν ότι υπολείπεται της πραγματικής ζημιάς και γι’ αυτό θα δούμε τι τρόπος διόρθωσης μπορεί να υπάρξει και πότε, τέλος πάντων, θα υπάρξει αυτή η τελική αποζημίωση».

Να μην ακυρωθούν τα φράγματα

Σχετικά με τις διαρροές για το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «πρώτη παρατήρηση που θέλω να κάνω και την είπα και προχθές στο Καλαμάκι, είναι ότι θεωρώ ανεύθυνο να υπάρχουν τέτοιες διαρροές ή να υπάρχουν επιμέρους τοποθετήσεις επί του πορίσματος, πριν το πόρισμα παρουσιαστεί επισήμως είτε στην κυβέρνηση είτε στις αρμόδιες τοπικές αρχές της Θεσσαλίας. Διότι με αυτές τις διαρροές δημιουργούνται εντάσεις, δεν ξέρουμε ακριβώς τι ισχύει, τι δεν ισχύει, τι να σχολιάσουμε και τι όχι. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ δεδομένο ότι φράγματα που έχουν δρομολογηθεί δεν θα ανατραπούν στην πορεία. Για παράδειγμα, το φράγμα στον Ενιπέα, για το οποίο ασχολήθηκα προσωπικά, υπήρχε δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της δημοπράτησης. Δεν πιστεύω ότι τέτοια έργα μπορούν να ακυρωθούν. Διότι αν υπήρχαν τέτοια έργα, όπως το φράγμα στον Ενιπέα, αντιστοίχως στο Μουζάκι ή στα Τρίκαλα, στα ορεινά, ο όγκος του νερού δεν θα ερχόταν με την ορμή που έφτασε στον κάμπο και δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα. Και σε μας και στον Βόλο και στον αστικό ιστό της Λάρισας και αλλού. Άρα, λοιπόν, ας αναμένουμε την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής. Να δούμε αν είναι το πόρισμα έτοιμο για να παρουσιαστεί και φαντάζομαι ότι εδώ θα είμαστε να το συζητήσουμε».

Φαινόμενα αλαζονείας

Ερωτηθείς αν υπάρχει αλαζονεία της εξουσίας, εξαιτίας απουσίας της αντιπολίτευσης, απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός είπε ότι το 41% δεν είναι λευκή επιταγή και δεν θα πρέπει να επιτραπεί επ’ ουδενί η ανάπτυξη φαινομένων αλαζονείας και έπαρσης εντός της κυβερνήσεως. Και νομίζω είναι νωπές, επίσης, και οι παραινέσεις του προς τους υπουργούς να βουτούν την γλώσσα τους στο μυαλό τους πριν προβούν σε δηλώσεις, οι οποίες ενίοτε στοιχίζουν. Πράγματι, υπάρχει ένα ζήτημα ανισορροπίας αυτή την ώρα στο πολιτικό σύστημα με όσα συμβαίνουν στην αξιωματική, κυρίως, αντιπολίτευση. Πραγματικά είναι πρωτόγνωρο αυτό που βλέπουμε, να εξαϋλώνεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εκλογική αναμέτρηση. Ο κ. Κασσελάκης προσήλθε ως κομήτης στο πολιτικό σύστημα, ως μεσσίας που θα έσωζε την αξιωματική αντιπολίτευση, και σε λιγότερο από 2 μήνες βλέπουμε να υπάρχουν διασπαστικές κινήσεις, αποχωρήσεις, να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μια μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται πια να είναι τρίτο κόμμα σε δύναμη, όχι γιατί ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί κυρίως πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω ότι συμβάλλει στην πολιτική ισορροπία αυτό. Καλό είναι κάθε κυβέρνηση να έχει μια σοβαρή αντιπολίτευση, που την ελέγχει, που ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το βάρος αυτό πέφτει πάλι σε εμάς, τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που πρωτίστως αναδεικνύουμε τα ζητήματα του τόπου μας, ακόμη και αν είμαστε ενίοτε δυσάρεστοι σε κάποιους υπουργούς. Αλλά νομίζω ότι η εντολή από τους πολίτες είναι να είμαστε χρήσιμοι και όχι απλά ευχάριστοι».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες