ΛΑΡΙΣΑ
Γνωριμία με την επιστήμη της οικοτοξικολογίας στην πόλη της Λάρισας (φωτό-βίντεο)
“Ραντεβού” με όσους θέλησαν να… συνδεθούν με την επιστήμη της οικοτοξικολογίας, έδωσαν το απόγευμα της Τετάρτης εννέα διδάκτορες από την Βραζιλία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, το Ιράν, την Αρμενία, την Κόστα Ρίκα, τη Γερμανία, την Κίνα και την Ελλάδα -η νέα γενιά οικοτοξικολόγων- του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος ARISTO, στο καφέ-μπαρ Connectiva της Λάρισας.
Οι νέοι ερευνητές, που εκπαιδεύονται σε διάφορα εργαστήρια στην Ευρώπη, ανάμεσα στα οποία είναι και το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα, μαζί με μια μπύρα ή ένα ποτό μοιράστηκαν με το κοινό-συνοπτικά και σε εκλαϊκευμένη γλώσσα-την έρευνα τους για τα φυτοφάρμακα, τους μικροοργανισμούς του εδάφους, και την κλιματική αλλαγή.
Η οικοτοξικολογία (ecotoxicology) συνδυάζει την οικολογία, την τοξικολογία, τη φυσιολογία, την αναλυτική χημεία και τη μοριακή βιολογία για να εξετάσει τις επιπτώσεις των ρύπων, συμπεριλαμβανομένων και των γεωργικών φαρμάκων, σε άτομα, πληθυσμούς, φυσικές κοινότητες και οικοσυστήματα.
«Οι υποψήφιοι διδάκτορες ήρθαν να μας μιλήσουν με απλά λόγια για την κλιματική αλλαγή και την προστασία της υγείας του εδάφους και γιατί θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, πίνοντας ένα ποτό. Κάνουμε μια επιστημονική συζήτηση για το πού οδηγούμαστε και τι εργαλεία μπορούμε να διαμορφώσουμε για να προστατέψουμε το έδαφός μας και να αποφύγουμε τη ραγδαία εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ερευνητές προέρχονται από εννιά χώρες, είναι ένα πολυπολιτισμικό έργο με μια κοινή συνιστώσα, να αναπτύξουμε δράσεις που θα μας οδηγήσουν σε μικρότερης έντασης φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο Καθηγητής στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Γαρπούζας.
Δείτε βίντεο:
Φωτογραφίες/βίντεο: Κώστας Τσιάρας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις