ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημερίδα στη Λάρισα για «Τα ορατά και τα αόρατα της Ιστορίας στα μουσεία και τα αρχεία» (φωτό – βίντεο)

Για την ημερίδα «Τα ορατά και τα αόρατα της Ιστορίας στα μουσεία και τα αρχεία – Μνήμη και τοπικές κοινωνίες», που θα λάβει χώρα στο Μουσείου Σιτηρών & Αλεύρων το ερχόμενο Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 μίλησαν οι: αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, η επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Κωνσταντίνα Κόντσα και η Αρχειονόμος, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Λάρισας Φανή Καραγιάννη, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα, το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Η επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει το Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων, είναι για μένα μια καλή αφορμή να εκφράσω την περηφάνια μου για το Μουσείο μας, που κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια από τότε που εγκαινιάστηκε και λειτουργεί και παρότι είναι ένα Μουσείο μονοθεματικό, να αγκαλιαστεί από την πόλη.

Ίσως γιατί είναι κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας της, αφού υπάρχουν ακόμη συμπολίτες που θυμούνται τον Μύλο να δουλεύει.

Αλλά και γιατί υπήρξε από την αρχή, ένα Μουσείο ανήσυχο, ένα Μουσείο κοντά στην κοινωνία, δραστήριο, ανοιχτό στις συνεργασίες και κυρίως ανοιχτό σε νέες ιδέες, αναπτύσσοντας ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Δεν είναι ένα Μουσείο που αρκείται στον θαυμασμό των επισκεπτών για τα αντικείμενα που φιλοξενεί, αλλά δημιουργεί αφορμές για σκέψη, προβληματισμό και ενεργοποίηση» τόνισε ο κ. Σάπκας.

Όπως συμπλήρωσε: «Αναφέρω ενδεικτικά, την εξαιρετική έκθεση που διοργάνωσε με εμβληματικά κοστούμια του Θεσσαλικού θεάτρου ανάμεσα στα μηχανήματα, τις μέρες πολιτισμού σε συνεργασία με το σωματείο εικαστικών 8 και τη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, τη συμμετοχή του σε μεταπτυχιακό του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο του προγράμματος «ΤΡΟΦΗ», το παρόν του σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης με ευφάνταστες δράσεις, όπως στο Πανθεσσαλικό φεστιβάλ ποίησης, το φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, τον Μύλο Παραστατικών Τεχνών κοκ.

Και βεβαίως, τη συνεργασία με τα ΓΑΚ Λάρισας για τη δημιουργία χρονοκάψουλας με «τεκμήρια» της καθημερινής και δημόσιας ζωής στη Λάρισα του 2022 και την περιοδική έκθεση «Ο σεισμός, όπως τον ζήσαμε εμείς!» με πρωταγωνιστή τις βιωμένες μαρτυρίες ανθρώπων κάθε ηλικίας με επίκεντρο τους σεισμούς που έγιναν στην πόλη της Λάρισας, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται και η επιστημονική ημερίδα του Σαββάτου.

Μια ημερίδα που θα εξετάσει τη συνδρομή της προφορικής ιστορίας και κατά πόσο η μικρή κλίμακα της βιωμένης μνήμης μπορεί να συμπορευτεί -ή όχι- με την μεγάλη κλίμακα της δημόσιας-επίσημης ιστορίας.

Είναι μια νέα τάση, μια διαφορετική οπτική που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη μεγάλη ιστορία. Πάντως, φωτίζει διαφορετικά τη συλλογική μας μνήμη, δίνοντας λόγο όχι μόνο στους ηγέτες και στους ευεργέτες, γενικά στους μεγαλόσχημους, αλλά στους απλούς καθημερινούς ανθρώπους.

Με χαρά περιμένουμε να υποδεχτούμε τους εκλεκτούς ομιλητές μας, επιστήμονες και προσωπικότητες μεγάλης εμβέλειας, όπως τον κ. Ιωάννη Δρίνη, Προϊστάμενο του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, του Υπουργείου Πολιτισμού, την κ. Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Προφορικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη συγγραφέα Μαρούλα Κλιάφα, την ιστορικό Μαρία Σαμπατακάκη, Ιδρύτρια της ομάδας δημόσιας Ηistoristai και άλλους. Και σας καλώ όλους να παρακολουθήσετε την ημερίδα, διότι η ιστορία είναι κάτι ζωντανό και ρέον».

Από πλευράς της η κα Καραγιάννη υπογράμμισε πως «στόχος της ημερίδας είναι να αναδείξουμε πως μια δημόσια αρχειακή υπηρεσία να καταγράψει τη μνήμη και να δημιουργήσει νέα αρχεία μέσα από τη δράση της»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες