ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Σπουδαία η ιστορική δωρεά των Γιάννου και Στρατή Γραμματίδη στο Δήμο Λαρισαίων

Ο Γιάννος και ο Στρατής Γραμματίδης έκαναν μια σημαντική δωρεά σε είδος στο Δήμο της Λάρισας, γενέτειρας τους και πόλης την οποία υπηρέτησε επί σειρά ο πατέρας τους Χρήστος ή Τάκης Γραμματίδης από τις θέσεις του Νομαρχιακού Συμβούλου, του Βουλευτού και του Υφυπουργού Γεωργίας. Πιο συγκεκριμένα η δωρεά τους συνίσταται στα εξής

· 15 δερματόδετοι τόμοι της ιστορικής εβδομαδιαίας εφημερίδας της Λάρισα το “Νέον Βήμα”.

· 4 τόμοι της έκδοσης «Πολεμικός Τύπος»

· 96 δερματόδετοι τόμοι των Επισήμων Πρακτικών της Βουλής των Ελλήνων (1927-1981) πού καλύπτουν τις πιο ταραχώδεις περιόδους της πολιτικής ζωής του τόπου και βέβαια περιέχουν αγορεύσεις και όλων των βουλευτών του Νομού Λαρίσης.

· 10 σπάνιοι παλαιοί χάρτες της Ελλάδας αγορασμένοι στο Λονδίνο σε πολυτελείς κορνίζες

Έτσι, ο Δήμος Λάρισας οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 12:00 στο Χατζηγιάννειο, στην αίθουσα εκθέσεων του 3ου ορόφου.

Αντιπροσωπευτικά κομμάτια από τα ανωτέρω θα εκτεθούν σε κατάλληλα τραπέζια ενώ θα αναρτηθούν οι 10 σπάνιοι χάρτες της Ελλάδας. Τα υπόλοιπα θα φυλάσσονται σε ασφαλή χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με την προοπτική να ενταχθούν στο Μουσείο Πόλης. Τέλος, θα υπάρξει και ειδική προθήκη με σπάνιες φωτογραφίες της πολιτικής του σταδιοδρομίας, του πατέρα μας, βιβλία του, παράσημα και προσωπικά του αντικείμενα.

Ας σημειωθεί ότι η εβδομαδιαία εφημερίδας το «Νέον Βήμα» είναι η πρώτη εφημερίδα της Ελλάδας πού έκλεισε σε ένδειξη αντίστασης στο πραξικόπημα του Απριλίου 1967 όταν εξαναγκάσθηκε από το τότε καθεστώς την επόμενη τού πραξικοπήματος να δημοσιεύσει άρθρο υπέρ τού πραξικοπήματος πού φυσικά το αρνήθηκε. Τέλος, από της εκδόσεώς της το 1958 μέχρι το 1967 το «Νέον Βήμα» καλύπτει ένα μεγάλο μέρος τής πολυτάραχης πολιτικής ιστορίας τής Ελλάδας αλλά και μαρτυρίες και υλικό σχετικό με την Λαρισαϊκή κοινωνία και τον Νομό Λαρίσης γενικότερα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες