ΛΑΡΙΣΑ
Κόκκαλης σε κυβέρνηση για φορολογικό νομοσχέδιο: Δε θα διωχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τις δουλειές τους, θα διώξουν εσάς από τη Βουλή
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο που βάζει στο στόχαστρο με κυνισμό και ιδεοληψία εκατοντάδες χιλιάδες στο ελεύθερο επάγγελμα, άσκησε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Μιλώντας από το βήμα της βουλής, ο Λαρισαίος πολιτικός υποστήριξε πως είναι αντισυνταγματική και παράνομη η προσπάθεια εξομοίωσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, προσθέτοντας πως «δεν θα σας αφήσουν να τους διώξετε από τα γραφεία, από τα μαγαζιά τους, από τις δουλειές τους. Θα διώξουν εσάς από τη Βουλή».
Ονομάζετε «μεταρρύθμιση» το φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τη δική σας, πάντα, μεταρρύθμιση -και πριν μπω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου- φροντίζετε να έχει πάντα ένα πολύ καλό -πράγματι πολύ καλό- περιτύλιγμα. Πρώτα ηθικοποιείτε την πολιτική. Όλοι γνωρίζουμε -δεν χρειάζεται να το υπενθυμίζετε- ότι είναι αντικοινωνική η συμπεριφορά αυτή, όχι απλά αντικοινωνική, αλλά είναι και αξιόποινη. Το ακούει ο πολίτης «είναι αντικοινωνική συμπεριφορά», όπως λέμε «δεν πρέπει να περνάς με κόκκινο». Μα, είναι και παράνομη, εκτός από αντικοινωνική, η φοροδιαφυγή.
Εν συνεχεία, έχετε κάνει αφήγημα κεντρικό και το διατυμπανίζετε, ότι το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, δηλώνει λιγότερες αποδοχές από υπαλλήλους. Εδώ κάτι συμβαίνει. Μήπως, έχει δίκιο ο κ. Χατζηδάκης;
Αποσιωπάται, όμως, μία άλλη επίσης αποδεδειγμένη έρευνα, ότι το ίδιο σχεδόν ποσοστό χρωστάει. Και κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την τυπικότητα αυτών των ερευνών και την εγκυρότητα. Το 70% δηλώνει λιγότερες αποδοχές και σχεδόν το ίδιο ποσοστό χρωστάει. Είναι δυνατόν -διερωτάται η Κυβέρνηση- να δηλώνουν λιγότερα
από τις αποδοχές των εργαζομένων; Κι όμως, είναι. Τουλάχιστον μια μεγάλη πλειοψηφία αυτού του ποσοστού. Κι όμως, είναι!
Και αφού το έχετε περιβάλει με αυτό το, πράγματι καλό, επικοινωνιακό περιτύλιγμα, εν συνεχεία προχωράτε στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, η οποία δεν είναι άλλη από την εξομοίωση των μισθωτών με τους αυτοαπασχολούμενους. Από την εξομοίωση των μισθωτών με τους μη μισθωτούς. Κάτι τέτοιο, εκτός από άδικο, είναι και αντισυνταγματικό, είναι και παράνομο. Διαφορετικός ο τρόπος απόκτησης εισοδήματος του μισθωτού, διαφορετικός του μη μισθωτού. Η απόκτηση εισοδήματος του μισθωτού διακρίνεται από μία λέξη: Σταθερότητα. Οι δαπάνες, όσον αφορά την εργασία, καλύπτονται από τον εργοδότη του. Το εισόδημα του μη μισθωτού δεν είναι σταθερό, δεν είναι μόνιμο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα δεν εξαρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθού.
Και αφού κάνετε αυτήν την άδικη και παράνομη και αντισυνταγματική εξομοίωση, προχωράτε στον τεκμαρτό υπολογισμό. Τώρα τελευταία αναφέρατε και είπατε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης -και επειδή βλέπετε ότι αυτό το επιχείρημα με το 70%, ίσως, να μην προχωρά- ότι όποιος θέλει, εκτός από τα τεκμήρια τα οποία ενδεικτικά είναι στον νόμο, να κάνει έλεγχο. Τί θα κάνετε τώρα; Όποιος θέλει, έλεγχο. Όποιος αρνηθεί, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι φοροδιαφεύγει. Σωστά;
Η μεγαλύτερη υποκρισία είναι αυτή. Πρώτον, διότι δεν υπάρχει το προσωπικό για να κάνει αυτούς τους ελέγχους και δεύτερον, η διάρκεια του ελέγχου και ο ίδιος ο έλεγχος δεν αναστέλλει την είσπραξη του φόρου. Ο φόρος βεβαιώνεται και εν τέλει καταλήγει να θεωρείται μία περαίωση.
Και έρχομαι στον μέσο όρο. Είπατε ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής δεν αναφέρει τη λέξη «αντισυνταγματικότητα». Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, όμως, αναφέρει δύο λέξεις. Η μία είναι η «ειδική μέθοδος εξεύρεσης του πραγματικού εισοδήματος». Ειδική μέθοδος. Και δεύτερον, «τα δεδομένα της κοινής πείρας».
Ίδια είναι η δουλειά του δικηγόρου στην επαρχία με την Αθήνα; Ίδια είναι η δουλειά και το πελατολόγιο του ταξιτζή στην Ελασσόνα με κάποιον εδώ, στην Αθήνα; Στη Θεσσαλία οι επιχειρήσεις, αναγκαστικά, λόγω και της πλημμύρας, θα δηλώσουν πολύ λιγότερα εισοδήματα. Και όμως εσείς θα θεωρείτε ότι έχουν βγάλει χρήματα και θα εφαρμόζετε το τεκμαρτό εισόδημα. Και σε αυτούς τους ανθρώπους είτε έχουν πληγεί άμεσα είτε έμμεσα τους λέτε να πάνε για έλεγχο και να δικαιωθούν -εάν δικαιωθούν- σε τέσσερα με πέντε χρόνια.
Όχι, θα επαναλάβω αυτό το οποίο σας είπε ο κ. Βερβεσός, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ότι δεν θα σας αφήσουν να τους διώξετε από τα γραφεία, από τα μαγαζιά τους, από τις δουλειές τους. Θα διώξουν εσάς από τη Βουλή. Τάδε έφη ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.
Μπορείτε να δείτε την ομιλία εδώ:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις