ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Κίνδυνος για νέο χαράτσι στις τσέπες των Λαρισαίων μετά την ψήφιση του τέλους ταφής – Πάνω από 1,6 εκ. ευρώ το κόστος για τον Δήμο (φωτό)

Σε αχαρτογράφητα και μάλλον φουρτουνιασμένα νερά οδηγείται ο Δήμος Λαρισαίων μαζί με το σύνολο της αυτοδιοίκησης μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την επιβολή του τέλους ταφής, που έρχεται να τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς και να δημιουργήσει τον κίνδυνο αύξησης των ανταποδοτικών τελών.

Όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης το βράδυ της Τρίτης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση πέρασε «νύχτα» με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε νομοσχέδιο άσχετου υπουργείου, τον συγκεκριμένο νόμο, θέτοντας προ τετελεσμένων τους Δήμους.

«Αντί να το αποδίδουν οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων προς τον ΦΟΣΔΑ παρακρατείται από τις ΚΑΠ που πηγαίνουν σε κάθε δήμο, είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως «μάλιστα αυτή τη στιγμή με την απόδοση της τελευταίας 13ης έκτακτης ΚΑΠ παρακρατήθηκαν από τους Δήμους το πρώτο εξάμηνο του ’23 και δόθηκε το υπόλοιπο στους δήμους. Το τέλος ταφής για τον Δήμο Λαρισαίων είναι περίπου 1,5 – 1,6 εκ. ευρώ το χρόνο. Το υπόλοιπο τέλος ταφής του 2022 και του δευτέρου εξαμήνου του 2023 θα παρακρατηθεί το 2024. Είναι μία επιβάρυνση εξαιρετικά σοβαρή, αλλάζει δεδομένα στα ανταποδοτικά τέλη και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούν τα πράγματα σε αυξήσεις τελών. Είναι εντελώς άδικο, είναι χαράτσι. Αποφασίστηκε στην ΚΕΔΕ να υπάρξει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αντισυνταγματικότητα αυτής της διάταξης και για όχι επαρκή εξήγηση ύψους του τέλους».

Ξεκάθαρη θέση απέναντι στο τέλος ταφής έλαβε και ο εκλεγμένος Δήμαρχος κ. Θανάσης Μαμάκος, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «σαφώς και η επιβολή του αποτελεί χαράτσι και η αυτοδιοίκηση είναι αντίθετη. Αυτό σημαίνει έναν επαναπροσδιορισμό της όλης κατάστασης. Εμείς είμαστε σύμφωνοι στο να διατυπωθεί η άρνησή μας στην επιβολή του τέλους ταφής, άσχετο αν είναι μία «άσφαιρη» απόφαση με την έννοια ότι ο ΦΟΣΔΑ για να λειτουργήσει θα πρέπει να τον συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του γιατί αλλιώς θα έχει προβλήματα λειτουργίας».

«Υπάρχει ένοχος είναι οι ευρωπαϊκές οδηγίες και η αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει», τα οποία ψήφισαν όλα τα κόμματα στη Βουλή πλην του ΚΚΕ» σχολίασε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Πέτρος Κρίκκης.

Εν τέλει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας τοποθετήθηκε αρνητικά στην επιβολή του τέλους ταφής.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνεδρίαση:

   

newsroom onlarissa.gr / φωτό: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες