ΛΑΡΙΣΑ
Webinar Θεολόγων με θέμα βιβλικό και «άρωμα» χριστουγεννιάτικο…
Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (21.12.2023) το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο (Webinar) που οργάνωσαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ01 Δρ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Δρ. Nικόλαος Παύλου, Δρ. Νικόλαος Ματθαίου και Όλγα Γκούμα, Μ.sc., για τους θεολόγους εκπαιδευτικούς των περιοχών ευθύνης τους (Στερεά Ελλάδα/Ανατ. Αττική – Θεσσαλία – Δυτ. Μακεδονία – Aνατ. Μακεδονία – Θράκη).
Το σεμινάριο είχε θέμα βιβλικό / καινοδιαθηκικό και “άρωμα” χριστουγεννιάτικο καθώς αφορούσε στην ιστορία της προσκύνησης των μάγων και τη θέση της μέσα στο αφηγηματικό και θεολογικό πρόγραμμα του Κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, με εισηγήτρια την καθηγήτρια της Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη.
Εκατόν εξήνα (160) και πλέον θεολόγοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με αδιάπτωτο ενδιαφέρον, επί 2, 5 ώρες (5 – 7.30 μ.μ.), τη 3η διαδικτυακή συνάντηση, συμμετέχοντας ενεργά στο διάλογο και στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο – υπό τύπον και μορφή “Θεολογικού Εργαστηρίου” – επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσαν οι Σύμβουλοί τους.
Oπως ανέφερε η κ. Τσαλαμπούνη, οι ερμηνευτές, Έλληνες αλλά και Λατίνοι Πατέρες της Εκκλησίας, λόγω της θεολογικής σημασίας τους, ασχολήθηκαν από νωρίς με τους μάγους στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου (Μτ. 2,1-12), εκθέτοντας τις απόψεις τους, οι κυριότερες εκ των οποίων ήταν ότι προσδιόρισαν τους μάγους ως τους πρώτους “καρπούς” των εξ εθνών («εθνικών» / ειδωλολατρών) και ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν τον Ιησού ως Μεσσία. Συμβολίζοντας μάλιστα οι μάγοι τους εθνικούς έδειξαν περισσότερη λαχτάρα και ταπεινότητα για τον Λυτρωτή, απ’ ότι οι Ιουδαίοι. Η διήγηση της προσκύνησης των μάγων στηρίζεται στην περίπτωση του γνωστού περιστατικού του Βαλαάμ στο βιβλίο των Αριθμών (Αρ. 22-24) της Π.Δ. και αποτελεί εκπλήρωση της σχετικής προφητείας. Για τον Ματθαίο ο νεογέννητος Ιησούς είναι ο δαβιδικός μεσσίας, ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου του Ισραήλ που η γέννησή του συνοδεύεται από θαυμαστά γεγονότα.
Συμπερασματικά, η παρουσία των μάγων στην γέννηση του Ιησού αποτελεί την πρώτη θετική ανταπόκριση στο γεγονός της γέννησης, διότι αυτοί θεωρήθηκαν ότι ήταν οι πρώτοι μάρτυρες αλλά και οι πρώτοι προσκυνητές της γέννησης του Μεσσία και προαναγγέλλει την είσοδο των εθνικών στην Εκκλησία και μας δείχνει ότι ο Μεσσίας φέρνει τους εθνικούς στο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία.
Ακολούθησε διάλογος των συμμετεχόντων με την κ. Τσαλαμπούνη επί θεμάτων ερμηνείας των σχετικών περικοπών και χωρίων εις το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο και η όλη εκδήλωση έκλεισε με χριστουγεννιάτικους ύμνους και κάλαντα τα οποία απέδωσε ο μουσικολογιώτατος ιεροψάλτης, Σύμβουλος Εκπ/σης Θεολόγων Κοζάνης, Δρ. Νικ. Ματθαίου.
Το “Θεολογικό Εργαστήριο” (το οποίο λειτουργεί σε μηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις άλλες επιμορφωτικές δράσεις και πρακτικές των Συμβούλων Εκπαίδευσης) απευθύνεται στους θεολόγους εκπ/κούς (μονίμους και αναπληρωτές) των Νομών: Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Ανατ. Αττικής (αρμοδιότητας του Σ.Ε. Χαρ. Ανδρεόπουλου) Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας (Σ.Ε. Νικ. Παύλου) και Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πιερίας και Ιωαννίνων (Σ.Ε. Νικ. Ματθαίου) και Ξάνθης, Έβρου, Ροδόπης, Δράμας και Καβάλας (Σ.Ε. Όλγας Γκούμα).
Οι διαδικτυακές συναντήσεις (μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Cisco Webex) διεξάγονται εκτός ωραρίου λειτουργίας των σχολείων και η συμμετοχή των εκπ/κών σ΄ αυτές είναι προαιρετική. Η θεματολογία των συναντήσεων θα περιλαμβάνει θέματα Διδακτικής των Θρησκευτικών, δειγματικές διδασκαλίες, ζητήματα Διοίκησης της Εκπαίδευσης, εφαρμογές των Τ.Π.Ε. στα Θρησκευτικά, διαχείρισης της σχολικής τάξης, πληροφόρηση για νέες τάσεις και ρεύματα της θεολογικής επιστήμης, κ.α.
* Η επόμενη (4η) διαδικτυακή συνάντηση με ένα εξίσου ενδιαφέρον και ελκυστικό θέμα, θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου του 2024 (θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση/πρόσκληση συμμετοχής). Στους εκπ/κούς που θα παρακολουθήσουν ανελλιπώς το κύκλο των σεμιναρίων θα χορηγηθεί Βεβαίωση συμμετοχής.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις