ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο Λαρισαίος «Indiana Jones» και η σελίδα με τους δεκάδες χιλιάδες κυνηγούς χαμένων θησαυρών

Το κυνήγι «χαμένων» θησαυρών, ανέκαθεν, στο διάβα της ιστορίας, μαγνήτιζε τα πλήθη, είτε ως κυνηγοί, είτε ως θεατές και ακροατές ιστοριών που αφηγούνταν τέτοιες προσπάθειες. Η μεγάλη καριέρα εξάλλου του Αμερικανού ηθοποιού Χάρισον Φορντ, ξεκίνησε με την σειρά ταινιών όπου υποδυόταν τον Ιντιάνα Τζόουνς, έναν αρχαιολόγο με πάθος για την ιστορία και τα σπάνια αντικείμενα του παρελθόντος.

«Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού» προβλήθηκε το 1981 και έσπασε τα ταμεία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, γιατί προφανώς άγγιζε την ευαίσθητη χορδή της ανθρώπινης περιέργειας για το παρελθόν και για το πώς αυτό μπορεί να φέρει στο παρόν δόξα, φήμη και φυσικά πλούτη! Έκτοτε, μέχρι και σήμερα έχουν ακολουθήσει 4 ακόμη ταινίες της σειράς, με τον Χάρισον Φορντ να πρωταγωνιστεί σε ηλικία 81 ετών!

Η δε, πραγματική ζωή, αν και δεν έχει τα χολιγουντιανά εφέ των περιπετειών του κυρίου Τζόουνς, δεν απέχει και πολύ από τα όσα με αγωνία παρακολουθούμε στη μεγάλη ή τη μικρή οθόνη. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη καθημερινά, αναζητούν την τύχη τους αξιοποιώντας σημάδια, παλιούς χάρτες, δοξασίες και μαρτυρίες για μεγαλύτερους ή μικρότερους θησαυρούς που κάποτε κρύφτηκαν από το πρόσωπο της γης για να προστατευτούν από τους κατόχους τους, κι έκτοτε δεν τους είδε ξανά κανείς!

Ο Λαρισαίος Γιώργος Κουτσοκέρας, δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας “Στα ίχνη του αντάρτη”

Στη χώρα μας, η μεγαλύτερη κοινότητα κυνηγών θησαυρών είναι διαδικτυακή, στο facebook, και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ενός Λαρισαίου, του Γιώργου Κουτσοκέρα.

Ο 42χρονος Λαρισαίος είναι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, με οικογένεια και παιδί, που στον ελεύθερο χρόνο του ανεβαίνει στη μηχανή του και παίρνει τα… βουνά, αναζητώντας την τύχη του.

Ο Λαρισαίος Γιώργος Κουτσοκέρας, δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας “Στα ίχνη του αντάρτη”

«Το μικρόβιο μπήκε μέσα μου, εξηγεί στο onlarissa.gr, όταν ήμουν 16 ετών, ακούγοντας τις παλιές ιστορίες από παππούδες για την εποχή του πολέμου, του αντάρτικου, πάντα υπήρχαν δοξασίες.

Από τότε άρχισε να μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο χώρο, αποκτώντας τεχνογνωσία και σε ότι αφορά τα σύγχρονα μέσα ανίχνευσης. Παράλληλα, αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλία και να δημιουργήσει μία ομάδα στο facebook που τιτλοφορείται «Στα ίχνη του αντάρτη» και σήμερα μετρά περίπου 40.000 μέλη!

Μας εξηγεί πως «πρόκειται για χομπίστες, χρυσοθήρες και κατ’ επέκταση ερευνητές που ασχολούνται με κάθε είδους θησαυρών στην Ελλάδα, είτε είναι οθωμανικοί, είτε είναι πειρατικοί, είτε λίρες Εγγλέζων, ό,τι γενικά έχει σχέση με αντικείμενα αξίας…»

Στην ερώτησή αν είναι νόμιμο να είσαι χρυσοθήρας, απαντά άμεσα και κοφτά «όχι» εξηγώντας πως «απαγορεύεται με μηχανήματα. Το να κάνεις έρευνα με τα πόδια δεν απαγορεύεται. Όταν όμως χρησιμοποιείς ανιχνευτές δεν είναι νόμιμο». Ο εξοπλισμός ωστόσο είναι εύκολο να βρεθεί και νόμιμο να αγοραστεί. Απαιτείται όμως άδεια κατοχής του από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ευρήματα που φιγουράρουν σε αναρτήσεις μελών της ομάδας

ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ;

Ο ίδιος μας εξηγεί πως όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε δύο φορές να φθάσει στην εύρεση κάτι πολύτιμου, όχι όμως τόσο μεγάλης ποσότητας ή αξίας που να του λύσει το… πρόβλημα της ζωής του. «Βρήκα, λέει, δύο φορές αλλά ήταν λίγα, οθωμανικά. Η μία αφορούσε πληροφορία από παππού ενός φίλου. Τα βρήκαμε σε ένα πέτρινο φράχτη ελαιοπερίβολου κρυμμένα μέσα σε ένα μεταλλικό κουτάκι από αγγλικές τσίχλες του 1948. Η άλλη ήταν σε ένα τούρκικο τάφο όπου βρήκα δύο πεντόλιρα και δύο λίρες. Έψαχνα βέβαια στην περιοχή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και τα βρήκα μετά από αμέτρητες φορές.

Ευρήματα που φιγουράρουν σε αναρτήσεις μελών της ομάδας

ΕΧΕΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ Η ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ;

Η περιοχή μας έχει θησαυρούς; Ο Γιώργος θα απαντήσει προς απογοήτευσή μας πως «στη Λάρισα δεν έχει ακουστεί κάτι μεγάλο. Αντίθετα υπάρχουν πολλές ιστορίες με ληστές για τον Κίσσαβο, αλλά και για την υπόλοιπη Θεσσαλία στα ορεινά της Καρδίτσας και των Τρικάλων».

Αναζητώντας τα σημάδια στον χάρτη ή στο φυσικό περιβάλλον που θα οδηγήσουν στον θησαυρό…
Αναζητώντας τα σημάδια στον χάρτη ή στο φυσικό περιβάλλον που θα οδηγήσουν στον θησαυρό…

Υπάρχει το «ιερό δισκοπότηρο των χρυσοθήρων» κι αν ναι ποιο είναι αυτό; Χωρίς δισταγμό, ο Λαρισαίος ερευνητής μας μιλά για τον θησαυρός του Αλή Πασά «που κανείς ακόμη δεν έχει ούτε καν μία πληροφορία για το που είναι. Μπορεί να είναι σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει όμως και ο χρυσός που είχαν συγκεντρώσει οι ναζί, αλλά και για περιουσίες εβραϊκών οικογενειών. Μία άλλη όμως για μένα πολύ μεγάλη ιστορία είναι ο θησαυρός του Καραγιώργη, του στελέχους του ΚΚΕ που έδρασε και στην περιοχή μας και εικάζεται πως ήταν ο διακινητής του χρυσού που πετούσαν οι Εγγλέζοι για να στηρίξουν τις εγχώριες δυνάμεις στον πόλεμο με τους ναζί».

ΟΙ 6.000 ΛΙΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΠΟΥ… ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ

Η κουβέντα κλείνει το ερώτημα αν ξέρει κάποιον που να έκανε περιουσία βρίσκοντας έναν χαμένο θησαυρό. «Γενικώς δε μιλάνε όσοι ασχολούνται. Δε τα λένε. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένας δύσκολος χώρος όπου επικρατεί η προδοσία, τα πισώπλατα μαχαιρώματα, ο μυστικισμός, οι καυγάδες μεταξύ ακόμη και αδερφών.

Οι ανιχνευτές, ανάρπαστοι και πολύτιμοι στον αγώνα για την εύρεση του θησαυρού

Υπάρχει όμως μαρτυρία κάπου στη Βόρεια Ελλάδα, από δύο αδέλφια – τα οποία γνώριζα- που βρήκαν ένα κιβώτιο με 6.000 χρυσές λίρες σε βουνό. Τους οδήγησε εκεί ένας ηλικιωμένος αντάρτης που γνώριζε. Έγινε τέτοιες ημέρες, Χριστούγεννα, πριν από τέσσερα χρόνια. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους…»

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες