ΛΑΡΙΣΑ
Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Λάρισας: «Τι οδήγησε στην ανάθεση της συντήρησης οχημάτων στρατού σε ιδιώτες;»
Τα ερωτήματά τους γύρω από την ιδιωτικοποίηση της συντήρησης οχημάτων του στρατού επισημαίνουν ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Νομού Λάρισας και ο Σύλλογος Μόνιμων Δημόσιων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Μακεδονίας σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Αναλυτικά όσα αναφέρουν: Όπως όλοι σας γνωρίζετε από πρώτο χέρι, ως Σωματεία εργαζομένων παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα τα δρώμενα και τις εξελίξεις, που συμβαίνουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Έτσι, λοιπόν, διαπιστώσαμε ότι την 24η Οκτωβρίου 2023, αναρτήθηκε στον ιστότοπο των Προδιαγραφών Ενόπλων Δυνάμεων, η Προδιαγραφή ΠΕΔ–Β–10098/24 Οκτ. 23 με τίτλο «Υπηρεσίες Τεχνικής Υποστήριξης Τροχοφόρων – Ερπυστριοφόρων Οχημάτων», η οποία συντάχθηκε και εκδόθηκε από ΓΕΣ/ΔΤΧ.
Διαβάζοντας αναλυτικά την εν λόγω προδιαγραφή, με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι σε αυτήν περιγράφονται και τυποποιούνται οι διαδικασίες για την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων του Στρατού, από ιδιώτες.
Είναι προφανές ότι με τη συγκεκριμένη προδιαγραφή, στρώνεται το έδαφος για ιδιωτικοποίηση της συντήρησης και επισκευής των υλικών του Στρατού, κάτι που σαν Σωματεία το είχαμε από καιρό προβλέψει και επισημάνει, πλην όμως όλοι ανεξαιρέτως οι αρμόδιοι μας διαβεβαίωναν, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί.
Υπενθυμίζουμε ότι η επισκευή του τεχνικού υλικού του Στρατού, είναι αποστολή του Τεχνικού Σώματος, με τις αντίστοιχες τεχνικές εργασίες να διαχωρίζονται σε διάφορα επίπεδα (κλιμάκια), με το ανώτερο επίπεδο επισκευών (5ο κλιμάκιο) να πραγματοποιείται από τα αντίστοιχα Στρατιωτικά Εργοστάσια, τα οποία όχι μόνο επισκευάζουν, αλλά και ανακατασκευάζουν πλήρως με εργοστασιακές προδιαγραφές, τα κύρια υλικά του Στρατού.
Τα Στρατιωτικά Εργοστάσια και όλοι οι Συνάδελφοι έχουμε αποδείξει διαχρονικά, ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία σε οποιαδήποτε έργο ή πρόκληση μας ανατεθεί και να στηρίξουμε τεχνικά την επισκευή του οποιουδήποτε τύπου τροχοφόρου ή ερπυστριοφόρου οχήματος, αλλά και να ολοκληρώσουμε κάθε πρόγραμμα εργασιών, που μας ανατίθεται από την Ιεραρχία.
Σε όλους εμάς τους εργαζόμενους των Στρατιωτικών Εργοστασίων, οι οποίοι δουλεύουμε καθημερινά κάτω από δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες και γνωρίζουμε όσο κανένας άλλος το υλικό που συντηρούμε τόσες δεκαετίες, μας δημιουργούνται εύλογα τα παρακάτω ερωτήματα:
- Τι είναι αυτό που οδήγησε στην απόφαση να ανατεθούν εργασίες τεχνικής υποστήριξης των οχημάτων του Στρατού σε ιδιώτες; Χάθηκε “εντελώς ξαφνικά” η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του Τεχνικού Σώματος και του Προσωπικού του, που όλοι οι αρμόδιοι μας εκφράζουν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας;
- Τι είναι αυτό που απαξιώνει την συσσωρευμένη εργασιακή μας εμπειρία και τεχνογνωσία δεκαετιών, ώστε να κρινόμαστε ως ανεπαρκείς για να φέρουμε εις πέρας τη συντήρηση των οχημάτων του Στρατού και να ανατίθεται μέρος αυτής στους ιδιώτες;
- Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει καλύτερα ο ιδιώτης, από αυτό που κάνουν οι Συνάδελφοι μας επιτυχημένα εδώ και 60 χρόνια;
- Ποιοι εισηγήθηκαν, αποφάσισαν και ενέκριναν την ιδιωτικοποίηση της συντήρησης των υλικών των οχημάτων του Στρατού και ποια επιχειρήματα επικαλέστηκαν;
- Μήπως τελικά δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία έτη, οι απαραίτητες πιστώσεις για την προμήθεια ανταλλακτικών οχημάτων προς υλοποίηση των αντίστοιχων ετήσιων προγραμμάτων, δίνονται “με το σταγονόμετρο”, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα Εργοστάσια να υπολειτουργούν;
- Μήπως το παραπάνω γεγονός, χρησιμοποιηθεί ως μια φτηνή δικαιολογία του τύπου “υπάρχει χαμηλή πρόοδος υλοποίησης προγραμμάτων”, προκειμένου να ανατεθούν οι εργασίες στους ιδιώτες;
- Πώς γίνεται για τα Εργοστάσια “να μην υπάρχει σάλιο”, ενώ για τον ιδιώτη “λεφτά υπάρχουν”; Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, Επειδή καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει και δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας όπως οι αρμόδιοι, πιστεύουμε ακράδαντα και δεν θα εκπλαγούμε, αν πολύ σύντομα δούμε να γίνεται πραγματικότητα η ανάθεση σε ιδιώτες των εργασιών επισκευής συγκροτημάτων, από οχήματα που συντηρούνται ήδη με επιτυχία και για πολλά χρόνια στα Στρατιωτικά Εργοστάσια (οχήματα STEYR, οχήματα M/S 290GD-GDT, τεθωρακισμένα Μ113Α1-Α2 κ.α.).
Ήδη ξεκίνησαν τα όργανα: Ζητούνται από τα Εργοστάσια, δελτία οπτικού και λειτουργικού ελέγχου για συγκεκριμένους τύπους κινητήρων, προφανώς για να ενσωματωθούν στις τεχνικές προδιαγραφές των σχετικών διαγωνισμών. Σας διαβεβαιώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα το αφήσουμε να περάσει και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να το αποτρέψουμε, γιατί η εκχώρηση έργου σε ιδιώτες θα σήμαινε την πλήρη απαξίωση τόσο των Στρατιωτικών Εργοστασίων, όσο και του Τεχνικού Σώματος και μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε λουκέτο των Εργοστασίων και στην πλήρη εξάρτηση από τον ιδιώτη, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την Άμυνα της χώρας. Είναι ανάγκη όλο το σύστημα συντήρησης του Στρατού, να παραμείνει υπό την ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε περίοδο κρίσης, που όλοι μας απευχόμαστε, όλοι οι Συνάδελφοι των Στρατιωτικών Εργοστασίων θα είναι εδώ και θα εργάζονται μέρα – νύχτα για να διατηρήσουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Μπορεί ο οποιοσδήποτε ιδιώτης, να εγγυηθεί το ίδιο;
Τέλος, καλούμε:
- Την Πολιτική Ηγεσία και την Στρατιωτική Ιεραρχία, να αναθεωρήσουν τέτοιου είδους ενέργειες που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της συντήρησης των οχημάτων του Στρατού και να ενισχύσουν τα Στρατιωτικά Εργοστάσια στο βαθμό που απαιτείται, για την πλήρη υλοποίηση του έργου τους.
- Τις συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις, να πάρουν θέση σε αυτό το σοβαρό θέμα που αναδεικνύουν τα Σωματεία μας και να σταματήσουν τα όποια σχέδια έχουν δρομολογηθεί. Πρέπει να κοπούν άμεσα οι ορέξεις ορισμένων, για την ιδιωτικοποίηση της συντήρησης των υλικών του Στρατού. Η έκδοση του παρόντος κοινού Δελτίου Τύπου, αποφασίστηκε ομόφωνα από τα Διοικητικά Συμβούλια των αντίστοιχων Σωματείων και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω δυναμικές ενέργειες, όπως αυτές αποφασιστούν από τα αντίστοιχα συνδικαλιστικά όργανα.
Δεν πρέπει και δεν θέλουμε να δούμε «ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Α.Ε.».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις