ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Απαξιώνουν τις πληγείσες από τις πλημμύρες συνοικίες οι Λαρισαίοι; Πού ψάχνουν για σπίτι; – Μεσίτες απαντούν στο onlarissa
Ερώτημα που δικαίως αναπαράγεται το τελευταίο τετράμηνο, μετά την καταγραφή των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, συνιστά το ενδιαφέρον ή μη του αγοραστικού κοινού ως προς την απόκτηση ακινήτου στις πληγείσες συνοικίες της Λάρισας (Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, Άγιος Θωμάς και Νέα Σμύρνη).
Εξαρχής οι εικόνες αποκάλυψης απ’ τις καταστραμμένες περιουσίες «γέννησαν» δεύτερες σκέψεις στους πλημμυροπαθείς, δημιουργώντας μια νοητή… ζυγαριά με σταθμά την παραμονή και το ενδεχόμενο μετακίνησής τους σε διαφορετικές περιοχές. Υπό αυτό το πρίσμα και γνωρίζοντας πως μερίδα ενοικιαστών εγκατέλειψε, σημαντική κρίνεται η εξέταση των αδιάθετων πλέον διαμερισμάτων καθώς κι ο τιμοκατάλογός τους δεδομένων των περίεργων συνθηκών.
Του Νικόλα Σελητσιανιώτη
ΜΕΓΑΛΟ Ή ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ;
Παρά το μέγεθος των ζημιών, το ενδιαφέρον των μισθωτών για τους συγκεκριμένους πλημμυροπαθείς οικισμούς δεν μειώθηκε κατακόρυφα. Εξήγηση στο εν λόγω συμπέρασμα δίνουν, βάσει στοιχείων που συγκεντρώνονται στα μεσιτικά γραφεία, δύο σύμβουλοι ακίνητης περιουσίας. Μιλώντας στο onlarissa.gr αναφέρονται στο κομμάτι των επισκευών, που σε περιπτώσεις παρέμεινε πίσω καθυστερώντας τυχόν ενοικιάσεις, και κυρίως σ’ εκείνο της διαθεσιμότητας των διαμερισμάτων.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αντώνης Λιάππης από την APPAVI.COM Real Estate «υπάρχουν ακίνητα ορόφων που έρχονται σε δεύτερη μοίρα, αφού ανελκυστήρες δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ». Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, το κύριο πρόβλημα στις πληγείσες συνοικίες τυχαίνει να εντοπίζεται γενικότερα στον αριθμό των διαθέσιμων σπιτιών, τα οποία φαίνεται να μη ξεπερνούν τα δέκα. «Η Γιάννουλη δεν αποτελεί περιοχή με πολυώροφα κτίρια, τη στιγμή που τα περισσότερα απ’ αυτά χρησιμοποιούνται για ιδιοκατοίκηση. Απ’ την άλλη στον Άγιο Θωμά συναντώνται κυρίως γκαρσονιέρες, με αποτέλεσμα διαμερίσματα ιδανικά για οικογένειες να είναι δυσεύρετα» συμπληρώνει.
Ερωτηθείς για το αν οι πρόσφατες καταστροφές έχουν αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων επισημαίνει πως «δεν αφήνουν ιδιαίτερα ίχνη». Επεξηγηματικά φέρει το εξής παράδειγμα, πως «αν μια γκαρσονιέρα 30 τετραγωνικών στον Άγιο Θωμά είχε μηνιαίο μίσθωμα 200 ευρώ, σήμερα μπορεί να μισθωθεί με 170 – 180 ευρώ εξαιτίας του ανελκυστήρα της οικοδομής που δε λειτουργεί».
Για μια περιοχή που και προ πλημμυρών δεν απασχολούσε ενοικιαστές κι αγοραστές κάνει λόγο ο κ. Αστέρης Στραβοκώστας από τη ZadesHome Larissa by Keller Williams ξεκινώντας απ’ τη Νέα Σμύρνη. Προχωρώντας στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης τονίζει πως δεν υφίσταται «ούτε προσφορά ούτε ζήτηση λόγω μη αποκατάστασης στα ισόγεια». Ίσως εξαίρεση αποτελεί ο Άγιος Θωμάς κι ορισμένοι ιδιοκτήτες που κατάφεραν να ανακαινίσουν το πληγέν ακίνητό τους και να το «ρίξουν» ξανά στην αγορά. «Έχω νοικιάσει κατοικία, στην οποία το νερό κατά την πλημμύρα είχε φτάσει πάνω από μισό μέτρο. Ο ιδιοκτήτης άλλαξε τα πάντα και το προσέφερε σε χαμηλότερη τιμή» σημειώνει. Τέλος, όσον αφορά τις πωλήσεις διαφαίνεται ένας δισταγμός.
ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ
Σύμφωνη ήταν η γνώμη των μεσιτών σχετικά με τις προτιμήσεις των Λαρισαίων για ενοικίαση ή αγορά. Σταθερά την τιμητική του, τουλάχιστον την τελευταία εξαετία, έχει το κέντρο και περιοχές πέριξ αυτού, όπως η Νεράιδα. Ωστόσο, κάποιοι επιλέγουν να μετακομίσουν πιο περιφερειακά για παράδειγμα στη Νέα Πολιτεία ή τη Νεάπολη.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις