ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Σημαντική εξέλιξη για το αρχαίο θέατρο της Λάρισας – Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση της σκηνής του
Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα στο έργο αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, με την έκδοση δικαστικής απόφασης για την αίτηση αναστολής που είχε κατατεθεί στον διαγωνισμό προμήθειας μαρμάρου και πωρολίθου για το κτίριο της σκηνής του μνημείου. Μετά από αυτό ανοίγει ο δρόμος, για να προχωρήσει το έργο αποκατάστασης της σκηνής μέσα στη φετινή χρονιά, η οποία, σύμφωνα με την εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη, θα αναστηλωθεί μερικώς με ταυτισμένα αρχιτεκτονικά μέλη αλλά και με την προσθήκη νέων. Το έργο αυτό θα απαιτήσει έναν ακόμη διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα αφορά στη στατική μελέτη του κτιρίου και θα προκηρυχθεί σύντομα, αφού λάβει τη σχετική έγκριση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-20. Το κτίριο της σκηνής ήταν αρχικά διώροφο και στην πρόσοψή του έφερε μαρμάρινη πεσσοστοιχία, το προσκήνιο, η οποία έχει υποστεί σημαντική φθορά. Η αναστήλωση του προσκηνίου, όπως φαίνεται στην εγκεκριμένη μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, θα φθάσει σε ύψος μέχρι τον θριγκό, καθώς σώζεται μεγάλη σειρά μαρμάρινων μελών από τρίγλυφα και μετόπες, στα οποία περιλαμβάνονται οι γνωστές επιγραφές προς τιμήν των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
Συνεχίζονται, στο μεταξύ, με αμείωτο ρυθμό οι σχολαστικές εργασίες συντήρησης και στερέωσης των αρχαίων εδωλίων του κοίλου καθώς και οι εργασίες πλήρωσης των κενών διαστημάτων μεταξύ τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και λειτουργικότητά του. Η εικόνα του μνημείου αλλάζει μέρα με τη μέρα, γεγονός που γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον θεατή του μνημείου. Εκτός από τις στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες που πραγματοποιούνται, η Εφορεία Αρχαιοτήτων προχωρά με σχεδιασμό και μεθοδικά στις εξής ενέργειες, προκειμένου να αποδώσει το Θέατρο λειτουργικό στους πολίτες με τους καλύτερους όρους:
Αρχικά, προετοιμάζεται η νέα πρόσβαση των επισκεπτών και των θεατών στο Θέατρο από την ανατολική πλευρά του και από την οδό Ελ. Βενιζέλου, η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή πρόχειρη ξύλινη κλίμακα. Ο σχετικός διαγωνισμός του έργου υλοποιείται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή του έργου. Η νέα πρόσβαση πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές με πρόβλεψη και για άτομα ΑμεΑ.
Ολοκληρώθηκε, εξάλλου, με δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού, η απαλλοτρίωση τριών καταστημάτων επί της οδού Ελ. Βενιζέλου που είναι όμορα με την ανατολική πάροδο του Θεάτρου. Επίκειται η κατεδάφισή τους προκειμένου να αποκαλυφθεί η συνέχεια του ανατολικού αναλημματικού τοίχου αλλά και να αποκτήσει το μνημείο ζωτικό χώρο, καθώς τώρα «ασφυκτιά» κάτω από τα σύγχρονα κτίσματα.
Σε δεύτερο στάδιο, μετά την κατεδάφιση των καταστημάτων και τη διερεύνηση του ανατολικού αναλημματικού τοίχου του Θεάτρου, θα εξεταστεί η δυνατότητα σύνδεσης από την οδό Ελ. Βενιζέλου προς τον χώρο των πρώην Στρατιωτικών Αρτοποιείων πάνω από το Αρχαίο Θέατρο, όπου στεγάζονται σήμερα οι αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενώ θα συνταχθεί και γενικότερη μελέτη του περιβάλλοντος χώρου.
Στο κτίριο των πρώην Στρατιωτικών Αρτοποιείων, που έχει ενοικιασθεί από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη αποκατάστασης, με σκοπό την πλήρη ενσωμάτωσή του στον αρχαιολογικό χώρο καθώς και την υποστήριξη της λειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου. Πρόκειται για ιστορικό κτίριο, με χρήση ως αποθήκη στρατιωτικού υλικού στην οθωμανική περίοδο, στο οποίο σχεδιάζεται η δημιουργία εκθεσιακού χώρου για τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν διαχρονικά στον λόφο του Φρουρίου, καθώς και για την όψιμη στρατιωτική ιστορία του λόφου με την ανάδειξη των εγκαταστάσεων που διασώζει ως αρτοποιείο.
Εκτός από τα παραπάνω, σχεδιάζεται η εγκατάσταση χώρων υγιεινής στη δυτική πλευρά του Θεάτρου, που είναι απαραίτητες σήμερα για τη λειτουργία του. Έχει ήδη προχωρήσει η υλοποίηση των υποδομών που περιλαμβάνουν συνδέσεις με δίκτυα αποχέτευσης και ρεύματος.
Όλες οι εργασίες γίνονται υπό την άμεση επίβλεψη έμπειρης πενταμελούς επιστημονικής ομάδας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας (μηχανικών, αρχαιολόγων, συντηρήτριας) και υλοποιούνται από το ικανό και εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό του έργου.
Το Αρχαίο Θέατρο αποτελεί ισχυρό τοπόσημο της Λάρισας και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία προσδιορισμού της ταυτότητάς της. Το μνημείο έχει ήδη δημιουργήσει γύρω του μια δυναμική που αγγίζει πολλές πτυχές και της κοινωνικής ζωής της πόλης. Η ανάδειξη και η απόδοση του εμβληματικού αυτού μνημείου, το οποίο συνιστά δημόσιο αγαθό, χωρίς καθυστέρηση στους πολίτες, αποτελεί χρέος και πρωταρχικό μέλημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, υποχρέωση που απορρέει, επίσης, από τις χρονικές δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησής του. Η επιτυχημένη εκδήλωση του φθινοπώρου με την είσοδο κοινού που κάθισε για πρώτη φορά στα αρχαία εδώλια του θεάτρου, αποτέλεσε την αφετηρία της σταδιακής απόδοσής του στο κοινό, που μπορεί να γίνεται παράλληλα με τα επόμενα στάδια του αναστηλωτικού έργου. Ήδη, το τελευταίο διάστημα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων υποδέχεται με πρόγραμμα μαθητές σχολικών μονάδων της
Λάρισας και άλλων πόλεων που επισκέπτονται το Θέατρο, προβάλλοντας το έργο που συντελείται και τη σημασία του, ένα ακόμη στοίχημα που σχετίζεται με την ανάδειξή του.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις