ΛΑΡΙΣΑ
Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως τα 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας
Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ παραχώρησε το πρωί της Τρίτης 30/1, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η επιστολή Μπλίνκεν για την πώληση των F-35 και τους αμερικανικούς εξοπλισμούς αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
«Η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει τη σημαντική αμερικανική συνεισφορά με δωρεάν υλικό που θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις», εξήγησε λέγοντας πως επρόκειτο για μια μακρά διαπραγμάτευση. «Οι ΗΠΑ βλέπουν τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας».
«Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία»
«Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα», συμπλήρωσε, ενώ σε σχέση με την Τουρκία δήλωσε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί το αυτονόητο: ότι δηλαδή η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει αμερικανικούς εξοπλισμούς κατά της Ελλάδας. «Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες όπου και κάναμε πολύ σημαντικά βήματα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Εχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια πορεία εξομάλυνσης», τόνισε στη συνέχεια.
Οποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις θα έλεγα ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όμως, στάθηκε στην ανάγκη «να οικοδομήσουμε πάνω στη σημαντική πρόοδο που έχουμε πετύχει». Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι πρόθεσή του είναι να επισκεφτεί την Αγκυρα τον Μάιο. «Οι σχέσεις της Ελλάδας με τον Κογκρέσο είναι πολύ στενές», απάντησε, ακολούθως, ερωτηθείς αν μπορεί να εξασφαλιστεί διαβεβαίωση ότι οι αμερικανικοί εξοπλισμοί που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.
Για τη συνάντηση με τον Αντονι Μπλίνκεν στα Χανιά και για το εάν ήταν καθοριστική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τον κέρασα καλτσούνια και είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση».
Επανέλαβε δε την ανάγκη διαφύλαξης του καλού κλίματος με την Τουρκία και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. «Εχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει ένα ευρύ πλέγμα σχέσεων στην οποία μπορούμε να πετύχουμε αμοιβαία οφέλιμη πρόοδο», εξήγησε αναφερθείς στις ενεργειακές και οικονομικές σχέσεις. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα προσδιόρισε ποια είναι τα όρια της, συμπλήρωσε.
«Αυξάνεται έως τα 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας»
Ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Εχουμε δύο προβλήματα: τα γενικά αγροτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Ευρώπη και το ζήτημα της Θεσσαλίας που αντιμετώπισε μια τεράστια καταστροφή. Το ζήτημα του ρεύματος ήταν κάτι για το οποίο δεσμευτήκαμε, καθυστερήσαμε, αλλά το κάναμε. Ζήτησα από το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην αύξηση της πρώτης αρωγής, να πάμε έως τα 10.000 ευρώ».
«Συνολικά δώσαμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ», ανέφερε στη συνέχεια λέγοντας ότι «αποδείξαμε ότι στηρίζουμε τους αγρότες μας στις δύσκολες περιστάσεις κοιτάζοντας από την αρχή τον κανονισμό του ΕΛΓΑ». Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις για την αρωγή και την πρώτη βοήθεια σε σχέση με τη Θεσσαλία, ενώ στη συνέχεια απαρίθμησε τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες.
«Η κατάληψη από τη φύση της είναι μια παράνομη πράξη»
Κληθείς να απαντήσει για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Πολιτική μας είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν από 4 χρόνια. Η κατάληψη από τη φύση της είναι μια παράνομη πράξη. Μια δημοκρατική διαδικασία, όπως η συνέλευση των φοιτητών, δεν μπορεί να αποφασίζει μια παράνομη πράξη. Δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμον ανεκτή. Δεν είμαι σίγουρος ότι καθρεφτίζει την πραγματική θέληση των φοιτητών».
«Εχω μάθει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει είναι δεδομένη και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχει προχωρήσει έως το τέλος του Φεβρουαρίου», ξεκαθάρισε.
«Για το θέμα (σ.σ. γάμος ομόφυλων ζευγαριών) είπα ότι δεν επιβάλλω κομματική πειθαρχία. Σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, υπάρχουν διαφωνίες υπουργών με νομοθετήματα των κυβερνήσεων», απάντησε ερωτηθείς για το εάν ένας υπουργός που διαφωνεί με ένα νομοσχέδιο, μπορεί να παραμένει μέλος της κυβέρνησης.
Τέλος, για τους εγχώριους πολιτικούς συσχετισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν φαντάζομαι να θέλετε να δέσω τα κορδόνια της αντιπολίτευσης. Ο κίνδυνος της πολιτικής αλαζονείας, όταν ένα κόμμα μπορεί να καταγράφει τριπλάσια ποσοστά από το επόμενο κόμμα, είναι ορατός. Είναι δική μου υποχρέωση να μην υπάρξει στα κυβερνητικά στελέχη μια τέτοια λογική».
Πηγή: kathimerini.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις