Τεχνολογία
ΗΠΑ: Περιορισμοί στη βίζα για όσους εμπλέκονται στο εμπόριο συστημάτων spyware
Μια νέα πολιτική περιορισμού των θεωρήσεων για όσους κάνουν κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι ΗΠΑ.
FT: Η υπόθεση spyware αμαυρώνει την αποκατεστημένη εικόνα της Ελλάδας
Όπως μεταδίδει το Reuters, βάσει των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε άτομα που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, καθώς και σε όσους διευκολύνουν τέτοιες ενέργειες και επωφελούνται από αυτές.
Ο περιορισμός
Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η νέα πολιτική αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς ξένων κυβερνήσεων και μεμονωμένων εταιρειών που εμπλέκονται σε κακόβουλες δραστηριότητες ψηφιακής κατασκοπείας. Ιστορικά, οι εταιρείες αυτές έχουν κατηγορηθεί για την ανάπτυξη πλατφορμών που διευκόλυναν τις επιθέσεις κατά ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η νέα πολιτική θα ισχύει επίσης για τους επενδυτές και τους φορείς εκμετάλλευσης του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού που πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται καταχρηστικά, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. Τουλάχιστον 50 Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν γίνει στόχος ιδιωτικών εργαλείων hacking τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό της κακόβουλης χρήσης ψηφιακών κατασκοπευτικών εργαλείων σε όλο τον κόσμο που στοχεύουν το προσωπικό των ΗΠΑ και την κοινωνία των πολιτών. Το διάταγμα απαγόρευσε στις αμερικανικές υπηρεσίες να συνεργάζονται με τέτοιες εταιρείες, περιορίζοντας τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες.
Στη μαύρη λίστα
Το Υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε επίσης αρκετές εταιρείες παρακολούθησης στη μαύρη λίστα οικονομικών συναλλαγών του το 2021 και το 2023, συμπεριλαμβανομένης της Cytrox με έδρα την Ουγγαρία, της ελληνικής εταιρείας Intellexa και των ισραηλινών εταιρειών NSO Group και Candiru.
Η νέα πολιτική, η οποία οργανώνεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου νόμου για τη μετανάστευση και την εθνική νομοθεσία, εφαρμόζεται σε μια ευρεία ομάδα ατόμων που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις hacking που με κάποια μορφή «παρακολουθούν, παρενοχλούν, καταστέλλουν ή εκφοβίζουν άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακτιβιστών, άλλων ατόμων που θεωρούνται αντιφρονούντες για το έργο τους, μελών περιθωριοποιημένων κοινοτήτων ή ευάλωτων πληθυσμών ή των μελών των οικογενειών αυτών των ατόμων που αποτελούν στόχο».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες από τις χώρες-εταίρους τους ζήτησαν αυστηρούς εγχώριους και διεθνείς ελέγχους για την αντιμετώπιση της διάδοσης και της κατάχρησης του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.
Πηγή: ot.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις