ΛΑΡΙΣΑ

Γουργουλιάνης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Πάνε με μοντέλο Κύπρου που θα βαφτίσουμε “μη κερδοσκοπικό”»

Το γεγονός ότι οι Ιατρικές Σχολές των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, μπορεί να λύνουν το «πρόβλημα» της ελληνικής οικογένειας να κάνει γιατρό το παιδί της, που δεν πέρασε στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά δεν είναι καλό πρότυπο με ιδανικές συνθήκες για τους φοιτητές, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Όπως είπε επί της αρχής δεν είναι εναντίον των μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, αλλά από την ταχύτητα που γίνεται με την είσοδο φοιτητών το 2025, είναι πιθανό να πάμε σε ένα σενάριο ιδιωτικών Πανεπιστημίων Κύπρου που θα βαφτιστεί «μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο».

Ο ίδιος εκτιμά ότι καλύτερη ιδέα θα ήταν να βελτιώσουμε το κύρος των δημοσίων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία σε σχέση με ιδιωτικά του εξωτερικού, κάνουν πολλά πράγματα χωρίς χρηματοδότηση, με μεγάλη γραφειοκρατία και με κίνδυνο ποινικών ευθυνών και υπάρχουν καθηγητές με βιογραφικά πού καλύτερα από τα Πανεπιστήμια της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, σ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες. «Αυτά τα Πανεπιστήμια θα έπρεπε να υποστηριχτούν και να διευκολυνθούν οι διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται παγκοσμίως μεταξύ της 800ής και της 1300ής θέσης, ανάλογα με τις κατατάξεις με διαφορετικά κριτήρια και τόνισε ότι πρέπει να συγκρίνουμε Πανεπιστήμια μερικών δεκαετιών, όπως το Π.Θ. με Πανεπιστήμια εκατοντάδων ετών.

Ωστόσο έκρουσε κώδωνα ότι αν έχουμε πολλά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, αντί ένα παιδί να δώσει εξετάσεις στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και να περάσει σε απομακρυσμένες σχολές που δεν έχουν μεγάλη εργαστηριακή υποδομή, θα μπορούσε να πάει σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο δίπλα στο σπίτι του, θα μειώσει την αξία των εξετάσεων.

Επίσης αναφέρθηκε στο αντιφατικό του πράγματος να μη γίνουν τμήματα που ήδη έχουν ανακοινωθεί του δημοσίου Πανεπιστημίου και την ίδια στιγμή να γίνονται αντίστοιχα τμήματα από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Όσον αφορά στο διδακτικό προσωπικό, εκτίμησε ότι θα έρθουν καθηγητές από το εξωτερικό, αλλά θα φύγουν καθηγητές από τα δημόσια Πανεπιστήμια, καθώς τα ιδιωτικά θα δίνουν μεγαλύτερα κίνητρα και απολαβές.

Εν κατακλείδι ανέφερε ότι αλλάζει γενικά το τοπίο στην Παιδεία, ο ίδιος δεν είναι κατά των αλλαγών αυτών, αλλά πρέπει να είναι πραγματικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια και να κερδίσουμε από την εμπειρία των μεγάλων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, που κατά κανόνα δεν είναι ιδιωτικά.

Μη κερδοσκοπικά δημόσια ιδρύματα

Ο καθηγητής τόνισε ότι τα μεγάλα Πανεπιστήμια που κατά κανόνα είναι μη κερδοσκοπικά, είναι δημόσια και γίνονται έχουν εισροές χρημάτων κυρίως από ανθρώπους που αφήνουν τις περιουσίες τους εκεί, γιατί έχουν κατακτήσει κύρος με τη δουλειά τους, όπως συμβαίνει με το Χάρβαρντ, το Κέμπριτζ ή την Οξφόρδη. Όπως εξήγησε είναι κάτω από κρατικό έλεγχο, την πραγματικότητα είναι δημόσια, απλώς υπάρχουν εισροές χρημάτων από ανθρώπους που δεν έχουν κανένα λόγο να πάρουν χρήματα πίσω, αλλά για να ενισχύσουν το κύρος του Πανεπιστημίου στην περιοχή και γνωρίζοντας ότι από αυτό θα βγουν άνθρωποι που αργότερα θα είναι γιατροί, πολιτικοί και άλλοι σπουδαίοι άνθρωποι.

«Αυτό δεν που δεν έχουν καταλάβει στην Ελλάδα είναι τι θα γίνει. Ο εύκολος δρόμος της Κύπρου, είναι μια λογική που νομίζω δεν είναι επιτυχημένη και το δεύτερο είναι αν θα πάμε σε μια λογική όπως τα μεγάλα Πανεπιστήμια, αν και η εποχή των ευεργετών στην Ελλάδα έχει παρέλθει εδώ και πάρα πολλά χρόνια», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

Το παράδειγμα της Κύπρου

Όπως είπε, το παράδειγμα της Κύπρου που συχνά επικαλούμαστε, είναι ένα παράδειγμα που κατά τη γνώμη του κ. Γουργουλιάνη δεν είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα. Όπως είπε, στην Κύπρο σε μια έκταση τη χώρας όπως η Θεσσαλία, υπάρχουν πέντε Ιατρικές Σχολές, μια δημόσια και τέσσερις ιδιωτικές, οι άνθρωποι ασκούνται στις εγκαταστάσεις ενός μικρότερου Νοσοκομείου από το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, επομένως δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες για εκπαίδευση στην ιατρική.

«Πρόκειται για κερδοσκοπικές επιχειρήσεις (δεν είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα), μπορεί κανείς να πάει πολύ εύκολα επενδύσουν σε άλλα ιδρύματα, στη Γερμανία, μπορεί και στην Ελλάδα και έχω την αίσθηση ότι θα είναι τα πρώτα Πανεπιστήμια που θα έρθουν στη χώρα μας, επομένως είναι ένα παράδειγμα που λύνει το «πρόβλημα» στης Ελληνικής οικογένειας να κάνει γιατρό το παιδί της, που δεν πέρασε στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, αλλά στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα και δεν έχει τις συνθήκες ενός Πανεπιστημίου, όπως εγώ το φανταζόμουν», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Π.Θ., σημειώνοντας ότι οι κατατάξεις Πανεπιστημίων αυτών είναι πολύ πίσω.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες