ΛΑΡΙΣΑ

Υπήρχε «πολυκατάστημα» σε χωριό της Λάρισας δεκαετίες πριν: Καφετζής, κουρέας, δάσκαλος και κοινοτάρχης μαζί! (φωτο)

Επρόκειτο για το “πολυκατάστημα” του Μπατζικώστα στον Κοκκινοπηλό του Ολύμπου. Το ασπρόμαυρο κάδρο μας ταξιδεύει στον Κοκκινοπηλό του 1960. Οι τρεις κύριοι που πρωταγωνιστούν φορούν βαριά και σκουρόχρωμα ρούχα . Πιθανότατα μάλλινα και σίγουρα ικανά να αντέξουν το ” χοντρό ” κρύο του ορεινού χωριού που βρίσκεται στην αγκαλιά του Ολύμπου στα 1250 μέτρα υψόμετρο.

Η επιγραφή πάνω τους αναγράφει με καλλιγραφική γραφή ” Γεωργ. Ι. Μπατζικώστας “. Επρόκειτο για ένα μικρό καφενεδάκι που πλέον έχει γκρεμιστεί. Ο ιδιοκτήτης του εικονίζεται στο κέντρο της παρέας. Στους καφενέδες βέβαια εκείνης της εποχής μπορούσε κάποιος, εκτός από καφέ και τσίπουρο, να βρει και άλλα πράγματα αταίριαστα με το χαρακτήρα του μαγαζιού.

Ντόπιοι Κοκκινοπλίτες μας ανέφεραν ότι εκεί μπορούσε κανείς ακόμα και να κουρευτεί ή να ξυριστεί. Σήμερα αυτό φαντάζει τουλάχιστον απίθανο !

Ο Γιώργος Μπατζικώστας, εκτός από ιδιοκτήτης του καφενείου -Κουρείου “Ο Πλάτανος” ήταν και Δάσκαλος και Κοινοτάρχης στον Κοκκινοπλό!

Στα αριστερά και φέρων μυστάκιον τύπου Τσάρλι Τσάπλιν στέκεται ο Γιάννης Κούρτης. Επρόκειτο για έναν “εργασιακό” μετανάστη καθώς ο κύριος αυτός καταγόταν από τα Τρίκαλα και βρισκόταν εκεί ως υπάλληλος του Δασαρχείου και επιστάτης του δασικού φυτωρίου.

Στα δεξιά εικονίζεται ο Φτεριώτης Γιάννης ο οποίος πολέμησε στην Αλβανία, γύρισε τραυματίας και για αυτό πήρε άδεια περιπτέρου στον Κοκκινοπηλό .

Μια φωτογραφία που έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες που χάνονται στο χρόνο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες