ΛΑΡΙΣΑ

Το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Λάρισας στο Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (φωτό)

Το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Λάρισας επισκέφτηκε το Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο του ενημερωτικού προγράμματος «Ανοιχτές Θύρες». Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις και είχαν μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουν στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα ενέργειας και να εξερευνήσουν τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο επίκουρος καθηγητής Βαγρόπουλος Στυλιανός υποδέχτηκε τους μαθητές/τριες στο συγκρότημα Γαιόπολις, τους ενημέρωσε για το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών, το Πρόγραμμα Σπουδών Εξειδίκευσης, το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, τη μεταφορά, την κατανάλωση και την αποθήκευση της ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας είναι το πρώτο και μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα με εξειδίκευση στον τομέα της Ενέργειας.  

Στο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον μεταπτυχιακό φοιτητή Τζιόλα Θεόδωρο και βίωσαν μια συναρπαστική εμπειρία με το πρόγραμμα όρασης υπολογιστών όπου γίνεται ανίχνευση της κίνησης των χεριών και του προσώπου επιτρέποντας την αλληλεπίδραση χρήστη υπολογιστή. Οι μαθητές ζωγράφισαν ελεύθερα στην οθόνη του υπολογιστή με τη χρήση των κινήσεων των χεριών χωρίς τη χρήση ποντικιού ή πληκτρολογίου. Η Παπαγεωργίου Ελπινίκη καθηγήτρια Τεχνητής Νοημοσύνης, στο Τμήμα Ενεργειακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αντικείμενο τα Έμπειρα Συστήματα, τα Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα και την Αναπαράσταση Γνώσης ενημέρωσε τους μαθητές για την τεχνητή νοημοσύνη και για τα ερευνητικά προγράμματα.

Παρουσίασε το έργο OPTIMAI ( Optimizing Manufacturing Processes through Artificial Intelligence and Virtualization) που περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός πολυτροπικού δικτύου αισθητήρων στις γραμμές παραγωγής, μεθοδολογίες τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπουν εντοπισμό ελαττωμάτων στην αλυσίδα παραγωγής, μια έξυπνη αγορά για τη δημιουργία προφίλ, την εύρεση και την επαναχρησιμοποίηση ελαττωματικών εξαρτημάτων, τεχνολογίες ψηφιακής αδελφοποίησης που επιτρέπουν την εικονικοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και ένα περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας που χρησιμοποιεί γυαλιά AR για βελτιστοποίηση της παραγωγής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ερευνητικό πιλοτικό πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων στον Σπερχειό ποταμό στην περιοχή της Λαμίας όπου αισθητήρες μετρούν την απόσταση από μια υδάτινη επιφάνεια και μεταδίδουν δεδομένα που επιτρέπουν την παρακολούθηση της υδάτινης στάθμης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την πρόληψη των πλημμυρών. Η Καθηγήτρια Παπαγεωργίου κατατάσσεται πρώτη συγγραφέας παγκοσμίως στον τομέα των « Ασαφών Γνωστικών Χαρτών », για τέταρτη συνεχή χρονιά , 2020-2023, συμπεριλαμβάνεται στην παγκόσμια κατάταξη του κορυφαίου 2% των επιστημόνων της κατάταξης του Πανεπιστημίου Stanford , στον τομέα της «Τεχνητής Νοημοσύνης» και επιπλέον, ανήκει στους Top Scientists in Computer Science – Guide–2–Research. Η ξενάγηση συνεχίστηκε και έγινε εκτύπωση σε 3D εκτυπωτή από τον αναπληρωτή καθηγητή Θεοδόση Θεοδοσίου. Ακολούθησε ενημέρωση από τον Μπλιο Κωνσταντίνο μέλος ΕΤΕΠ στο εργαστήριο συμβατικών εργαλειομηχανών, στο εργαστήριο μηχανουργικών κατεργασιών προηγμένης τεχνολογίας και στο εργαστήριο ταχείας προτυποποίησης. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Δημουλά Δέσποινα και Δημηρά Αναστασία.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες