ΛΑΡΙΣΑ
Χαρακόπουλος: «Πρόκληση η μείωση του κόστους παραγωγής»
«Η νέα πρόκληση στη σύγχρονη γεωργία είναι η μείωση του κόστους παραγωγής. Συνεπώς, παράλληλα με τις ενέργειες για την διατήρηση της ποιότητας των εδαφών, οι οποίες σαφώς δεν πρέπει να ατονήσουν, καθίσταται επίκαιρη κάθε προσπάθεια για την εφαρμογή μεθόδων που θα μειώνουν τα έξοδα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, χωρίς επιπτώσεις στην παραγωγικότητα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στο μήνυμα του προς τον διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του «ΕΛΓΟ Δήμητρα» κ. Δημήτρη Βλαχοστέργιο, με αφορμή την ημερίδα με θέμα την Γεωργία Διατήρησης των Εδαφών.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που δεν ήταν δυνατόν να παραστεί στις εργασίες της ημερίδας -καθώς βρίσκονταν σε αποστολή της Βουλής στο Μαυροβούνιο με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας- συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να παρουσιάσουν «ένα θέμα επίκαιρο για τη σύγχρονη αγροτική παραγωγή». Όπως επισήμανε, «το έδαφος αποτελεί τον βασικότερο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας και η διατήρησή του σε καλή κατάσταση, είναι θεμελιώδης για το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και κατ’ ουσία για την παραγωγή τροφίμων. Κυρίως η ρύπανση των εδαφών από τα χημικά, αλλά και λανθασμένες πρακτικές καλλιέργειας τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν υποβαθμίσει σημαντικά τα παραγωγικά εδάφη, με σοβαρές συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή και το περιβάλλον.
Τα τελευταία χρόνια, η συμβολή της επιστημονικής κοινότητας στην ενημέρωση των αγροτών και τα μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία που ασκούνται μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είχαν θετικό αντίκτυπο στην προστασία του εδάφους. Για παράδειγμα, πολλοί περισσότεροι καλλιεργητές, σε σχέση με το παρελθόν, αντιλαμβάνονται ότι η ενσωμάτωση των υπολειμμάτων των σιτηρών –και όχι η καύση τους-, η διατήρηση βλάστησης στις επικλινείς εκτάσεις, η αμειψισπορά, η μειωμένη αζωτολίπανση και άλλες πρακτικές ευνοούν την υγεία των καλλιεργούμενων εδαφών, αλλά και την παραγωγή τους».
Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι ομιλητές με την επιστημονική τους επάρκεια θα παρουσιάσουν ερευνητικά συμπεράσματα που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε ένα καλύτερο αύριο της αγροτικής παραγωγής».
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις