ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: Πάνδημο το τελευταίο «αντίο» στον Ιωάννη Καραμπάτσα (φωτο)

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε σήμερα νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής η εξόδιος ακολουθία του Ιωάννη Καραμπάτσα, τέως βουλευτή και δικηγόρου, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα.

Με θλίψη οι οικείοι του, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι απηύθυναν το τελευταίο «αντίο», στον Ιωάννη Καραμπάτσα που έφυγε από τη ζωή στα 92 του χρόνια.

Άφησε πίσω του την σύζυγό του: Ελένη Καραμπάτσα – Ριζούλη

Τα παιδιά: Κωνσταντίνο και Διονυσία Καραμπάτσα, Μαρία Καραμπάτσα, Αικατερίνη Καραμπάτσα

Τον εγγονό: Γιάννη

Τα αδέλφια: Αγαθοκλή και Γεωργία Καραμπάτσα, Αρετή Χρ. Καραμπάτσα, Βασιλική Παν. Καραμπάτσα, Αχιλλέα και Μαρίνα Ριζούλη

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Καραμπάτσας

Ο Ιωάννης Καραμπάτσας του Κωνσταντίνου (1932-2024) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός.

Γεννήθηκε το 1932 στο Γερακάρι Λάρισας και σπούδασε νομικά στο τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δικηγόρος στη Λάρισα, από τις 12 Νοεμβρίου 1961, όταν και διορίσθηκε Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Λάρισας έως και τις 11 Απριλίου 2024.

Εκλέχθηκε βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981, του 1985 και του 1993.[1]

Την 5η Σεπτεμβρίου 1963 υπέβαλε ως δικηγόρος και υιός εκτελεσθέντος αίτηση προς το Υπουργείο των Εξωτερικών της Ελλάδας, με αίτημα να αναγνωρισθούν ως εγκληματίες πολέμου οι Φορλί Ροτζέρο Τζούνιο και Αντωνέλο Γκρίφο, οι οποίοι, μεταξύ των εκατοντάδων Ελλήνων, τους οποίους φόνευσαν, βασάνισαν ή φυλάκισαν, φόνευσαν και τον πατέρα του Κωνσταντίνο Ευ. Καραμπάτσα, ο οποίος ήταν ο πρώτος αντιστασιακός εκτελεσθείς στην επαρχία Αγιάς Λάρισας στις 5 Ιανουαρίου 1943.

Μετά από την ανωτέρω αίτησή του εκδόθηκε η από 18 Νοεμβρίου 1963 και με αρ. πρωτ. Η82192-4 απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται ότι: «….το παρά τη Εισαγγελία Εφετών Αθηνών αρμόδιον Γραφείον Εγκληματιών Πολέμου, κατά των Φορλί Ροτζέρο Τζούνιο και Αντωνέλο Γκρίφο ησκήθη ποινική δίωξις ως εγκληματιών πολέμου, πλην όμως δεν εξεδόθη εισέτι παραπεμπτικόν Βούλευμα, ως δε προκύπτει εκ του τηρουμένου Αρχείου, η Υπηρεσία Εγκλημάτων Πολέμου διά του υπ΄αριθμ. 1137 από 3-9-1947 εγγράφου της διαβίβασε προς την εν Λονδίνω εδρεύουσαν Επιτροπήν Ηνωμένων Εθνών τα υπ. Αριθμ. 364 και 417 δελτία αναζητήσεων αφορώντα τους ανωτέρω, άτινα και ενέκρινε και κατέταξεν αυτούς ως εγκληματίας Πολέμου».

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, και ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στις Εθνικές εκλογές του 1977, όπου και εκλέχθηκε πρώτος επιλαχών βουλευτής Λάρισας. Στις εθνικές εκλογές το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ και επανεκλέχθηκε το 1985 και το 1993.

Ήταν μέλος της Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων στην υπόθεση του “Φακέλου Της Κύπρου” και μέλος της εξεταστικής Επιτροπής στην υπόθεση του “σκανδάλου Κοσκωτά”.

Δείτε φωτογραφίες:

ΦΩΤΟ: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες