ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Οι αποκαλύψεις παραγωγών που καταστράφηκαν από τον Daniel – Λαρισαίος κτηνοτρόφος: Ζημιά 1 εκατομμύριο, έλαβε αποζημίωση 4.000 ευρώ
Επτά μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel στη Θεσσαλία και οι πληγές στον πρωτογενή τομέα δεν λένε να κλείσουν. Μετά την κλιματική κρίση, οι πλημμυρόπληκτοι παραγωγοί δηλώνουν θύματα και της γραφειοκρατίας, μια και οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για να επουλώσουν τις πληγές στα χωράφια και στις μονάδες τους, αλλά ούτε και για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους.
«Ήμασταν μόνοι. Περάσαμε έναν δύσκολο χειμώνα. Ευτυχώς, υπήρχαν φίλοι και συγγενείς και μας βοήθησαν. Το κράτος, η κυβέρνηση και το υπουργείο προσπαθούν να παρουσιάσουν μια ιδανική κατάσταση, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει», δηλώνουν δύο Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι και ένας γεωργός, θύματα του Daniel. Μιλώντας στην «ΥΧ», παρουσιάζουν αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν και για τις αποζημιώσεις-«ψίχουλα» που έχουν λάβει, ενώ χαρακτηρίζουν το μέλλον τους δυσοίωνο.
Ζ. Παρλίτσης: Ζημιά 1 εκατομμύριο, έλαβε αποζημίωση 4.000 ευρώ
Ο Ζήσης Παρλίτσης, κτηνοτρόφος από τον Αμπελώνα Λάρισας, είναι ένας από αυτούς που υπέστησαν σημαντικό πλήγμα στην κτηνοτροφική τους μονάδα από τον Daniel. Η ζημιά ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ βάσει τιμολογίων, καθώς έχασε ζωοτροφές αξίας 500.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχη είναι και η απώλεια από την καταστροφή του εξοπλισμού (αρμεκτήρια, σιλό, χαρμανιέρες, γεννήτριες κ.ά.). Μέχρι τώρα, έχει λάβει ως αποζημίωση 4.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες. Κάποιοι, μάλιστα, έλαβαν την προκαταβολή τέλος Φεβρουαρίου! Χάρη στην πρωτοβουλία του και κάποιων ακόμη συναδέλφων του, συγκεντρώθηκαν ως δωρεές από επιχειρηματίες της Λάρισας, από τη Μητρόπολη και άλλους φορείς, τις πρώτες κρίσιμες ώρες πάνω από 1.600 τόνοι ζωοτροφές, αξίας 500.000 ευρώ, και στάθηκαν όρθιοι.
«Περάσαμε έναν δύσκολο χειμώνα. Αν δεν είχαμε τη στήριξη από φίλους και συγγενείς, δεν θα επιβιώναμε. Έχουν πει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα εισπράξουμε το 35% της ζημιάς και θα ακολουθήσει, μήνες μετά, η εκκαθάριση, που θα ανέρχεται σε 70%. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποζημιωθούμε 100%. Θα μπορούσαν τουλάχιστον την προκαταβολή του 35% να μας τη δώσουν μέσα στον χειμώνα, όταν τη χρειαζόμασταν. Κάποιοι τυχεροί εισέπραξαν και την αποζημίωση των 10.000 ευρώ. Άλλοι πάλι καθόλου. Να διευκρινίσω ότι, στην εκκαθάριση, θα συμψηφιστούν οι προκαταβολές που δόθηκαν, είτε 4.000 ευρώ είτε 10.000 ευρώ. Σήμερα, με δυσκολία προμηθευόμαστε τις ζωοτροφές, καθώς έχουν αυξηθεί, ενώ, ελλείψει ρευστότητας στην αγορά, κανείς δεν σε πιστώνει», δηλώνει στην «ΥΧ» ο κ. Παρλίτσης.
Ως προς την προμήθεια (αγορά) νέων ζώων «αυτά θα έρθουν από τη στιγμή που θα γίνει η παραγγελία, μετά από τέσσερις με πέντε μήνες και αφού προπληρώσεις. Την ίδια ώρα, οι υποχρεώσεις τρέχουν. Το ρεύμα έρχεται κάθε μήνα και πρέπει να πληρωθεί. Μόνο από τον ΕΝΦΙΑ έχουμε απαλλαγεί. Το θετικό είναι ότι υπήρξε σωστή αποζημίωση για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου», προσθέτει.
Ο ίδιος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προσέγγισε την πλημμυρισμένη μονάδα του για να την καθαρίσει με βάρκα, ενώ συνεχίζει να δίνει μάχη με τη γραφειοκρατία για να αποδείξει το τεράστιο μέγεθος της ζημιάς που υπέστη εκείνος και η οικογένειά του: Έχω τη μονάδα μου στο πεδίο βολής του Αμπελώνα. Τα νερά που έφερε ο Daniel ξεπέρασαν σε ύψος τα 6 μέτρα και έφυγαν μετά από 20 μέρες. Όπως ήταν φυσικό, στη μονάδα δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Κι όμως, συνεχώς μαζεύω χαρτιά για να αποζημιωθώ», δηλώνει απογοητευμένος.
Ο Αμπελωνίτης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, χαρακτηρίζει το Μέτρο 5.2 «μη λειτουργικό και άδικο» και εκφράζει την ευχή το ΥΠΑΑΤ να κατανοήσει εγκαίρως τις αστοχίες του Μέτρου και να προβεί σε διορθώσεις. «Το Μέτρο 5.2 σε επιδοτεί μόνο για την αντικατάσταση εξοπλισμού. Όταν το ξεκαθάρισαν, εγώ και πολλοί ακόμη συνάδελφοι είχαμε ήδη προχωρήσει στην αγορά (όχι αντικατάσταση) νέου εξοπλισμού. Το Μέτρο προβλέπει ακόμη δανειοδότηση από τράπεζα, αφού όμως καταθέσεις ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Πόσοι κτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν; Ακόμη ζητούν συμβόλαια ιδιοκτησίας της μονάδας. Γιατί δεν αρκούν οι οικοδομικές άδειες που έχουμε; Επιπλέον, ως ιδιοκτήτες στη μονάδα που καταστράφηκε είναι τέσσερα μέλη της οικογένειάς μου. Από το 5.2. θα επιδοτηθεί, όμως, μόνο ο ένας! Το τελευταίο διάστημα, άρχισε να κινείται κάπως η διαδικασία από την περιφέρεια, με την αξιολόγηση των φακέλων και να δίνονται κάποια χρήματα από την Κρατική Αρωγή».
Ιωάννα Καρρά: Μόνο… ζηλευτή δεν είναι η κατάσταση στη «Φάρμα Στάλος»
Η Ιωάννα Καρρά είναι μία νεαρή κτηνοτρόφος στη Ζηλευτή Τρικάλων, η κτηνοτροφική μονάδα της οποίας καταστράφηκε ολοσχερώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά, καταστράφηκε πλήρως η «Φάρμα Στάλος», την οποία διατηρεί μαζί με τον σύζυγό της, Θάνο Ζούζουλα.
Η Ιωάννα, μιλώντας στην «ΥΧ», υπολογίζει τη ζημιά στα 500.000 ευρώ, καθώς έχασε περίπου 700 ζώα, ενώ η μονάδα της πρέπει να επισκευαστεί από την αρχή. «Διασώθηκαν μόνο τα ντουβάρια. Η ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο είναι ανυπολόγιστη: 400 ευρώ κοστίζει η προβατίνα για να την αγοράσεις, 1.500 ευρώ το αρσενικό. Η ζημιά στον μηχανολογικό εξοπλισμό ξεπερνά τα 120.000 ευρώ», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Η Ιωάννα κάνει λόγο για πολλές αδικίες στη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. «Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μέχρι 140 ευρώ το ζώο, όταν εμείς, για να το αγοράσουμε, πρέπει να πληρώσουμε πολύ περισσότερα, χωρίς να υπολογίζεται η απώλεια εισοδήματος που είχαμε σε γάλα και κρέας. Δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν θα υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση ότι θα αποζημιωθούν και ζώα άνω των έξι ετών που χάθηκαν.
Προσωπικά, έχασα πάνω από 200 και ας έχω πληρώσει κανονικά τις εισφορές μου στον ΕΛΓΑ και ήταν άκρως παραγωγικά. Όσον αφορά τις ζωοτροφές που έχασα, δεν πρόκειται να αποζημιωθώ, καθώς αρκετές από αυτές ήταν ιδιοπαραγωγή σε περίπου 600 στρέμματα. Δηλαδή, καλλιεργούσαμε καλαμπόκι, σανό κ.ά. για να ταΐζουμε τα ζώα μας. Συνεπώς, δεν διαθέτω τα σχετικά τιμολόγια που απαιτούνται, αλλά είχα καλλιεργητικά έξοδα», σημειώνει.
Η κα Καρρά έχει λάβει ως ενίσχυση 4.000 ευρώ από την Κρατική Αρωγή και πριν από λίγες μέρες το 35% των ζημιών (βάση τιμολογίων) στον μηχανολογικό εξοπλισμό. Διευκρινίζει, δε, πως δεν αποζημιώνεται η παροχή υπηρεσιών που πλήρωσε σε συνεργεία για επισκευή σε τρακτέρ, φορτωτή και καρότσα.
Η ίδια προσθέτει πως «τα συνεργεία της περιφέρειας που ασχολούνται με τη διεκπεραίωση των αιτήσεων πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό για να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες». Το Μέτρο 5.2 δεν είναι αξιοποιήσιμο. Όλοι περιμένουμε τροποποιήσεις ή την επαναπροκήρυξή του. Κανείς συνάδελφος δεν έχει καταθέσει σχετικό φάκελο».
Σε όλα τα παραπάνω, το νεαρό ζευγάρι των κτηνοτρόφων είχε να αντιμετωπίσει και την αναλγησία του Δήμου Τρικκαίων, καθώς, όπως καταγγέλλει, ακόμη και σήμερα ο δήμος δεν έχει μεριμνήσει να δημιουργήσει μια υποτυπώδη, ασφαλή πρόσβαση στη μονάδα τους.
Η επόμενη μέρα
Ως προς την επόμενη μέρα, η κα Καρρά δηλώνει πως «για να σταθούμε στα πόδια μας φαίνεται ότι θα ματώσουμε. Για να ξαναγίνουμε παραγωγικοί, εισαγάγαμε από την Ολλανδία 120 γίδια, την ίδια φυλή που εκτρέφαμε και χάσαμε στις πλημμύρες. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δάνειο από τράπεζα υπό δυσμενέστερους όρους (8% επιτόκιο) και προκαταβολή από την ΕΒΟΛ, με την οποία συνεργαζόμαστε, για να μπορούμε να καταβάλουμε 65.000 ευρώ στην ολλανδική εταιρεία. Δεν έχει φροντίσει κανείς να έχουμε πρόσβαση σε άτοκα δάνεια, να δώσει αποζημιώσεις για τον πάγιο εξοπλισμό, τις χαμένες ζωοτροφές».
Για την αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις τους, οι ίδιοι ακόμη περιμένουν το σχετικό ΦΕΚ. «Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Όταν αποφασίσουν να μας δώσουν τα χρήματα για να παραγγείλουμε ζώα, θα πρέπει να γνωρίζουν πως αυτά θέλουν άλλους πέντε μήνες να εκτραφούν για να γεννήσουν (σ.σ. αν θα είναι σε ηλικία και σε κατάσταση να γεννήσουν), ώστε να μπορέσουμε να παραγάγουμε. Δηλαδή, στις αρχές του 2025. Να θυμίσω ότι καταστραφήκαμε τον Σεπτέμβριο του 2023!», καταλήγει η κα Καρρά.Η ζημιά στην κτηνοτροφική μονάδα του Ζήση Παρλίτση ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ βάσει τιμολογίων, καθώς έχασε ζωοτροφές αξίας 500.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχη είναι και η απώλεια από την καταστροφή του εξοπλισμού. Μέχρι τώρα, έχει λάβει ως αποζημίωση 4.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες.οι παραγωγοί κάνουν λόγο για πολλές αδικίες στη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων και τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος
Β. Τζιμούρτος: Μισό εκατ. η ζημιά, στα 42.000 ευρώ η αποζημίωση
Ο Βασίλης Τζιμούρτος καλλιεργεί σε διάφορα χωριά του Δήμου Κιλελέρ (Πλασιά, Καστρί, Μέλισσα) περίπου 650 στρέμματα βαμβακιού και 230 στρέμματα σιτηρών.
Η απώλεια εισοδήματος που κατέγραψε από το καταστροφικό πέρασμα του Daniel, καθώς δεν πρόλαβε να συγκομίσει το βαμβάκι, ανέρχεται σε 143.000 ευρώ, ενώ οι ζημιές που υπέστησαν τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός του (σ.σ. σύγχρονος, ως επί το πλείστον, αφού κάθε χρόνο επένδυε στη γη του) υπολογίζονται σε 340.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, η πλημμύρα του Σεπτεμβρίου παρέσυρε στο διάβα της τα δύο τρακτέρ που διέθετε, εκ των οποίων το ένα δεν επισκευάζεται (για έξι μήνες παρέμεναν κάτω από το νερό), ενώ καταστράφηκαν έξι καρούλια (ένα από αυτά σύγχρονο, αξίας 27.500 ευρώ, οκτώ ηλεκτρικοί πίνακες, τέσσερις inverter τελευταίας τεχνολογίας, οκτώ αντλίες, οκτώ πίνακες και όλο το ιδιόκτητο σύστημα άρδευσης, με τους σωλήνες να μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά, σε άλλα χωράφια!
Κάποια από τα χωράφια του παραμένουν ακόμη και σήμερα κάτω από το νερό, ενώ άλλα έχουν υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις και χρειάζονται πολλές και κοστοβόρες χωματουργικές εργασίες. Ο ίδιος και η εξαμελής οικογένειά του μέχρι σήμερα έχουν λάβει 30.000 ευρώ αποζημίωση από την Κρατική Αρωγή και 12.000 ευρώ συνολικά για την κάλυψη των πρώτων αναγκών.
Ο Βασίλης Τζιμούρτος δηλώνει ότι αναμένει με αγωνία τις οριστικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις, λόγω απώλειας εισοδήματος, και, φυσικά, την εκκαθάριση του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στη βαμβακοκαλλιέργεια. «Αν δεν είναι γενναίες οι αποζημιώσεις και γενικότερα η κρατική στήριξη, η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία θα συρρικνωθεί δραματικά και αυτό θα το καταλάβει σύντομα όλη η χώρα», καταλήγει.
Πηγή: ypaithros.gr – Γιώργος Ρούστας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις