ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Δικαστήρια Λάρισας: Ένοχος ο “εργατικός” ταμίας ασφαλιστικού ταμείου – Εξέδιδε πλαστά εντάλματα – Υπεξαίρεσε 474.000 ευρώ
Ποινή κάθειρξης 7 ετών επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε έναν 66χρονο πρώην ταμία ασφαλιστικού ταμείου του Βόλου, που κρίθηκε ένοχος για πλαστογραφία επιδομάτων ασφαλισμένων και εκατοντάδων… ιατρικών γνωματεύσεων συνταξιοδοτηθέντα γιατρού, όπως και για υπεξαίρεση, αφού μετά από τον έλεγχο των εκατοντάδων πλαστογραφημένων ενταλμάτων προέκυψε – σύμφωνα με το κατηγορητήριο -ζημία για το υπό συγχώνευση ασφαλιστικό ταμείο που ξεπερνά τις 474.000 ευρώ.
Ο 66χρονος κατηγορούμενος (σ.σ. εργατικός και φιλότιμος έναντι των μονίμως «κουρασμένων» συναδέλφων του, όπως ο ίδιος περιέγραψε τον εαυτό του ως υπάλληλο) κατά την απολογία του χθες, μετά και την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων, βρέθηκε να υπηρετεί ως υπάλληλος του περιφερειακού υποκαταστήματος μισθωτών Μαγνησίας του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και νυν ΕΦΚΑ, επιφορτισμένος με τη διαχείριση ενός ειδικού λογαριασμού υπαλλήλων ταμείου στο οποίο υπηρετούσε για δεκαετίες μέχρι τη συγχώνευση.
Απολογία κατά την οποία ο 66χρονος περιέγραψε τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης ως μια ζοφερή κατάσταση, ενώ με απαξιωτικό τρόπο μετέφερε στιγμιότυπα της καθημερινότητας του ασφαλιστικού φορέα στη Μαγνησία, ως προς τη λήψη και την εκτέλεση αποφάσεων και πράξεων την περίοδο της έλλειψης μηχανοργάνωσης, το μεταβατικό εκείνο στάδιο της απορρόφησης του ταμείου που υπηρετούσε στο ΙΚΑ όπου εντάχθηκε μετά τη συγχώνευση, εκεί που άλλες ημέρες εργαζόταν ως ταμίας και, άλλες ακόμη και ως οδηγός,
Από το 2009 έως και τις 12 Ιουνίου 2019, όπως σημειώνεται στο κατ τηγορητήριο, ο 66χρονος «με περισσότερες πράξεις που αποτελούν εξακολούθηση του ίδιου αδικήματος, νόθευσε σταδιακά έγγραφα» του ασφαλιστικού φορέα και «διευκολύνοντας το έργο του καθώς ήταν ταυτόχρονα ταμίας και ελεγκτής» του ασφαλιστικού φορέα – όπως τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας – με αποτέλεσμα έπειτα από έλεγχο των Επιθεωρητών της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υπηρεσιών Ασφάλισης το καλοκαίρι του 2019 να προκύψει υπεξαίρεση ποσού που ξεπερνά τις 474.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, υπό την ιδιότητα του ταμία «εξέδωσε εντάλματα πληρωμής που αφορούν σε επιδόματα- παροχές σε χρήμα του κλάδου υγείας» προς ασφαλισμένους του συγχωνευμένου ταμείου. Με μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως επισημάνθηκε και από την εισαγγελέα, μια ασφαλισμένη έλαβε επίδομα λοχείας δυο φορές… το ίδιο έτος.
«Στο περιεχόμενο των ενταλμάτων πληρωμής τα οποία, σημειωτέον, εξέδωσε κατά μη σύννομο τρόπο χωρίς να υφίσταται νόμιμη χρηματική αξίωση των φερόμενων ως δικαιούχων ασφαλισμένων έναντι του ΝΠΔΔ, έθεσε, ο ίδιος, σε ελεύθερη απομίμηση την υπογραφή εκάστου εξ αυτών, στη θέση του δικαιούχου των αντίστοιχων χρηματικών ποσών, χωρίς αυτοί να τελούν σε γνώση, του γεγονότος αυτ του ή να έχουν συναινέσει».
Στο κατηγορητήριο γίνεται αναλυτική αναφορά στο πόρισμα της ΕΔΕ που ακολούθησε μετά τον τυχαίο έλεγχο των Επιθεωρητών και στον τρόπο που ο κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων «αφαίρεσε παραστατικά – δικαιολογητικά από εντάλματα πληρωμής, που αφορούσαν νομίμως χορηγηθείσες παροχές, τα επισύναψε σε μη νόμιμα εντάλματα, που αφορούσαν σε ήδη καταβεβλημένες παροχές».
ΕΞΕΔΩΣΕ …354 ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Ο κατηγορούμενος «προέβη ο ίδιος αυθαίρετα στην κατάσταση 354 εξ υπαρχής πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων χορήγησης άδειας ικανότητας ασφαλισμένου εντολών υγειονομικής περίθαλψης, σε έντυπα του πρώην ταμείου με φερόμενο συντάκτη ιατρό», που αναφέρεται ονομαστικά «επί των οποίων έθεσε, σε ελεύθερη απομίμηση, την υπογραφή του καθώς και τη σφραγίδα του (η οποία είχε περιέλθει στην κατοχή του)».
Να σημειωθεί – υπογραμμίζεται στο κατηγορητήριο ότι, ο εν λόγω ιατρός, «ήδη από τις 1-8-2008 είχε μεταφερθεί από το πρώην ταμείο» «στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ως μόνιμος ιατρός παθολόγος, δίχως αρμοδιότητα για την έκδοση των εν λόγω γνωματεύσεων, ενώ υπηρέτησε στην Ν.Μ.Υ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου έως και την 11-11-2011 ημερομηνία αποχώρησης του από την υπηρεσία με αυτοδίκαιη λύση της υπαλληλικής του σχέσης, λόγω συνταξιοδότησης».
ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ
Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν χθες στελέχη και υπάλληλοι του ασφαλιστικού φορέα, ενώ ο 66χρονος κατά την απολογία του, δηλώνοντας την «απογοήτευσή» του για τα όσα νωρίτερα κατέθεσαν ορισμένοι εκ των μαρτύρων, τόνισε πως λόγω της δικαστικής εμπλοκής που προσέλαβε η υπόθεση εδώ και χρόνια δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.
Περιέγραψε ως ζοφερή την κατάσταση στη δημόσια διοίκηση, κάνοντας εκτενή αναφορά στον Τόπο λήψης αποφάσεων ανωτέρων του και στον τρόπο με τον οποίο κλήθηκε να τις εφαρμόσει στη συνέχεια, με αφορμή και το «μεταβατικό στάδιο» που προέκυψε από τη συγχώνευση του ασφαλιστικού φορέα που υπηρετούσε, στο ΙΚΑ αρχικά και στον ενοποιημένο ΕΦΚΑ στη συνέχεια.
Για να αρνηθεί τις κατηγορίες της πλαστογραφίας των ενταλμάτων με τα επιδόματα ασθενείας κλπ, την πλαστογράφηση υπογραφών ασφαλισμένων, όπως και των βεβαιώσεων του γιατρού που είχε συνταξιοδοτηθεί προ ετών.
Τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου κατέρριψε η εισαγγελέας της έδρας η οποία πρότεινε την ενοχή του 66χρονου. Κάνοντας νωρίτερα αναλυτική αναφορά στις πλαστογραφίες ενταλμάτων, στη μεταφορά δικαιολογητικών από τον έναν φάκελο ασφαλισμένου σε άλλο και στις εκατοντάδες πλαστές γνωστές γνωματεύσεις και αποφάσεις. Το έργο του διευκολύνθηκε καθώς ήταν ελεγκτής του ασφαλιστικού φορέα και ταυτόχρονα ταμίας» με αποτέλεσμα το Ταμείο να ζημιωθεί κατά 474.000 ευρώ.
Οι ισχυρισμοί του 66χρονου πρώην ταμία δεν έπεισαν κατά πώς φαίνεται το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, δικαστήριο το οποίο μετά και τις αγορεύσεις των συνηγόρων, τον έκρινε ένοχο για πλαστογραφία με χρήση στρεφόμενη άμεσα κατά ΝΠΔΔ, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και, υπεξαίρεση στρεφόμενη άμεσα κατά ΝΠΔΔ αντικειμένου αξίας άνω των 120.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση. Αναγνωρίζοντας ελαφρυντικό, του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών, ενώ με την αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης ο 66χρονος παραμένει ελεύθερος.
Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία (Β. Κακάρας)
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις