ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Στον “αυτόματο πιλότο” και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ»

Σε νέα ερώτηση μαζί με συναδέλφους της από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σ. Ζαχαράκη,προχώρησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη,σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργεί σε αποδεδειγμένα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η καθυστέρηση των πληρωμών των δομών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ, για τα άτομα άνω των 22 ετών.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης:

«Σε συνέχεια της ερώτησης που καταθέσαμε σχετικά με το ίδιο θέμα και για την οποία δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση, αλλά και της αναφοράς που καταθέσαμε με συνημμένη την επιστολή του Σωματείου Ιδιοκτητών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ, επανερχόμαστε επισημαίνοντας το σύνθετο πρόβλημα που δημιουργείται με την καθυστέρηση των πληρωμών στις δομές από το Σεπτέμβριο του 2023 (!) για τους ΑμεΑ άνω των 22 ετών.

Το ζήτημα μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί ουσιαστικά και οι δομές οι οποίες αναγκαστικά αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους κινδυνεύουν με κατάρρευση. Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν προσφύγει αρμοδίως για μη καταβολή δεδουλευμένων, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος εργοδοτών του κλάδου, οι προμηθευτές έχουν κόψει τις πιστώσεις και εγείρουν αστικές απαιτήσεις και οι περισσότερες δομές αδυνατούν να κινήσουν τα ειδικά λεωφορεία μεταφοράς ΑμεΑ. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι δομές να επιφυλάσσονται για το εάν θα φιλοξενήσουν άτομα άνω των 22 ετών, για τη σχολική χρονιά 2024-2025.

Με βάση τα παραπάνω, ωστόσο, γίνεται φανερό πωςη καθυστέρηση στις πληρωμές έχει δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο που απειλεί την ίδια την ύπαρξη των δομών και την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών στα ΑμεΑ.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

-τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ είναι η μόνη διέξοδος για αυτούς τους Ανθρώπους, καθώς συμβάλλουν στην αξιοπρεπή ποιότητα ζωής τους και την κοινωνικοποίησή τους,

-ο αποκλεισμός αυτός θα πλήξει ιδιαίτερα οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα,

-οι ζωές των ΑμεΑ και των οικογενειών τους δεν πρέπει να εξαρτώνται από vouchers προγραμμάτων,

Αλλά και επειδή, παρά του επείγοντος του θέματος δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει  καμία κυβερνητική μέριμνα, αποδεικνύοντας πως για τη ΝΔ η ‘’ευαισθησία’’ …πηγαίνει περίπατο, όταν οι υπουργοί της ΝΔ κατά τα φαινόμενα… ‘’κυνηγούν την ψήφο’’, για τις Ευρωεκλογές, παραμελώντας κρίσιμα καθήκοντα του χαρτοφυλακίου τους», η Ευαγγελία Λιακούλη μαζί με τους συναδέλφους της ρωτούν την αρμόδια υπουργό κα Ζαχαράκη, αν:

«Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του θέματος των πληρωμών των ΚΔΑΠ ΑμεΑ για άτομα άνω των 22 ετών, ώστε να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία τους και οι δικαιούχοι να μην βρεθούν σε απομόνωση και κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά και πως θα διασφαλίσει πως δεν θα δημιουργηθούνπαρόμοιες καθυστερήσεις και στο μέλλον;».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες