ΛΑΡΙΣΑ
Αυτός είναι ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στην οδό Σαρίμβεη στη Λάρισα – Ποια η σύνδεσή του με την πόλη (φωτο)
Πριν από μερικά χρόνια είχαμε αναφερθεί στον εκ Μυτιλήνης καταγόμενο διπλωματούχο μηχανολόγο Κωνσταντίνο Σαρίμβεη [1], ο οποίος εγκαταστάθηκε και δραστηριοποιήθηκε στη Λάρισα από το 1892 έως το 1906, χρονιά που απεβίωσε. Η ιστορία της πόλεως Λαρίσης είναι, επίσης, συνδεδεμένη και έναν άλλο συνονόματό του (που δεν έχει καμία απολύτως συγγενική σχέση με τον προαναφερθέντα), τον αξιωματικό των Τεθωρακισμένων Κωνσταντίνο Σαρίμβεη, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε μία οδό στον συνοικισμό Νεράιδα και είναι παράλληλος με την οδό Νάξου. [2]
Ο Κωνσταντίνος Σαρίμβεης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906 [3] και ήταν ένα από τα παιδιά του φιλόλογου καθηγητή Ιωάννη Σαρίμβεη. Δεν πρόλαβε να περατώσει τα εγκύκλια μαθήματα στη γενέτειρά του, αφού το 1922 διαδραματίστηκαν τα φοβερά γεγονότα της Μικρασιατικής εκστρατείας. Οι γονείς του και τα αδέλφια του αναγκάστηκαν να αναχωρήσουν εσπευσμένα από τη Σμύρνη και ως πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη συνοικία Νεράιδα της Λάρισας. Ο πατέρας του διορίστηκε καθηγητής σε διάφορα σχολεία της πόλης, ενώ ο ίδιος τελείωσε τα μαθήματα του Γυμνασίου στη Θεσσαλική πρωτεύουσα.
Το 1923 κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Αθήνα), απ’ όπου αποφοίτησε το 1927 με τον βαθμό του ανθυπίλαρχου. Υπηρέτησε το σώμα σε διάφορες υπηρεσίες και το 1933 μετατέθηκε στην Κέρκυρα ως καθηγητής στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών. Ο Κωνσταντίνος Σαρίμβεης ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες αξιωματικούς που εκπαιδεύτηκαν στα άρματα μάχης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ο Ελληνικός Στρατός σύστησε το Τάγμα Αρμάτων Μάχης με έδρα την Αθήνα. «Αρχικά η δύ- ναμη του περιλάμβανε δύο άρματα Vickers-Armstrong των 6 τόνων και δύο αυτοκίνητα αναγνωρίσεως Carden-Loyd, τα οποία αγοράστηκαν το 1931. Είχαν, επίσης, παραγγελθεί άλλα 14 άρματα των 6-7 τόνων, πλήρη με τον οπλισμό τους, πυρομαχικά, ανταλλακτικά και επικοινωνίες. Τα άρματα παραγγέλθηκαν στην Αγγλία και στη Γαλλία, αλλά οι παραγγελίες δεσμεύτηκαν το 1938 εν όψει του επερχόμενου πολέμου, διότι οι μελλοντικοί αντίπαλοι κρατούσαν το υλικό που κατασκεύαζαν για τις ανάγκες τους (…). Τη 12η Φεβρουαρίου 1941 ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε (επίσημα) τον πρώτο επιχειρησιακό Σχηματισμό Τεθωρακισμένων. Επρόκειτο για τη ΧΙΧ Μηχανοκίνητη Μεραρχία, η οποία συγκεντρώθηκαν και συγκροτήθηκε στην περιοχή της Λάρισας. Η Μεραρχία διέθετε 27 ελαφρά βρετανικά και ιταλικά (λάφυρα πολέμου) άρματα και 77 οχήματα μεταφοράς πεζικού κατανεμημένα σε τρία Μηχανοκίνητα Συντάγματα (191, 192, 193) και αντίστοιχα μηχανοκίνητα μέσα.
Από τον Ιανουάριο του 1941 ο Κωνσταντίνος Σαρίμβεης είχε μετατεθεί με τον βαθμό του ίλαρχου (λοχαγού), από το βορειοηπειρωτικό μέτωπο στο αντίστοιχο του Μακεδονικού, ως διοικητής του 11ου Τάγματος Αρμάτων, του 192ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος της ΧΙΧ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας [5]. Από τις 29 Μαρτίου 1941 η Μεραρχία υπό τη διοίκηση του υποστρατήγου Νικολάου Λιούμπα είχε λάβει θέσεις στην περιοχή του Κιλκίς-Λαχανά, περιμένοντας την τότε επικείμενη γερμανική επίθεση. Το τάγμα του Κωνσταντίνου Σαρίμβεη είχε λάβει αμυντικές θέσεις στην περιοχή του χωριού Θεοδώρειου (στα όρια των νομών Κιλκίς και Σερρών). Κατά την πρώτη ημέρα της γερμανικής εισβολής (6 Απριλίου 1941), όλη η ΧΙΧ Μηχανοκίνητη Μεραρχία βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανίσχυρη 2η Γερμανική Μεραρχία Πάντσερ υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Rudolf Veiel, η οποία είχε υπο- στήριξη από αεροπλάνα καθέτου εφορμήσεως (JunkersJu 87 ή Stuka).
Ο Κωνσταντίνος Σαρίμβεης, αδιαφορώντας για τα εχθρικά πυρά, εμψύχωνε όρθιος τους άνδρες του να κρατήσουν τις θέσεις τους. Μία ριπή, όμως, πολυβόλου από αεροπλάνο τον άφησε άπνου. Ήταν ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός των Τεθωρακισμένων που έπεσε για την πατρίδα. Λί- γα χρόνια αργότερα τα οστά του μεταφέρθηκαν και εναποτέθηκαν σε έναν μεγάλο μαρμάρινο τάφο που κατασκεύασε η οικογένειά του, στο τότε νεοσύστατο Στρατιωτικό Νεκροταφείο της Λάρισας (15 Φεβρουαρίου 1946). Παράλληλα, του απονεμήθηκε και ο βαθμός του επίλαρχου (ταγματάρχη). Έκτοτε και για τα επόμενα χρόνια στην επέτειο του θανάτου του (6 Απριλίου) τα αδέλφια του κατέθεταν μεγάλα χρηματικά ποσά στη μνήμη του, υπέρ του Δημοτικού Νοσοκομείου Λαρίσης [6]
Ο Κωνσταντίνος Σαρίμβεης ήταν πρώτος εξάδελ φος της μητέρας του αποβιώσαντα στη Θεσσαλονίκη (20 Δεκεμβρίου 2016), Κωνσταντίνου-Νικηφόρου Κωστούλα (συνταγματάρχη ΤΘ ε.α.). Η οικογένειά του φυλάσσει ως πολύτιμο θησαυρό το μαστίγιο του Κ. Σαρίμβεη με χαραγμένα πάνω σε ασήμι τα αρχικά του ονόματός του: Κ.Σ.).
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
[1]. Αλέξανδρος Χ. Γρηγορίου, «Κωνσταντίνος Κ. Σαρίμβεης (1865-1906)», Ελευθερία (Λάρισα), 29 Ιανουαρίου 2017.
[2]. Γεώργιος Ζιαζιάς, Τοπωνυμική εγκυκλοπαίδεια οδών και πλατειών της Λάρισας. Λάρισα 1995, σεn. 364.
[3]. Διίστανται οι γνώμες για το έτος γέννησής του. Ο Κωνσταντίνος-Νικηφόρος Κωστούλας αναφέρει ως έτος γέννησης το 1904, ο Ζιαζιάς το 1905, ενώ στον τάφο του στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο της Λάρισας αναγράφεται το έτος 1906.
[4]. Γενικό Επιτελείο Στρατού (επίσημη ιστοσελίδα: army.gr). Μεσοπόλεμος και εποποιία του 40. [5]. Κωνσταντίνος-Νικηφόρος Κωστούλας, «Επί- λαρχος Κωνσταντίνος Σαρίμβεης», Ιππικό & Τεθωρακισμένα (Αθήνα), τεύχος 75 (Απρίλιος-Ιούνιος 2012), σελ. 22.
[6]. Θεσσαλικά Νέα (Λάρισα), φ. 105 (6 Απριλίου 1947).
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία Λάρισας – ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ Από τον Αλέξανδρο Χ. Γρηγορίου
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις