ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Αν δεν αγαπήσουμε έμπρακτα τη Μάνα – Γη, θα συνεχίσει να μας εκδικείται…»

Με μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνει τα εξής:

«Δυστυχώς, το είδος μας διαθέτει μόνο μία Γη, πάνω στην οποία ασκεί το σύνολο των δραστηριοτήτων του.

Και η 5η Ιουνίου είναι κάθε χρόνο εκείνη η ημέρα που εμφατικά μας το υπενθυμίζει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αυτή η ημέρα που μας θυμίζει ότι, βάσει στοιχείων, περάσαμε πλέον την ‘’κόκκινη γραμμή’’ (αρνητικής) επίδρασης στον πλανήτη μας, που ακόμη και αν σταματούσαμε ως δια μαγείας κάθε δραστηριότητά μας, αυτός δεν θα επανέρχονταν στην πρότερη κατάστασή του.

Είναι η ημέρα που μας καλεί, επιπλέον, να συλλογιστούμε πως Φύση και Άνθρωπος πρέπει να βρούμε επιτέλους μια χρυσή τομή, μια ισορροπία, αν θέλουμε αμφότεροι να υπάρξει κάποιο μέλλον.

Προς το παρόν, ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS.

Σήμα κινδύνου από πλευράς του, είναι και η Κλιματική Αλλαγή που γοργά μετουσιώθηκε σε Κλιματική Κρίση και Κατάρρευση, τις συνέπειες της οποίας δυστυχώς κληθήκαμε όλοι και όλες οι Θεσσαλοί να αντιμετωπίσουμε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Ο Τόπος μας, η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη υφήλιος βρίσκονται στη δίνη της Κλιματικής Κατάρρευσης.

Βιβλικές πλημμύρες, όπως αυτές των Daniel & Elias που άλλαξαν τον γεωγραφικό χάρτη της Θεσσαλίας, παρατεταμένοι καύσωνες, έντονες ξηρασίες, ισχυρές πυρκαγιές, έξαρση πανδημιών και χιλιάδες τόνοι πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς, δείχνουν ότι η ανάληψη δράσης είναι, πλέον, απαραίτητη, και ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας.

Πλέον, επειδή έχουμε φτάσει στο ‘’και δέκα των καθυστερήσεων’’, πρέπει να αλλάξουμε παράδειγμα δράσης.

Πρέπει να προχωρήσουμε σε καίριες μεταρρυθμιστικές αλλαγές, κυρίως μέσω πολιτικών αποφάσεων αλλά και συνειδητών, δικών μας προσωπικών επιλογών, προς έναν πιο “πράσινο” τρόπο ζωής.

Προς το παρόν, δυστυχώς, οι όποιες πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται σε σχέση με τις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ή στερούνται φιλοδοξίας, ή έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση ή είναι ανεπαρκείς.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που μίλησε πριν από όλους για “πράσινη ανάπτυξη”, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα μειδιούσε προκλητικά, απαξιώνοντας τις προτάσεις μας και κάνοντας ατυχέστατα λογοπαίγνια με “πράσινα άλογα”…

Εν συνεχεία και στις ημέρες μας, “καταϊδρωμένη” η κυβέρνηση της ΝΔ, παρότι ψήφισε έναν Εθνικό Κλιματικό Νόμο, παρότι ψήφισε σωρεία δήθεν περιβαλλοντικών Νομοσχεδίων και παρότι ίδρυσε υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επιμένει περισσότερο στην επικοινωνιακή “διαχείριση των τίτλων” τους, προκρίνοντας από την “πίσω πόρτα” κάθε τι που ευνοεί την “ενεργειακή ολιγαρχία” των μεγάλων ομίλων, παρά ενδιαφέρεται να προσδώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στις πολιτικές τους.

Καταρχάς, δεν παραδέχεται –αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής- ότι αν η πράσινη μετάβαση δεν γίνει κτήμα του κάθε πολίτη, αν δεν είναι δίκαιη και δημοκρατική, βασισμένη στις αρχές της Ενεργειακής Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, με την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών και κυρίως των νεότερων γενεών, θα είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Επιπλέον, ακόμη και σε αυτή την προεκλογική περίοδο με τις, εξαιρετικά κρίσιμες για τις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ε.Ε., ευρωεκλογές να είναι σε εξέλιξη, η ΝΔ επιλέγει και προτείνει υποψηφίους που περισσότερο έχουν τον ρόλο του “μαγνήτη σταυρών”, παρά διακρίνονται για τις γνώσεις τους και την αποτελεσματικότητά τους, σε σχέση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Οι πολίτες σε πολύ λίγες ημέρες έχουν τη δυνατότητα να βάλουν τέλος σε όλα αυτά και να αξιοποιήσουν τις ψήφους τους, προκειμένου να αλλάξει ΚΑΙ το περιβαλλοντικό παράδειγμα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ένωση.

Είναι ή Τώρα ή Ποτέ.

Έχουμε μόνο Μία Θεσσαλία, Μία Ελλάδα, Μία Ευρωπαϊκή Ένωση και Μία Γη, με λίγα λόγια έχουμε μόνο ένα Σπίτι, και είναι χρέος μας να τα φροντίσουμε και να τα προστατέψουμε.

Γιατί αν δεν τα αγαπήσουμε έμπρακτα, θα συνεχίσουν να μας εκδικούνται…»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες