ΚΟΣΜΟΣ

Στο Μόναχο η τρίτη δίκη για τους επίδοξους πραξικοπηματίες «Πολίτες του Ράιχ»

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ξεκίνησε σήμερα στο Μόναχο η τρίτη δίκη για τους επίδοξους πραξικοπηματίες «Πολίτες του Ράιχ» της ομάδας του «πρίγκηπα Ρόις». Οι οκτώ κατηγορούμενοι ακροδεξιοί «Ράιχσμπίργκερ» δικάζονται με τις κατηγορίες της συνωμοσίας για βίαιη ανατροπής του πολιτεύματος, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προετοιμασία εσχάτης προδοσίας.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ένας γενικός γιατρός, ένας διάσημος σεφ και ένας αστρολόγος, συγκροτούσαν το ηγετικό συμβούλιο της συνωμοσίας, το οποίο θα αναλάμβανε υπουργικές θέσεις στην περίπτωση που επετύγχανε το σχέδιο της ομάδας να εισβάλει στο κτίριο του κοινοβουλίου και να ανατρέψει την κυβέρνηση και να απαγάγει τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Η δίκη στο Μόναχο για τη λεγόμενη «εσωτερική πτέρυγα» της οργάνωσης διεξάγεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Αναμένεται να διαρκέσει κατ΄αρχήν μέχρι τον Ιανουάριο, όπως και οι άλλες δύο δίκες που έχουν ξεκινήσει ήδη στη Στουτγάρδη για τη «στρατιωτική πτέρυγα» και στη Φρανκφούρτη για το ηγετικό κλιμάκιο υπό τον «Πρίγκηπα Ρόις». Δεν αποκλείεται πάντως εκδίκαση της υπόθεσης σε τρεις διαφορετικές πόλεις να διαρκέσουν πολύ περισσότερο.

Διεξήχθη σε δικαστήριο υψίστης ασφαλείας στο Μόναχο, η δίκη της λεγόμενης εσωτερικής πτέρυγας έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει, όπως και δύο άλλες στη Στουτγάρδη (η λεγόμενη στρατιωτική πτέρυγα) και στη Φρανκφούρτη αμ Μάιν (υποτίθεται ότι είναι οι βασικοί συνωμότες). μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά θα μπορούσε, είπαν οι εισαγγελείς, να χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης στις υποθέσεις αρνούνται ότι οι κατηγορούμενοι είναι τρομοκράτες και υποστηρίζουν ότι είναι συνομωσιολόγοι, με κοινό παρονομαστή την αντίθεσής τους στους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας κορoνοϊού. Οι δικηγόροι του πρίγκιπα Ρόις υποστηρίζουν ότι αρνείται ότι είναι βίαιος ή ότι είχε σχέδια να σκοτώσει ανθρώπους.

Η δίκη του Μονάχου λαμβάνει χώρα εν μέσω τεράστιων μέτρων ασφαλείας καθώς η Γερμανία αγωνίζεται με φόβους για την άνοδο της ακροδεξιάς μετά την πρόσφατη επιτυχία της στις ευρωπαϊκές εκλογές, και στον απόηχο μιας καταιγίδας συλλήψεων ατόμων που κατηγορούνται σε διαφορετικά περιστατικά για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας και της Κίνας.

Στο επίκεντρο της υποτιθέμενης πλοκής βρίσκεται ο Heinrich XIII πρίγκιπας Ρόις, ένας ψευδοαριστοκράτης και κτηματομεσίτης τον οποίο η ομάδα σκόπευε να ορίσει ως προσωρινό αρχηγό της. Δικάζεται στη Φρανκφούρτη μαζί με άλλους που θεωρούνται μεταξύ των αρχηγών.

Η φερόμενη πλοκή αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο κοινό μέσω μιας σειράς αντιτρομοκρατικών επιδρομών σε 11 γερμανικά κρατίδια καθώς και στο εξωτερικό τον Δεκέμβριο του 2022 μετά από μυστική έρευνα της αστυνομίας.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις