Ανδρέας Γιουρμετάκης

Η προβατίνα τρώγεται καλύτερα σιτεμένη….

Γράφει ο Ανδρέας Γιουρμετάκης 

ΗΤΑΝ Νοέμβριος του 2022, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2023, όταν η παρουσίαση στη Λάρισα, του βιβλίου του δημοσιογράφου, διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη με τίτλο «Οι  απόρρητοι, φάκελοι Καραμανλή» χρησιμοποιήθηκε για να «κοντύνει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη…Την περίοδο εκείνη, ο πρωθυπουργός δεν περνούσε τις καλύτερες ημέρες της πρωθυπουργίας του, καθώς πλήρωνε το τίμημα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές του λεγόμενου επιτελικού κράτους…Στην κατάμεστη από νεοδημοκράτες αίθουσα του ξενοδοχείου Imperial, ο συγγραφέας του βιβλίου στην ομιλία του «κεντούσε», χρεώνοντας στον πρωθυπουργό όσα του καταμαρτυρούσε η αντιπολίτευση και «στολίζοντας τον» με βαρύτατους χαρακτηρισμούς τους οποίους ο επίσημος προσκεκλημένος Κώστας Καραμανλής, από την πρώτη σειρά των καθισμάτων, ενέκρινε με τη σιωπή του, όταν δεν τους επιδοκίμαζε με τη γλώσσα του σώματος του….

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ  από το ρεπορτάζ εκείνης της ημέρας:

«Ο Καραμανλής, είπε στον επίλογο της ομιλίας του, αλλά και της εκδήλωσης, ο Μανώλης Κοττάκης, υπήρξε άξιος εκπρόσωπος της «Σχολής Καραμανλή». Υπήρξε έντιμος. Δεν παρακολουθούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά τον παρακολουθούσαν! «Και όπως μου είπε ο ίδιος ο πρόεδρος…» (εδώ ο Κοττάκης κάνει ότι διστάζει να αποκαλύψει την εκμυστήρευση του πρώην πρωθυπουργού και τον ρωτάει δημοσίως αν του επιτρέπει να κάνει χρήση του ιδιωτικού τους διαλόγου… Ο Κώστας Καραμανλής από την πρώτη σειρά του ακροατηρίου συγκατανεύει με ένα χαμόγελο υποτίθεται αμηχανίας και ο ομιλητής προβαίνει στην αποκάλυψη): «…Τουλάχιστον εμένα», λέει ότι του είπε ο Καραμανλής, «με παρακολουθούσαν σοβαρές υπηρεσίες»!  Το κοινό χειροκροτεί…Ο Καραμανλής απολαμβάνει…Τέλος της παράστασης…

ΑΤΥΧΩΣ, για όσους έστησαν εκείνη την παράσταση, δεν ευοδώθηκαν οι στόχοι τους…Ο «παρακολουθητής»  πρωθυπουργός ένα εξάμηνο μετά, κέρδισε τις εκλογές με 40% και ο «παρακολουθούμενος» από τις …σοβαρές υπηρεσίες πρώην πρωθυπουργός παραιτήθηκε κι από βουλευτής και βγήκε στη σύνταξη, ώστε ν’  απολαμβάνει πλέον στις ταβέρνες των ορεινών και μη περιοχών της χώρας τις προβατίνες, χωρίς να τον τρώει το άγχος της κοινοβουλευτικής παρουσίας και της παροχής των πολύτιμων υπηρεσιών του στο κόμμα…Έκτοτε, περιέπεσε σε αδράνεια. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που δεν ενέδωσε καν στον πειρασμό μίας δήλωσης, με την οποία να προτρέπει τους νεοδημοκράτες να μην απέχουν από τις πρόσφατες ευρωεκλογές που είχαν τη γνωστή «τιμωρητική» κατάληξη για το Μητσοτάκη…Αντ’ αυτού πάντως την μάχη του «Καραμανλισμού» φρόντισαν να  την δίνουν για λογαριασμό άλλων, οι στενοί του άλλοτε συνεργάτες Βαγγέλης Αντώναρος και Άρης Σπηλιωτόπουλος…

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ χθες, ανακοινώθηκε μία ακόμη παρουσίαση του ιδίου βιβλίου του Κοττάκη, ΔΥΟ ολόκληρα ΧΡΟΝΙΑ μετά!…Στην οποία παρουσίαση, για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την εκδήλωση της Λάρισας, ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει!…Και επειδή, μόνος του ίσως να μην μπορέσει να εκπέμψει καθαρά το μήνυμα της παραδοσιακής Δεξιάς που τρελαίνεται γιατί βλέπει το κόμμα να  αποϊδελογικοποιείται και τον Μητσοτάκη να μακροημερεύει (ελλείψει και ικανού αντιπάλου στην αντιπολίτευση), κλήθηκε να τον βοηθήσει και ο Αντώνης Σαμαράς!

ΕΙΝΑΙ προφανές, ότι με το που «γονάτισε» ο Μητσοτάκης στις εκλογές, όσοι δεν τον «γουστάρουν» σπεύδουν να επωφεληθούν….Όχι προς ίδιον όφελος (αν και έχουμε μπροστά μας, σε λίγους μήνες, την προεδρική εκλογή, οπότε τίποτα δεν αποκλείεται…),  αλλά προκειμένου να ετοιμάσουν τη διάδοχη κατάσταση…Το εκλογικό αποτέλεσμα άλλωστε, το διαμόρφωσε η αποχή και η μετακίνηση προς τα δεξιά ενός τμήματος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας κι αυτό ήταν αρκετό για να κινητοποιηθούν οι αρνητές της «κεντρώας στροφής» του κόμματος (παρότι σ’ αυτή οφείλει τα απανωτά 40%) και οι αντιπαθούντες τον  Μητσοτάκη…

Η ΠΤΩΣΗ της Ν.Δ. από το 40% του περασμένου καλοκαιριού στο 28% στις πρόσφατες ευρωεκλογές, δείχνει ότι η καθοδική πορεία του κόμματος ξεκίνησε και ίσως είναι μη αναστρέψιμη. Θα μπορούσε – καθώς ήταν προδιαγεγραμμένο από τις δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα –  να κινητοποιήσει έγκαιρα όσους την απεύχονταν και με προεκλογικές τους ομιλίες να ενισχύσουν το  ποσοστό της «συσπείρωσης» των ψηφοφόρων του  κόμματος. Απείχαν επιδεικτικά. Ίσως να την επιδίωκαν αυτή την ήττα με πρόθεση να την χρεώσουν στον Μητσοτάκη και μόνο…Και τώρα που καταγράφηκε το αρνητικό αποτέλεσμα, βγαίνουν στο προσκήνιο «για να σηκώσουν το δάχτυλο»….

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ των δεξιών εφημερίδων με το που ανακοινώθηκε η κοινή εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά είναι ενδεικτικοί του τι περιμένουν κάποιοι να συμβεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου στο (τυχαία;) Πολεμικό Μουσείο! «Κακά μαντάτα για τον Κυριάκο: η κοινή παρουσία των πρώην πρωθυπουργών  Καραμανλή – Σαμαρά σε παρουσίαση βιβλίου, στέλνει μήνυμα στον Μητσοτάκη», έγραψε χθες η εφημερίδα «Δημοκρατία». Ένας αρχιμανδρίτης μάλιστα, σε μια άλλη εφημερίδα (Ελεύθερη Ώρα) αποκαλύπτει: «Φρικτή προφητεία για τον Μητσοτάκη η κοινή εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά». Το δεξιό φολκλόρ σε όλο του το μεγαλείο!

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ τι από όλα αυτά θα συμβεί την Δευτέρα 1η Ιουλίου. Μπορεί να μην συμβεί και τίποτα. Ωστόσο, παρουσιάζει ενδιαφέρον η κινητικότητα που παρατηρείται  στον μεγαλύτερο πολιτικό οργανισμό της χώρας. Αν μη τι άλλο, γιατί πέραν του ποιος συμπαθεί και ποιος αντιπαθεί ποιον, η συζήτηση αφορά το εάν η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να εκφράζει τον χώρο του κέντρου ή θα συσπειρωθεί στα δεξιά. Και μια ενδεχόμενη μετατόπιση της δεν θα έχει επίπτωση μόνο στην λεγόμενη «δεξιά πολυκατοικία» αλλά σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις