ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας στη Φαλάνη: Μενδώνη: «Φιλί της αποκατάστασης» από τους Έλληνες καραβοκύρηδες – Τραυλού: «Άγιος Νικόλαος» το σχέδιο δράσης των εφοπλιστών (φωτο – βιντεο)

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα το απόγευμα της Τετάρτης στη Φαλάνη Λάρισας, από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν στις πολιτιστικές υποδομές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου που έπληξαν την περιοχή μας.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας έλαβε χώρα στον πληγωμένο από τα φαινόμενα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Φαλάνης. Πρόκειται για ένα μνημείο της Μεταβυζαντινής εποχής που υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες, ενώ στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις και σε άλλα πολιτιστικά μνημεία της Θεσσαλίας που υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες του περασμένου χρόνου.

«Φιλί της αποκατάστασης» σε τέσσερα σημαντικά μνημεία

Η κ. Λίνα Μενδωνη στον χαιρετισμό της απέδωσε τις ευχαριστίες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας για την προσφορά αυτού που ονόμασε «φιλί της αποκατάστασης» σε τέσσερα σημαντικά μνημεία. «Είμαστε σε έναν τόπο που πριν από μερικούς μήνες δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα, ήταν τα πάντα πλημμυρισμένα και η πρώτη εικόνα που συναντήσαμε ήταν ο παπά-Βασίλης, ο οποίος είχε σηκώσει τα ράσα και προσπαθούσε να βγάλει τόνους λάσπης από το νεκροταφείο και την εκκλησία. Για να φτάσουμε εδώ η εμπειρία σε εμένα και τους συνεργάτες μου θα μείνει ως μια οδυνηρή ανάμνηση, από τη μυρωδιά, από την απελπισία των ανθρώπων», ανέφερε η ίδια. «Είμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους, σε όλους αυτούς οι οποίοι επλήγησαν, είδαν τις εκκλησίες τους να γκρεμίζονται», τόνισε έπειτα η κ. Μενδώνη, κάνοντας αναφορά στις σοβαρές καταστροφές που είχε υποστεί ο ναός, για τις οποίες έχει παρέμβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με εργασίες υποστύλωσης και επαναδημιουργία των τοιχογραφιών. «Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι Έλληνες καραβοκύρηδες βοηθούν τον τόπο, την πατρίδα, αυτό ξεκινά από την Ελληνική Επανάσταση», σημείωσε επίσης η ίδια. «Οι Έλληνες εφοπλιστές όλα αυτά τα χρόνια, δύο αιώνες και πάνω, έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της κι αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι μας είναι ότι χάρη στην ελληνική σημαία στα καράβια, η χώρα έχει τεράστια δύναμη και επιρροή στον διεθνή χώρο, καθώς η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται εκεί που βρίσκεται». Η κ. Μενδώνη εξέφρασε τέλος την ευγνωμοσύνη της για την «έντιμη και διαφανή» σχέση που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια ο κλάδος των Ελλήνων εφοπλιστών με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, επισήμανε: «Χαρά και συγκίνηση που βρισκόμαστε εδώ και ανακοινώνουμε την ένταξη έργων πολιτισμού στο σχέδιο δράσης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τη στήριξή της Θεσσαλίας. Έργα που αφορούν στην αποκατάσταση χώρων ιδιαίτερης αρχαιολογικής, ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας και τοπωνύμια συνυφασμένα με την πολιτιστική ταυτότητα όχι μόνο της περιοχής αλλά και της χώρας μας. Θα ήθελα να ανακοινώσω εδώ σήμερα ότι το συνολικό σχέδιο δράσης των Ελλήνων Εφοπλιστών για τη στήριξη της Θεσσαλίας θα ονομαστεί τιμής ένεκεν «Άγιος Νικόλαος», ο προστάτης Άγιος των ναυτικών μας που βρίσκεται πάντα δίπλα μας».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Κέλλας σημείωσε: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με το δημόσιο συμφέρον. Θερμές ευχαριστίες στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για όσα προσέφερε στους πολύπαθους Θεσσαλούς».

Για συγκίνηση και αισθήματα ευγνωμοσύνης για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και προς το Υπουργείου Πολιτισμού, έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμος. «Εδώ θα γίνει κάτι το αξιόλογο, όπως έγινε και με άλλα μνημεία», τόνισε.

«Ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη, τα λόγια είναι περιττά», τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος. «Η Φαλάνη είναι μια πολύπαθη περιοχή και από τις πλημμύρες και από τους σεισμούς και πρέπει να είμαστε όλοι από πάνω για να κλείσουμε τις πληγές της», υπογράμμισε.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σταυρούλα Σδρόλια, σημείωσε: «Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη Θεσσαλία, αυτός ο ναός είναι μια μαρτυρία για το πόσα περάσαμε και πόσο δύσκολη ήταν η περίπτωση. Παρόλα αυτά, είμαστε σήμερα σε μια εκδήλωση με πολύ καλούς οιωνούς. Στην συνάντηση αυτή που γίνεται για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και σε έναν πολύ συμβολικό τόπο, το ποτάμι είναι πολύ κοντά αυτό που πλημμύρισε. Είναι ένας τόπος που πάντα πλημμύριζε, γι’ αυτό υπάρχει άλλωστε εδώ ο Άγιος Νικόλας, όχι μόνο για να σώσει τον τόπο αυτό, αλλά και για να σώσει όλη την περιοχή».

Παρόντες επίσης, στην εκδήλωση οι: βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρήστος Καπετάνος, αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Σουλούκος, αντιδήμαρχοι κ.κ. Αχιλλέας Κέλλας, Θωμάς Ρετσιάνης,  Κωνσταντίνος Βλαχούλης.

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτο/Βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες