ΛΑΡΙΣΑ

Την ιστορική εκκλησία της Αγίας Τριάδας Παλιάς Σκαμνιάς τίμησαν οι Σκαμνιώτες (φωτο)

Την Κυριακή της Πεντηκοστής τιμήθηκε από τους Σκαμνιώτες-αλλά και όσους επισκέφθηκαν την Παλιά Σκαμνιά, η ιστορική και πολιτισμική πορεία του τόπου, μετέχοντας στη Θεία λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας που τελέστηκε στην Αγία Τριάδα της Παλιάς Σκαμνιάς, την Αγία Τριάδα που είναι ο συνεκτικός κρίκος που ενώνει τους απανταχού Σκαμνιώτες.

Για τη Σκαμνιά η πανήγυρη της Αγίας Τριάδας έχει διπλή σημασία, καθώς οι εκκλησίες που πανηγυρίζουν είναι δύο. Υπάρχει το παλιό και το νέο χωριό. Στη γιορτή της Αγίας Τριάδας ο νους των παλιότερων πηγαίνει αυτόματα στην Παλιά Σκαμνιά, ενώ οι νεότεροι κληρονομούν τη μαρτυρική ιστορία και τον ξεριζωμό του τόπου. Αυτό γιατί το σημερινό χωριό  δεν προέκυψε από μια αβίαστη εξέλιξη, αλλά από έναν ξεριζωμό, από το ολοκαύτωμα της Παλιάς Σκαμνιάς από τους Ναζί κατακτητές το 1943. Έτσι στην περίπτωση της Σκαμνιάς, το θρησκευτικό στοιχείο του πανηγυριού, συνδυάζεται με το έντονα ιστορικό και με την ταυτότητά της.

Ο Σύλλογος των απανταχού Σκαμνιωτών «Ο Όλυμπος» συμμετείχε στην πανηγυρική θεία λειτουργία στην Αγία Τριάδα του παλιού χωριού, μια εκκλησία που βρίσκεται κάτω από την κορυφή «Εννέα Πύργοι» του Ολύμπου, μόνη κι έρημη, σε μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, μια περιοχή φυσιολατρικού προορισμού, «δηλώνοντας», πως στον τόπο αυτό υπήρχε μέχρι το 1943, το μεγαλύτερο Ελληνόφωνο χωριό-με 300 πετρόχτιστα σπίτια, που συνδεόταν με την ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδας Σπαρμού.

Η εκκλησία κτίστηκε το 15ο αιώνα, είναι ο πρώτος μεταβυζαντινός ναός της Επαρχίας Ελασσόνας και το μοναδικό κτίσμα που διασώθηκε από το ολοκαύτωμα του χωριού. Ο ναός είναι πλούσιος σε τοιχογραφίες λαϊκής τεχνοτροπίας. Χαρακτηριστικές είναι οι ολόσωμες εικόνες αγίων με τα μεγάλα ανάγλυφα φωτοστέφανα σε χρυσό χρώμα. Διατηρούνται και σήμερα η Αγία Τράπεζα, ο ξύλινος άμβωνας και τα στασίδια της νότιας πλευράς και ο πλούσιος διάκοσμος της οροφής με γεωμετρικά σχήματα σε κίτρινες, πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις.

Στη λειτουργία χοροστάτησε και ο σεβάσμιος Σκαμνιώτης ιερέας παπα-Νικόλας Πνευματικός, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Παλιά Σκαμνιά.

Οι εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Τριάδας συνεχίστηκαν στην πλατεία του σημερινού χωριού με την παρουσία των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, του παιδικού και των ενηλίκων, τα οποία χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

«Ο Σύλλογος επιδιώκει να ζωντανεύει τη Σκαμνιά με την παρουσία του και την παρουσία των χορευτικών τμημάτων του», τόνισε η πρόεδρος Τούλα Μουγδή «για να θυμίζει τις εποχές που το πανηγύρι ήταν τόπος συνάντησης, συνεύρεσης και ανταμώματος των κατοίκων του χωριού μας, αλλά και με τους κατοίκους των γειτονικών χωριών που έρχονταν στο τοπικό πανηγύρι».

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Συνοχής του Δήμου Ελασσόνας Έλενα Ταζέ, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Βορείου τομέα, Αθανάσιος Γεροφωκάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας Γεώργιος Κατσιούρας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρυάς Νικόλαος Κατσίβελος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κρυοβρυσιωτών Ευθυμία Σερλέτη, ο πρόεδρος της κοινότητας Σκαμνιάς Κωνσταντίνος Μωραΐτης, τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, Σκαμνιώτες, Σκαμνιώτισσες και επισκέπτες.

Σύνδεσμοι στο YouTube από την παρουσία των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου:

Χορευτικό ενηλίκων: https://www.youtube.com/watch?v=xHz60iKAp6E

Παιδικό χορευτικό: https://www.youtube.com/watch?v=AWojqSKqZbs

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες