ΚΟΣΜΟΣ

Gay Pride: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στην Ισπανία – Η οικονομική «ένεση» και οι αντιδράσεις

Ημέρα του Orgullo Gay (Gay Pride) σήμερα και οι εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Ισπανίας κορυφώνονται, με την Μαδρίτη να πρωταγωνιστεί με την φαντασμαγορική πορεία στις 9:00 το βράδυ στο κέντρο της πόλης.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Ειδικότερα την Μαδρίτη επισκέπτονται εκατομμύρια ταξιδιώτες από όλα τα μέρη του κόσμου για να γιορτάσουν την διεθνή ημέρα της ΛΟΑΤΚΙ ( LGTBI+) κοινότητας. Πρόκειται για μια εξαιρετική οικονομική «ένεση» για την ισπανική πρωτεύουσα και στην ουσία δημοσιοποιεί τις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ που όμως συγκριτικά με άλλες χώρες του κόσμου η Ισπανία θεωρείται από τις λίγες περιοχές του πλανήτη όπου τα δικαιώματα τους είναι απολύτως σεβαστά όχι μόνο από το προηγμένο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και από την κοινωνία.

Όμως η γιορτή αυτή που ξεκίνησε στη Μαδρίτη από το 1970 (την τελευταία περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο, η οποία φυλάκιζε και βασάνιζε ομοφυλόφιλα άτομα) εφέτος προκαλεί πολλές εντάσεις. Ειδικότερα σε διάφορους δήμους της χώρας όπου ήταν σύνηθες στα δημαρχεία να κρέμεται η σημαία-σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ή να οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις, στις περιοχές όπου οι δήμοι έχουν περάσει στα χέρια της ακροδεξιάς Vox τα πράγματα αλλάζουν. Παρότι επίσημα το ακροδεξιό κόμμα αρνείται ότι είναι ομοφοβικό εντούτοις πολλοί ψηφοφόροι και συνεχιστές του δεν έχουν την ίδια γνώμη και οι καταγγελίες είναι πολλές εφέτος από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Εκτός όμως από τέτοιες αντιδράσεις κυρίως στην ισπανική περιφέρεια, σήμερα το πρωί στην πόλη της Σαλαμάνκα όπου πραγματοποιούνταν «ο αγώνας δρόμου με τακούνια» ( συνηθίζεται την ημέρα του Orgullo) με την άδεια του δήμου και με το κλείσιμο ενός συγκεκριμένου δρόμου, ο δήμος της πόλης για την ίδια ώρα έδωσε άδεια στον συγκεκριμένο δρόμο να πραγματοποιηθεί και μια δεύτερη πορεία: μια θρησκευτική λιτανεία με εκατοντάδες πιστούς. Στη Σαλαμάνκα σήμερα αποτυπώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα δύο πρόσωπα της Ισπανίας.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις