ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο «ωραίος» που έγινε… μοιραίος

Ο Λουίς Αρκονάδα είναι ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Αλλά στο μεγαλύτερο ματς της καριέρας του, έκανε το μοιραίο λάθος που στέρησε από την Ισπανία την ευρωπαϊκή κούπα.

Ο «ωραίος» που έγινε… μοιραίοςΟ «ωραίος» που έγινε… μοιραίος

Ο σπουδαίος Βάσκος γκολκίπερ αναδείχθηκε στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και ως αρχηγός της κατάφερε να κατακτήσει δύο Πρωταθλήματα Ισπανίας, το 1981 και το 1982. Γεννημένος στο Σαν Σεμπαστιάν, ήταν η βάση της άμυνας των «φούριας ρόχας» στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1982. Η Ισπανία δεν κατάφερε να πετύχει τη μεγάλη διάκριση που επιθυμούσε στο Μουντιάλ που διοργάνωσε, θέτοντας ως τον επόμενο μεγάλο στόχο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1984. Στα γήπεδα της Γαλλίας….
Με Αρκονάδα, Σαντιγιάνα, Καμάτσο, Βίκτορ, Γκαγιέγκο, Καράσκο, Μασέδα, Γκορντίγιο, Σενιόρ, Χούλιο Αλμπέρτο. Εξαιρετική ομάδα, με προπονητή τον Μιγκέλ Μουνιόθ…

Ο «ωραίος» που έγινε… μοιραίοςΟ «ωραίος» που έγινε… μοιραίος

EURO 1984, με μεγάλο φαβορί τη διοργανώτρια Γαλλία που είχε ηγέτη τον Μισέλ Πλατινί. Η Ισπανία στον Β΄ όμιλο αντιμετώπιζε τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία, με αρχικό στόχο την είσοδο στους ημιτελικούς (πρόκριση για τους δύο πρώτους κάθε ομίλου).
Μέτριο το ξεκίνημά της με δύο ισοπαλίες με τη Ρουμανία (1-1) και την Πορτογαλία (1-1). Ειδικά με τους Πορτογάλους δυσκολεύτηκε πολύ, ισοφάρισε στο 72΄ με τον σέντερ φορ της Ρεάλ Μαδρίτης Κάρλος Σαντιγιάνα και ο Αρκονάδα ήταν εκείνος που διατήρησε τον «χρυσό» βαθμό. Ο Βάσκος έδωσε ρεσιτάλ και στο επόμενο ματς. Που έκρινε την πρόκριση…Σταμάτησε πολλές φορές τους Γερμανούς που με τους Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε, Ρούντι Φέλερ και Κλάους Άλοφς είχαν μεγάλες ευκαιρίες. Και στο 89΄ ο Μασέδα… πάγωσε τα «πάντσερ» βάζοντας το γκολ (1-0) που έστειλε την Ισπανία στους τέσσερις…

Ο «ωραίος» που έγινε… μοιραίοςΟ «ωραίος» που έγινε… μοιραίος

Ο ημιτελικός με την υπέροχη Δανία εκείνης της εποχής (Πρέμπεν Έλγκιερ, Μόρτεν Όλσεν, Γέσπερ Όλσεν, Σόρεν Λέρμπι, Φρανκ Άρνεσεν, Μίκαελ Λάουντρουπ) ήταν συναρπαστικός και κρίθηκε στα πέναλτι. Η Ισπανία τα κατάφερε καθώς ο Έλγκιερ έχασε το καθοριστικό πέμπτο πέναλτι των Δανών και οδηγήθηκε στο «Παρκ ντε Πρενς» για να αντιμετωπίσει τους Γάλλους στον τελικό.
Αρχηγός των Ισπανών ο Λουίς Αρκονάδα και μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα έως το 56΄. Όλες οι προσπάθειες του Πλατινί, του Ζιρές, του Τιγκανά, του Φερναντέζ, του Λακόμπ, του Μπελόν σταματούσαν πάνω στον αφηνιασμένο Βάσκο τερματοφύλακα. Ανίκητος, αλλά μέχρι τη μοιραία στιγμή του 56΄…
Στην εκτέλεση φάουλ του μοναδικού στο είδος Μισέλ Πλατινί τα… φάλτσα ήταν πολλά. Ο Αρκονάδα έκανε το μεγάλο λάθος. Προσπάθησε να μπλοκάρει τη μπάλα. Αυτή γλίστρησε από τα χέρια του και με βασανιστικό τρόπο κατέληξε στα δίχτυα των Ισπανών.
Το δράμα του τερματοφύλακα. Αυτός που με τις αποκρούσεις του είχε οδηγήσει την Ισπανία στον τελικό, έκανε το μοιραίο λάθος που άνοιξε το δρόμο στους Γάλλους για την κατάκτηση του τίτλου (2-0, με δεύτερο γκολ στο 91΄ με τον Μπελόν.)

Ο «ωραίος» που έγινε… μοιραίοςΟ «ωραίος» που έγινε… μοιραίος

Πηγή: ertsports.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις