ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ετοιμασίες για την επίσκεψη του Μαχμούντ Αμπάς

Τώρα προετοιμάζεται η επίσκεψη του ηγέτη της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς στη Ρωσία, οι ημερομηνίες της οποίας θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο, δήλωσε στο TASS ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Πράγματι, αυτή η επίσκεψη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Το περιμένουμε και θα ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες αυτής της επίσκεψης σε εύθετο χρόνο», είπε ο Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα εάν ο Αμπάς θα μπορούσε να επισκεφθεί τη Ρωσία πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Αμπάς είχε προγραμματίσει ένα ταξίδι στη Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά η επίσκεψη αναβλήθηκε μετά από αίτημα της παλαιστινιακής πλευράς, σημείωσε η RIA.

Η Ρωσία δηλώνει ότι θέλει να βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ότι η ειρήνη δεν θα είναι δυνατή χωρίς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Από την άλλη πλευρά, σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην ισραηλινή πόλη Herzliya, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ ζήτησαν μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή που θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σύγκρουση, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να είναι μέρος της «επόμενης ημέρας» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέικομπ Λιου, τονίζοντας την ανάγκη για μια «πολιτική διοίκηση» στο κατεστραμμένο πλέον από τον πόλεμο έδαφος.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) με επικεφαλής τον Μαχμούντ Αμπάς -που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη- ώστε να μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στην πολιτική ανασυγκρότηση στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη λύση των «δύο κρατών», ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, το οποίο θα διασφάλιζε την «ασφάλεια και την αξιοπρέπεια» των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, είπε ο πρεσβευτής Lew.

Από την πλευρά του, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock ζήτησε τη λύση των «δύο κρατών», η οποία παραμένει «ο καλύτερος τρόπος για μια διαρκή ειρήνη», και μια «μεταρρύθμιση», χωρίς να «καταστρέψει», την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να καταστρέφουμε και να αποσταθεροποιούμε τις καθιερωμένες δομές της Παλαιστινιακής Αρχής», είπε στη διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης πολλοί αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού.

Οι δηλώσεις των δύο διπλωματών έγιναν αφού, την Κυριακή, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί η «έντονη φάση» του πολέμου στη Γάζα.

Ερωτηθείς για τα μεταπολεμικά σενάρια, ο Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον “στρατιωτικό έλεγχο” στο “εγγύς μέλλον”, αλλά ότι θέλει μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει μια “πολιτική διοίκηση με Παλαιστίνιους”, χωρίς να καλεί την Παλαιστινιακή Αρχή να παίξει πολιτικό ρόλο στη Γάζα.

Agerpres.ro, Rador.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις