ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Με 70 εκ. ευρώ ενισχύεται η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας – Κουρέτας: «Εκτός από την ανασυγκρότηση, να “τρέχει” παράλληλα και η ανάπτυξη» (φωτό – βίντεο)

Συνολικά 70 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να διατεθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Θεσσαλικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της έκδοσης της πρόσκλησης «Ενίσχυση εξωστρέφειας επιχειρήσεων, μέσω δράσεων προβολής και δικτύωσης» του Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027.

Τα παραπάνω ανέφερε ο περιφερειάρχης, κ. Δημήτρης Κουρέτας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί της Δευτέρας, από τον χώρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Γνωρίζετε ότι εκτός από το κομμάτι της ανασυγκρότησης υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι, που είναι της ανάπτυξης, τα οποία πρέπει να τρέχουν παράλληλα και τα δύο, γιατί όσο σημαντικό είναι το ένα, άλλο τόσο σημαντικό είναι και το άλλο. Επομένως δίνουμε μεγάλη έμφαση και στο δεύτερο», δήλωσε ο κ. Κουρέτας.

Όπως σημείωσε, τα χρήματα που αφορούσαν τους φορείς και τις επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας ανέρχονται περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να διατεθεί το 40% του ποσού για διάφορες δράσεις.

Μεταξύ των παραπάνω συγκαταλέγεται ο μηχανισμός παρακολούθησης, υποστήριξης και ενημέρωσης επιχειρήσεων ερευνητικών φορέων σε τρεις φάσεις. «Είναι νομίζω χρήσιμο γιατί θα μπορεί να παρακολουθεί συνέχεια όλη αυτή την περίοδο το τι ακριβώς συμβαίνει σε σχέση με τη διασύνδεση των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, γιατί πολλές έρευνες γίνονται και δείχνουν ότι τα Πανεπιστήμια παράγουν πολύ καλή έρευνα, αλλά δεν την χρειάζονται πολύ οι επιχειρήσεις. Αυτό το άνοιγμα πρέπει να κλείσει και προσπαθούμε, δεν είναι εύκολο». Εκδόθηκε ακόμα πρόσκληση για τη δημιουργία παροχής δημοσίων ψηφιακών υπηρεσιών στα Εμπορικά Επιμελητήρια της Θεσσαλίας, καθώς και πρόσκληση 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή επιχειρήσεων σε εκθέσεις. Τέλος, έπονται προσκλήσεις αναφορικά με ερευνητικά Πανεπιστημιακά προγράμματα, τα οποία θα “απαντούν” σε παραγωγικά προβλήματα της περιφέρειας.

«Νομίζω ήταν και μια δική μου προσωπική “εμμονή” να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα, γιατί έχουμε ανάγκη τα χρήματα αυτά να έρθουν στην επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία», τόνισε ο κ. Κουρέτας. Αρκεί να τρέξουν καλά αυτά τα πρώτα προγράμματα, τα οποία θα ανοίξουν άμεσα».

Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων έκανε ιδιαίτερη αναφορά η Προϊσταμένη ΕΥΔ Θεσσαλίας, κ. Πολυτίμη Γραβάνη. «Η πρόσκληση αφορά σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το ποσοστό χρηματοδότησης είναι 50% και χρηματοδοτείται η συμμετοχή σε εκθέσεις. Ευχόμαστε η πρόσκληση να έχει ζήτηση και, εφόσον υπάρχει ζήτηση, μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα αύξησης αυτού του προϋπολογισμού», εξήγησε έπειτα η ίδια.

«Υποθέτω κ θέσεις καταλάβατε ότι υπάρχει τόσο καλή θέληση, αρκεί να υπάρχει ζήτηση», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων (ΑΕΔΕΠ), κ. Απόστολος Παπαδούλης. «Είναι ένα καλό κίνητρο και μια καλή ευκαιρία για τις θεσσαλικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε “νευρικές” και φιλόδοξες επιχειρήσεις».

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες