ΛΑΡΙΣΑ

Σε επαγρύπνηση ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας για την covid-19: «Πιθανώς να βρισκόμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης»

Για πιθανότητα να βρισκόμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης της νόσου covid-19 την περίοδο του καλοκαιριού κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, συστήνοντας ταυτόχρονα τα ακόλουθα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης και διασποράς. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει:

“Σε επαγρύπνηση για την covid-19 καλούν τις αρχές των ευρωπαϊκών χωρών οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στην εβδομαδιαία τους έκθεση, αναφέρουν πως, μετά από μια περίοδο πολύ χαμηλής δραστηριότητας, υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης δραστηριότητας του κορωνοϊού, με τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Οι εισαγωγές ασθενών σε τμήματα covid-19 των νοσοκομείων έχουν πολλαπλασιαστεί, οι θάνατοι ασθενών έχουν τετραπλασιαστεί, οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί ενώ έχει διπλασιαστεί ο δείκτης θετικότητα.

Η επιδείνωση αυτή όλων των επιδημιολογικών δεικτών, παρόλο που κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, οφείλεται κυρίως στην υπερμεταδοτικότητα όλων των νέων υποπαραλλαγών, στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, την φθίνουσα ανοσία καθώς και στα ταξίδια και στον συγχρωτισμό σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Με βάση τα στοιχεία που έχουμε υπάρχει μία σημαντική πιθανότητα να είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης, δηλαδή να δούμε να συνεχίσουν να αυξάνονται οι εισαγωγές, όμως δεν περιμένουμε κάτι δραματικό, το οποίο θα πιέσει το σύστημα υγείας.

Οι θερινές εξάρσεις εξαρτώνται κυρίως από την έλευση μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μεταδίδονται και να ξεφεύγουν από την ανοσία. Φέτος η συγκεκριμένη έξαρση σχετίζεται με την έλευση των λεγόμενων παραλλαγών FLiRT, οι οποίες ονομάζονται έτσι από τα αμινοξέα που έχουν στην πρωτεΐνη της ακίδας και δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο στέλεχος, αλλά για μία πλειάδα στελεχών, τα οποία ευθύνονται για την πολύ εύκολη μετάδοση του ιού ακόμα και σε χώρους που είναι ανοιχτοί. Για το λόγο αυτό οι ευπαθείς είναι καλό να φοράνε μάσκα όταν έρχονται σε συγχρωτισμό και όταν έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και αν βγουν θετικοί να αναζητήσουν έγκαιρα θεραπεία, δηλαδή να πάνε να πάρουν αντιικά φάρμακα.

Η covid-19 παραμένει η σημαντικότερη λοίμωξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή και προκαλεί νοσηρότητα, θνητότητα και θνησιμότητα. Είναι το πιο σοβαρό νόσημα για τους ευπαθείς, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα προτείνει τον ετήσιο εμβολιασμό για τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα άτομα άνω των 60-65. Ωστόσο, κάποιοι πολύ ευπαθείς μπορεί να χρειάζονται και δεύτερη δόση και αυτό θα πρέπει να το συζητάνε με τους γιατρούς τους. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι άνω των 75 μπορούν να κάνουν και δεύτερη δόση μέσα στο χρόνο. Για άτομα κάτω των 60 ετών που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας δεν υπάρχουν συστάσεις για αναμνηστική δόση. Τέλος, εκτός από τα ατομικά μέτρα υγιεινής και προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, ο εμβολιασμός παραμένει το κύριο προληπτικό μέσο, παρόλο που ανοσία έναντι των νέων υποπαραλλαγών κυμαίνεται στο 50-60%”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες