ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ντιόγκο Κόστα έστειλε την Πορτογαλία στους “8”

Με τον Πορτογάλο κίπερ να λέει “όχι” στον Σέσκο στο 114′ και να πιάνει τρία πέναλτι στην διαδικασία (0-0 κ.δ. 3-0 πέναλτι), η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ προκρίθηκε στα προημιτελικά του Euro2024.

Στις “8” καλύτερες ομάδες της Ευρώπης προκρίθηκε η Πορτογαλία, η οποία λύγισε στα πέναλτι (3-0) την Σλοβενία, με ήρωα τον Ντιόγκο Κόστα, που έπιασε τα πάντα. Παραλίγο μοιραίος ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος αστόχησε από την άσπρη βούλα στο 100′.

Ο αγώνας

Με το μαχαίρι στα… δόντια μπήκε η Πορτογαλία στο παιχνίδι, έχοντας τον πλήρη έλεγχο και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μπορεί να μην είχε τελική εντός στόχου, αλλά ήταν πιεστική με την Σλοβενία να μην μπορεί να αλλάξει περισσότερες από τρεις πάσες. Έκτοτε οι τυπικά φιλοξενούμενοι έκαναν το παιχνίδι πιο νευρικό και… χάλασαν την δημιουργία της ομάδας του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Η πρώτη τελική στην εστία για την Πορτογαλία ήρθε στο 30′ με τον Ρονάλντο να παίρνει την κεφαλιά μέσα από την μικρή περιοχή, με τον Όμπλακ όμως να μπλοκάρει σταθερά. Στο 34′ ο Κριστιάνο απείλησε ξανά. Με φάουλ εκτός περιοχής προσπάθησε να κερδίσει τον Σλοβένο κίπερ, με την μπάλα να περνάει ελάχιστα άουτ. Λίγο πριν τη συμπλήρωση του πρώτου ημιχρόνου η Σλοβενία είχε την πρώτη της καλή στιγμή. Ο Σέσκο δοκίμασε τα πόδια του έξω από την περιοχή, αλλά ο Ντιόγκο Κόστα ήταν σε ετοιμότητα. Στην τελευταία φάση για το πρώτο μέρος, ο Παλίνια σούταρε δυνατά με την μπάλα να βρίσκει στο δεξί κάθετο δοκάρι του Όμπλακ.

Ο Ντιόγκο Κόστα έστειλε την Πορτογαλία στους “8”Ο Ντιόγκο Κόστα έστειλε την Πορτογαλία στους “8”
(AP Photo)

H πρώτη καλή στιγμή στο δεύτερο μέρος ήρθε για την Σλοβενία, με τον Έλσνικ να πιάνει ένα διαγώνιο σουτ και τον κίπερ της Πορτογαλίας να μπλοκάρει σταθερά. Στο 55′ και πάλι ο Ρονάλντο απείλησε με φάουλ πιάνοντας μία οβίδα, αλλά ο Όμπλακ με τις γροθιές απομάκρυνε. H Σλοβενία προσπαθούσε να χτυπήσει στην κόντρα, αλλά σε ακόμη μία περίπτωση ο Σέσκο δεν μπόρεσε να τελειώσει σωστά την φάση. Παρά την πίεση των τυπικά γηπεδούχων, η Σλοβενία κρατούσε. Η Πορτογαλία απείλησε και πάλι με φάουλ του Ρονάλντο, ο οποίος αυτή τη φορά δεν βρήκε εστία. H ομάδα του Μαρτίνεθ έγινε προβλέψιμη και σταμάτησε να δημιουργεί φάσεις. Στο 89′ ο Κριστιάνο είχε καλή στιγμή με τον Όμπλακ να τον κερδίζει ξανά. Η άμυνα της Σλοβενίας αμυνόταν υποδειγματικά και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο πρώτο μέρος της παράτασης δεν δημιουργήθηκαν αρκετές φάσεις. Στο 100′ ο Ντιόγκο Ζότα έπιασε κεφαλιά, με τον Όμπλακ να μπλοκάρει σταθερά την μπάλα. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της παράτασης ο Ντιόγκο Ζότα έκανε κατά μέτωπο επίθεση, μπήκε στην περιοχή και ανατράπηκε από τον Ντρούκσιτς. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ρονάλντο με τον Όμπλακ να πέφτει στην αριστερή γωνία του και να διατηρεί το μηδέν. Στο δεύτερο μέρος της παράτασης το παιχνίδι ήταν νευρικό με τις δύο ομάδες να μην παίρνουν ρίσκα. Στο 114′ ο Πέπε έκανε τραγικό λάθος, ο Σέσκο βρέθηκε απέναντι από τον Ντιόγκο Κόστα, με τον Πορτογάλο τερματοφύλακα να πραγματοποιεί σπουδαία απόκρουση και να κρατάει… ζωντανή την ομάδα του. Μέχρι το φινάλε δεν μπόρεσε να αλλάξει κάτι, με το παιχνίδι να οδηγείται στην διαδικασία των πέναλτι.

H διαδικασία των πέναλτι

Απόκρουση Ντιόγκο Κόστα (Ίλιτσιτς)
1-0 Κριστιάνο Ρονάλντο
Απόκρουση Ντιόγκο Κόστα (Μπάλκοβετς)
2-0 Μπρούνο Φερνάντες
Απόκρουση Ντιόγκο Κόστα (Βέρμπιτς)
3-0 Μπερνάρντο Σίλβα

ΓΚΟΛ:
Κίτρινες: 107′ Κανσέλο / 32′ Ντρκούσιτς, 37′ Κάρνιτσνικ, 101′ Στάνκοβιτς, 106′ Μπιγιόλ, 107′ Μπάλκοβετς
Κόκκινη:
Δοκάρι: 45′ + 2′ Παλίνια / –
Stats: Μετά από 13 εύστοχα πέναλτι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο αστόχησε από την άσπρη βούλα!

Πορτογαλία (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Ντιόγκο Κόστα, Κανσέλο (117′ Σεμέντο), Πέπε (117′ Νέβες), Ρούμπεν Ντίας, Μέντες, Φερνάντες, Παλίνια, Βιτίνια (65′ Ζότα), Μπερνάρντο Σίλβα, Κριστιάνο Ρονάλντο, Λεάο (76′ Κονσεϊσάο).

Σλοβενία (Ματίας Κεκ): Όμπλακ, Κάρνιτσνικ, Μπάλκοβετς, Μπίγιολ, Ντρκούσιτς, Στογιάνοβιτς (86′ Βέρμπιτς), Έλσνικ (106′ Ίλιτσιτς), Τσέριν, Μλάκαρ (74′ Στάνκοβιτς), Σπόραρ (74′ Τσέλαρ), Σέσκο.

Ο Ντιόγκο Κόστα έστειλε την Πορτογαλία στους “8”Ο Ντιόγκο Κόστα έστειλε την Πορτογαλία στους “8”
(AP Photo)

Πηγή: ertsports.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις