Life & Style

Γιατί είναι επικίνδυνο να πίνουμε νερό από πλαστικά μπουκάλια

Μια νέα μελέτη βρήκε στοιχεία ότι τα βασικά χημικά συστατικά σε πλαστικά μπουκάλια σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes διαπίστωσε ότι η χημική ουσία BPA (δισφαινόλη Α), που χρησιμοποιείται για την παρασκευή συσκευασιών τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων πλαστικών μπουκαλιών νερού, μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει το μεταβολισμό του σακχάρου στο σώμα.

Προηγούμενες μελέτες δεν έχουν αξιολογήσει άμεσα εάν οι ενώσεις που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστικών ή διαφόρων ρητινών έχουν αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη.

Τα ευρήματα, που θα παρουσιαστούν σε επιστημονική συνεδρία της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη, απαιτούν από την Υπηρεσία Προστασίας του περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) να καθορίσει ασφαλή όρια στην έκθεση στην ουσία BPA σε φιάλες και δοχεία τροφίμων.

Άλλες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η χημική ΒΡΑ μπορεί να καταστρέψει τις ανθρώπινες ορμόνες και να βλάψει το ήπαρ, το αναπαραγωγικό σύστημα και το σώμα.

Έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση διαφόρων μορφών θυρεοειδούς και καρκίνου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα της ουσίας στα ούρα τους είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιακά προβλήματα από τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα δισφαινόλης Α στο σώμα. Mια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PloS ONE, ανέλυσε δεδομένα από περίπου 1.500 ενήλικες και επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ BPA και καρδιακών προβλημάτων, αλλά η σχέση μεταξύ bpa και διαβήτη δεν είναι σαφής. Δεν επιβεβαιώθηκε.

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι για την υγεία από την ουσία BPA προκύπτουν λόγω της ικανότητάς της να μιμείται τη δράση των οιστρογόνων, η οποία μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα.

Το BPA μπορεί να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία επειδή μιμείται τη δράση του φυσικού οιστρογόνου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη και αναπαραγωγή. Η έκθεση σε ΒΡΑ έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου και άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι η έκθεση σε BPA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη.

Για να μειώσετε την έκθεση σε BPA:

– Χρησιμοποιείτε γυάλινα, ανοξείδωτα ή BPA-free πλαστικά δοχεία για τρόφιμα και ποτά
– Αποφεύγετε τη χρήση πλαστικών προϊόντων με την ένδειξη “PC” (πολυκαρβονικό πλαστικό) ή τον αριθμό ανακύκλωσης “7”
– Μην ζεσταίνετε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων
– Προτιμάτε φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα αντί για φαγητά σε κονσέρβα

Πηγή: govastileto.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις